Mediul sub lupă

Ministrul mediului, fericit că extinderea plajelor e făcută de o firmă care fentează legislația de mediu

La demararea lucrărilor pentru faza II a proiectului de prevenire a eroziuni costiere, ministrul mediului se declara bucuros că licitația fusese câștigată de firma Van Oord, care, spunea el „ne va arăta că în România se poate lucra corect, cinstit și profesionist”. În realitate, aceeași firmă – în calitate de executant al Fazei I a proiectului, făcuse lucrări fără acord de mediu și răsese sute de hectare de sit arheologic – fără aviz de la Cultură.

Istoria unui proiect cu cântec

În urmă cu aproape zece ani, demara la Constanța unul din cele mai mari proiecte cu finanțare europeană din toate timpurile. Nominal, acesta viza prevenirea eroziunii costiere, dar în realitate principalul obiectiv al lucrărilor era vizat de construirea a sute de hectare de plajă artificială – de la Năvodari, până la Mangalia.
Execuția fazei I a proiectului a fost adjudecată de firma olandeză Van Oord, faimoasă la vremea aceea printre altele pentru realizarea Palm Jumeirah (prima insulă-palmier din Dubai) – proiect criticat de Greenpeace și WWF pentru lipsa de sustenabilitate și pentru efectele grave asupra mediului marin din Emirate.
De la bun început, lucrările executate de Van Oord au fost oricum, doar corecte, profesioniste și cinstite – nu.

Lucrări fără avize

Inițial, Van Oord a demarat lucrările doar pe baza unei autorizații de construire emisă de primăria Constanța – și aceea ilegală, pentru că fusese emisă în lipsa avizelor cerute de lege.
Ziarul nostru a relatat despre faptul că Van Oord și ABADL (Apele Române) au ignorat adresele Direcției de Cultură, care arăta că sutele de hectare ale fundului mării de pe care Van Oord voia să dragheze nisip fac parte din situri arheologice și că pentru demararea lucrărilor trebuie mai întâi făcute studii arheologice. Van Oord însă i-a dat înainte cu lucrări neautorizate, dragând nestingherită mai multe situri arheologice (faptă sancționată de legea penală).
Practic, luni de zile, firma olandeză a lucrat fără avizele de mediu și de la cultură care în Constanța sunt necesare și dacă ridici o casă!

La capitolul -mediu-, bătaie de joc!

Ulterior scandalului de presă, Van Oord a obținut – post factum – autorizațiile pe care ar fi trebuit să le obțină înainte de demararea lucrărilor. Alte scandaluri au urmat cu ocazia dezbaterilor de mediu, Van Oord prezentând studii de mediu făcute în bătaie de joc, lacunare, pline de invenții, printre care și faimoasa „pasăre clitoris clitoris”. Cu încălcarea legii, raportul de mediu a fost depus cu doar două zile înainte de dezbatere, pentru a lăsa cât mai puțin timp de analiză criticilor raportului
Chiar și așa, toate organizațiile de mediu prezente la dezbateri au contestat rapoartele Van Oord, arătând că erau pline de aprecieri false și de studii făcute din birou, cu fantasmagorii inserate în locul datelor reale și cu contradicții flagrante, de la o pagină la alta a studiilor de impact. De exemplu, studiul de mediu arăta că în Marea Neagră se află păsări și „turme de delfini”. În raport scria că în zonele propuse pentru a fi dragate „la ras” nu se aflau scoici vii, dar în același raport, cinci pagini mai târziu, scria că se află scoici vii – lucru probat și de filmările subacvatice prezentate de olandezi. De asemenea, memoriul depus de Van Oord la Agenția de mediu arăta că perimetrul marin e tranzitat de „florintele clitoris clitoris” (în realitate – Chloris chloris – pasăre de mici dimensiuni numită popular florinte, și care e o specie de pădure din Dobrogea de Nord, fără nicio treabă sau legătură cu Marea Neagră). În același raport, scria, negru pe alb, că în Marea Neagră sunt plătici și păstrăvi – specii de apă dulce, din apele curgătoare de șes și de munte…

