Portul Constanţa

Bancherii de la RBS au scufundat Britannia

Britannia se scufunda

Gordon Brown, primul ministru britanic: “Sunt furios pe Royal Bank of Scotland !”

Britannia se scufunda

Fără nici un dubiu, prăbuşirea Royal Bank of Sotland este pentru Marea Britanie cel mai mare dezastru financiar din toate timpurile. Acest lucru nu ar trebui să surprindă pe nimeni având în vedere faptul că în ultimii zece ani fraudele la adresa clienţilor şi acţionarilor au devenit pentru RBS ‘business as usual’. Săptămâna trecută RBS a aruncat sistemul financiar britanic în haos după ce a anunţat pierderi suplimentare de 41,6 miliarde de dolari. RBS este din nou în colaps.

Un articol de Sebastian Rădulescu

 

Marea Britanie intră în faliment pentru a salva RBS ?

Gordon Brown“Vindeţi cât de repede puteţi toate lirele sterline pe care le aveţi, Marea Britanie este terminată !”, avertizează legendarul investitor american Jim Rogers. Speculaţiile alarmiste despre iminenta prăbuşire financiară a Marii Britanii, deşi respinse oficial de către autorităţi, sunt confirmate indirect de atacul fără precedent al unui prim ministru la adresa unei instituţii financiare. Premierul Gordon Brown a spus pe 19 ianuarie 2009 că este furios că Royal Bank of Scotland a adoptat o strategie care a produs pierderi de 41,6 miliarde de dolari, pierderi ce trebuie acoperite de contribuabilul britanic.

Gordown Brown a declarat că cetăţenii britanici au tot dreptul să fie furioşi pe comportamentul absolut iresponsabil al RBS care a cheltuit anul trecut zeci de miliarde de dolari pentru a cumpăra ABN Amro, banca olandeză care era expusă pe piaţa ipotecară americană. Brown a acuzat de asemenea RBS că a făcut investiţii suplimentare iresponsabile în piaţa ipotecară americană: “Sunt furios pe ce s-a întâmplat la Royal Bank of Scotland !”

Pierderile suferite de RBS, care obligă statul să naţionalizeze în întregime banca, sunt cele mai mari din istoria ţării, fiind aproape duble în comparaţie cu pierderile record din 2006 ale Vodafone, de 15 miliarde de lire sterline. Premierul Brown susţine că “ acum ştim că s-a pierdut atât de mult pe piaţa sub-prime americană şi ştim că o parte din pierderi sunt cauzate de achiziţia ABN Amro, încât oamenii au dreptul să fie furioşi că aceste deprecieri ale activelor au loc şi că ele au fost cauzate de decizii luate în privinţa unor investiţii internaţionale care au fost în mod categoric greşite.”

 
Aceşti iresponsabili şi deciziile lor pierzătoare

Principalul suspect dintre bancherii vinovaţi de colapsul financiar este Fred Goodwin, fostul CEO al Royal Bank of Scotland. Goodwin a fost un lider autocratic cunoscut pentru faptul că a fixat reguli de vestimentaţie care includeau în mod obligatoriu cravatele cu logo-ul RBS. La “slujbele de dimineaţă” ale lui Goodwin, la care acesta îşi anunţa deciziile şi nu accepta alte puncte de vedere, el şi-a aplicat ambiţioasa sa strategie de extindere. Totul a început în anul 2000 cu achiziţionarea National Westminster, despre care ziarul Dezvăluiri a scris că este acuzată de implicare în finanţarea organizaţiei teroriste Hamas.

Expansiunea a continuat în America, a cumpărat Churchill Insurance şi apoi a achiziţionat un pachet minoritar de acţiuni la Bank of China. Lui Goodwin îi plăcea să spună că a transformat RBS într-o “maşină de făcut cârnaţi”, deoarece RBS acorda împrumuturi, le împacheta în instrumente financiare complexe iar apoi le vindea pentru a putea acorda alte împrumuturi. Datorită ambiţiei sau lăcomiei, Goodwin a continuat expansiunea iar în anul 2007 RBS a cumpărat banca olandeză ABN Amro, o afacere de 50 de miliarde de lire sterline încheiată chiar la începutul crizei financiare.
Activele şi datoriile RBS au crescut exponenţial iar Goodwin a profitat de beneficii uriaşe: o plată anuală de 4 milioane lire sterline şi beneficii după pensionare în valoare de 500000 de lire sterline pe an.

În ciuda riscurilor enorme la care au expus RBS, nici Fred Goodwin şi nici Tom McKillop, preşedintele RBS, nu şi-au asumat vinovăţia, dar în percepţia publică ei vor rămâne multă vreme persona non-grata.

Profilul vinovaţilor

FRED GOODWIN: Director Executiv al Royal Bank of ScotlandFred Goodwin
BENEFICII: Pachet salarial de 4,2 milioane de lire sterline şi pachet de pensionare de 8,37 milioane de lire sterline
ROL: A aplicat o politică agresivă de achiziţii datorită căreia a cumpărat 26 de bănci în doar şapte ani.
ACUZAŢII: A deturnat o întreagă bancă şi a distrus-o. A insistat să cumpere ABN Amro cu 50 de miliarde de lire sterline în ciuda avertismentelor că RBS se expune la riscuri foarte mari.
VERDICT: Vinovat pentru scufundarea întregii bănci.

TOM MCKILLOP: Preşedinte al Royal Bank of ScotlandTom McKillop
BENEFICII: Pachet salarial de 750000 de lire sterline
ROL: A supravegheat banca şi pe Goodwin. A ironizat pe criticii care au avertizat că RBS era subcapitalizată în 2007 şi a prognozat că RBS va avea o dezvoltare impresionantă.
ACUZAŢII: Ar fi trebuit să împiedice iniţiativa dezastruoasă a lui Goodwin de a achiziţiona ABN Amro exact la începutul crizei financiare. A insistat la începutul anului 2008 că RBS nu va fi nevoită să adune noi fonduri de pe piaţa de capital, dar după numai câteva săptămâni a emis acţiuni în valoare de 12 miliarde de lire sterline.
VERDICT: Vinovat pentru scufundarea întregii bănci.
CIRCUMSTANŢE ATENUANTE: McKillop şi-a cerut scuze.

 

RBS, implicata in finantarea organizatiei teroriste Hamas

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top