Așa cum își propunea încă de la începerea mandatului de primar, Viorel Ionescu a continuat proiectele ce privesc modernizarea infrastructurii orașului Hârșova, dar a inițiat și o serie de proiecte care să vină în sprijinul persoanelor defavorizate din localitate. În acest sens se înscrie și parteneriatul încheiat cu Alianța pentru Lupta Împotriva Alcoolismului și Toxicomanilor, Școala Gimnazială nr. 1 Hârșova, Fundația Roma Education Fund România și Asociația Brahma cu privire la implementarea proiectului ”Măsuri integrate pentru categorii defavorizate din zona de Vest a orașului Hârșova”, finanțat prin Programul operațional Capital Uman.
Întins pe o durată de 36 de luni, proiectul se adresează comunității marginalizate amplasate în vestul localității Hârșova, cu o populație de peste 35% aparținând minorității rome, 750 de numere de casă şi 350 de apartamente. Grupul țintă este format din 600 de persoane vulnerabile, dintre care 465 de adulți şi 135 de copii, 30% dintre aceștia sunt de etnie romă. Comunitatea din vestul orașului Hârșova este validată ca marginalizată îndeplinind simultan cele trei condiții de nivel scăzut de capital uman, de nivel scăzut de ocupare în sectorul formal, şi de locuire precară.
Valoarea totală a proiectului este de 23.292.738,31 lei din care pentru Unitatea Administrativ-Teritorială (UAT) Hârșova este de 4.022.428,27 lei, iar cofinanțarea va fi de 2 % + TVA, iar pentru Școala Gimnazială nr. 1 Hârșova valoarea totală a proiectului este de 1.058.679,97 lei, iar cofinanțarea va fi de 2 % + TVA.
Pentru a-și îndeplini obiectivele proiectului, comunitatea aflată în risc de sărăcie şi excluziune socială va fi dezvoltată pe plan educațional, profesional, antreprenorial, juridic, locativ, social, medical, socio-medical, în urma măsurilor incluzive de sprijin.
Astfel, 600 de persoane aflate în risc de sărăcie şi excluziune socială, dintre care 180 de persoane de etnie romă, vor fi implicate în activități ce vor avea ca rezultat creșterea calității vieții şi depășirea vulnerabilităților sociale, contribuind astfel la reducerea numărului persoanelor aflate în risc de sărăcie şi excluziune socială. Cel puțin 185 de persoane din 300 participante la cursuri de formare, vor dobândi o calificare, iar cel puțin 90 de persoane vor ocupa un loc de muncă, iar alte 20 își vor înființa propriile afaceri. 20 de persoane vor beneficia de o sumă de bani de 20.000 euro (fiecare) pentru a-și deschide o afacere.
De asemenea, proiectul vine în sprijinul a 135 de copii care vor participa la activități educaționale ce au ca obiectiv reducerea şi prevenirea abandonului școlar.
Toate cele 600 de persoane vor beneficia de servicii sociale, medicale, socio-medicale şi de combatere a discriminării şi excluziunii sociale, cu scopul de a reduce disparitățile sociale, iar 100 de locuințe vor fi reparate şi îmbunătățite.
Parteneriatul urmăreşte prin măsurile integrate propuse, schimbarea statului social al grupului țintă, de la asistat la independentă, de la beneficiar, la generator de venituri şi soluții active pentru îmbunătățirea şi dezvoltarea comunității din care fac parte.