Consiliul Local Medgidia a aprobat în şedinţa din luna august un studiu de oportunitate pentru concesionarea bălţii Canalul Vechi, în vederea realizării unui complex de piscicultură şi divertisment acvatic. 20 de hectare de luciu de apă şi maluri vor fi date pentru suma ridicolă de 2700 lei pe an, 225 lei pe lună, în timp ce chiria unui apartament într-un cartier al oraşului este de 500-600 lei!
“Cred că vom avea o licitaţie cu dedicaţie pentru consilierul local Marian Butnaru, despre care se spune de mai mult timp că vrea să pună mâna pe Canalul Vechi”, a declarat în exclusivitate pentru DEZVĂLUIRI fostul primar al oraşului, Dumitru Moinescu.
Cunoscut drept cel mai bogat om din oraş, fost director al Autorităţii Rutiere Române Constanţa, Butnaru este un adevărat baron al Medgidiei, care nu ezită să îşi folosească relaţiile politice pentru a prospera în afaceri.
Un articol de Mihai Răzvan ROTARU
Licitaţie cu dedicaţie
Lac de colectare pentru fostele canale de irigaţii, legat de Valea Carasu, Canalul Vechi se află la doi kilometri de Medgidia, într-o zonă liniştită, străjuit de vii. Locul este preferat de mulţi locuitori ai oraşului, care vin aici la sfârşit de săptămână să pescuiască sau să aprindă un grătar. Pentru cei mai săraci, pescuitul din canal este chiar o sursă de hrană.
Încă din primăvara acestui an, în Primăria Medgidia a început să se vorbescă despre concesionarea Canalului Vechi. Surse din Primărie ne-au spus încă de atunci că Marian Butnaru este cel pentru care se pregăteşte licitaţia. Primarul Iordache s-a apărat spunând că sunt trei grupuri interesate de acest proiect şi că oricine poate câştiga.
Iată că la penultima şedinţă de Consiliu s-a votat un studiu de oportunitate pentru concesionarea Canalului Vechi, pentru realizarea unui complex de piscicultură şi divertisment acvatic. “Ideea de a concesiona Canalul Vechi nu este rea. Dar să dai 20 de hectare de luciu de apă şi maluri pentru suma ridicolă de 27 milioane de lei vechi pe an… După toate probabilitățile vom avea o licitaţie cu dedicaţie pentru consilierul Marian Butnaru, aşa cum omul de afaceri apropiat de primar, Iulian Spânu, a câştigat transportul în comun”, a declarat Dumitru Moinescu.
Butnaru are antecedente: parcul acvatic Butaqua
Istoria recentă confirmă faptul că Butnaru este un obişnuit al proiectelor realizate cu sprijinul autorităţilor locale şi că îşi foloseşte la maximum relaţiile politice în afaceri. Cel mai bun exemplu îl reprezintă parcul acvatic botezat Butaqua, pe care Butnaru a vrut să îl construiască în parcul oraşului şi care a generat numeroase dispute.
În anul 2007, consilierul local a purtat mai multe discuţii cu edilii municipiului pentru a-i susţine proiectul. Majoritatea consilierilor au fost de acord cu ideea, nu şi cu amplasamentul însă. Chiar şi omul său, Marian Iordache (actualul primar), a votat împotriva distrugerii parcului. Butnaru nu s-a lăsat şi a depus o solicitare la Agenţia pentru Protecţia Mediului, pentru obţinerea avizului de mediu, fără succes însă.
Deşi Ordonanţa de Guvern 114/2007 interzice schimbarea destinaţiei terenurilor amenajate ca spaţii verzi, Butnaru nu a vrut în ruptul capului să accepte un alt amplasament şi a încercat să introducă pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local din 21 noiembrie 2007 un proiect de hotărâre, care a fost respins tocmai pentru că nu avea aviz de mediu.
Într-un final, Butnaru a fost nevoit să accepte un alt amplasament şi pe 19.11.2008, Primăria Medgidia organiza o licitaţie în urma căreia SC Hermes SA primea în concesiune un teren în suprafaţă de 8864 mp, pe strada Albinelor, pentru suma de 3811.52 euro/an. Mai mulţi consilieri locali au acuzat atunci faptul că licitaţia nu a fost organizată în condiţii de legalitate în ceea ce priveşte termenul de publicare a anunţurilor de licitaţie. O altă problemă sesizată a fost faptul că ambele firme care s-au prezentat la licitaţie (SC Hermes și SC Marigen Prod) erau controlate de acelaşi om: Marian Butnaru.
Complex sportiv, hotel, restaurant, discotecă, parc acvatic, spaţii comerciale
Marian Butnaru deţine o mulţime de spaţii comerciale pe care le închiriază, un complex sportiv cu terenuri de tenis şi fotbal, un restaurant, o cofetărie, un hotel, o discotecă şi un acvaparc.
În 2001, SC Marigen Prod SRL a semnat un contract, valabil 10 ani, de furnizare a hranei în regim de catering pentru bolnavii internaţi în Spitalul Medgidia. Directorul spitalului Stere Buşu ne-a declarat că este mulţumit de calitatea hranei, dar nu şi de preţ: “Dacă am găti noi la bucătărie, am ieşi mult mai ieftin. Poate chiar de două-trei ori mai ieftin”. În ceea ce priveşte facturile încasate de Butnaru de la spital, Buşu spune că ele variază, între 700 milioane lei vechi şi un miliard.
ARR, o afacere de familie
Perioada petrecută ca şef al Autorităţii Rutiere Române a ridicat multe semne de întrebare în ceea ce priveşte incompatibilitatea sa. Despre Butnaru presa locală a scris că se afla în spatele unor firme de transport precum Euro Trans SRL, Marcon Star SRL sau Herli Sof SRL. Conform acestor surse, Dragoş Marian Butnaru ar fi fost unic asociat al SC Euro Trans Tur SRL, iar la SC Herli Sof SRL Marian Motoc (probabil fostul deputat PSD de Constanţa) şi SC IndElcomo SRL (ce îi are ca asociaţi pe Dragoş Marian Butnaru şi firma controlată de tatăl său, SC Hermes SRL, din Medgidia).