Van Oord – controverse și scandaluri

Cu ocazia primei faze a proiectului eroziunii costiere, Van Oord a încercat să dea țeapă unei firme subcontractoare din Constanța, fiind obligată în final de instanță să își achite toate facturile restante.
Practic toate sau aproape toate lucrările adjudecate de firma Van Oord au fost legate de scandaluri de mediu sau de corupție, la un moment dat intrând pe fir și DNA, pentru deslușirea ițelor privind descărcării arheologice efectuate „din birou”.
Un alt proiect în care a fost implicată Van Oord a fost acela de extindere a digului de larg al portului Constanța. La un moment dat, acesta a fost în pericol de a pierde finanțarea europeană, tot din cauza firmei olandeze. Contractul a fost adjudecat de o firmă din Germania, fiind blocat prin contestații de Van Oord. Deși firma olandeză a avut în final câștig de cauză în 2013, lucrările au fost demarate cu doi ani întârziere, abia la începutul lui 2015, Administrația Porturilor fiind la un pas să piardă finanțarea din cauza tergiversărilor Van Oord și a suplimentării de către firma olandeză a costurilor lucrării – după adjudecarea contractului.

La final, Van Oord a cerut și mai mulți bani. Însă Curtea de Arbitraj Comercial și Maritim a stabilit că „majoritatea pretențiilor sunt rezultatul unui comportament contractual imprudent, lipsit de diligența unui profesionist, din partea firmei olandeze”. Așadar, cei de la Van Oord sunt profesioniști-neprofesioniști.
Colac peste pupăză, după ce încasase sute de milioane de euro de la statul român, Van Oord raporta pierderi și datorii. La momentul în care ministrul Barna ne povestea despre olandezii corecți și cinstiți de la Van Oord, firma acumulase pierderi de 58 de milioane de lei și datorii de 337 de milioane. Practic, în opt ani de funcționare, Van Oord România nu terminase niciun an pe profit și nu plătise impozit pe profit 1 leu. O firmă scufundată-n datorii, care nu plătește taxe și impozite, dar care are un succes paradoxal și câștigă licitații pe bandă rulantă – iată ce consideră ministrul Barna a fi o firmă care nu numai că e cinstită și profesionistă, ci poate chiar să ne dea lecții în acest sens!

Există și români fericiți: Tánczos Barna

Cu ocazia conferinței de presă organizată la lansarea lucrărilor la Faza II, pe 4 iunie 2021 pe plaja de la Eforie, ministrul Barna declara: „Mă bucur că acest lot a fost câștigat de una din cele mai mari firme din domeniu, o companie care are referințe internaționale. O companie care a demonstrat că poate să ducă la bun sfârșit, în condiții optime, un asemenea proiect. Și mă bucur că și în România ne arată încă o dată, Van Oord, că se poate lucra corect, cinstit și profesionist.”
Din declarația ministrului e clar că acesta este la curent că implicarea Van Oord în Faza II a proiectului de reducere a eroziunii costiere nu este prima mega-afacere intrată pe mâna olandezilor. În aceste condiții, și a numeroaselor scandaluri în care firma a fost implicată, „bucuria” ministrului Barna e cel puțin ciudată…
Pentru a afla mai multe detalii, am adresat ministerului mediului două întrebări:

  • Care este motivul pentru care Dl. ministru se bucură că lucrările au fost câștigate de firma Van Oord? Dacă ar fi fost câștigate de altă firmă, Dl. Ministru ar fi fost trist?
  • Știe Dl. ministru că firma Van Oord, cu ocazia primei faze a lucrărilor la proiectul de protecție împotriva eroziunii costiere, a demarat lucrările fără a avea acord de mediu și aviz de la direcția de cultură?

Deși cu alte ocazii Ministerul Mediului ne răspunsese prompt și cu multe detalii la orice solicitare, cu această ocazie nu am primit niciun răspuns.

Un articol de Răzvan PETRE

(foto deschidere – Guvernul României)

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top