Fără categorie

Babilonul cultural din Tulcea, reunit la “Săptămâna Filmului Interetnic”

În perioada 19-25 iulie 2010 s-a desfăşurat, în municipiul Tulcea, cea de-a V-a ediţie a Festivalului „Săptămâna Filmului Interetnic”, proiect iniţiat şi organizat de Asociaţia „Centrul European pentru Diversitate”, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Tulcea, Instituţia Prefectului, Primăria Municipiului Tulcea şi Institutul de Cercetări Eco – Muzeale Tulcea. Proiectul este finanţat de Guvernul României, prin Secretariatul General al Guvernului şi constă în organizarea unor seri de spectacol pentru un număr de nouă  grupuri etnice importante din judeţul Tulcea.

Un articol de Andreea PAVEL

În acest fel, publicul tulcean beneficiază de momente coregrafice şi lirice deosebite, interpretarea ansamblurilor aparţinând minorităţilor, urmată, în fiecare seară a festivalului, de o proiecţie cinematografică reprezentativă pentru comunitatea respectivă. Spectacolele au început, în fiecare seară, la ora 20:30, în Piaţa Civică a Municipiului Tulcea. În cazul în care condiţiile meteo se dovedeau a fi nefavorabile, manifestarea era pregătită să se desfăşoare la Teatrul „Jean Bart” din Tulcea. Programul evenimentului este amplu şi interesant: prima seară a fost rezervată ucrainienilor, iar spectacolul va fi deschis prin reprezentaţia ansamblului „Zadunaiskaia Sici” din Tulcea şi grupului „Dunai” din Pardina Film, Ucraina. Pe 20 iulie a fost rândul germanilor să defileze cu grupul german „Rhytmus” din Tulcea. Pe scenă a mai urcat ansamblul aromân „Daima” din Tulcea şi a rulat filmul echipei din Germania. A treia seară s-a numit “Seara italiană şi evreiască”, iar spectatorii au fost încântaţi de ansamblul evreiesc „Hora” al comunităţii evreilor din Bucureşti, recitalul de poezie Berty Neumann (comunitatea evreilor Tulcea) şi de ansamblul Italian „Allegria”  din Greci. Seara rromilor a fost pe 22 iulie, atunci când ansamblul rrom „Pralipen”  din Tulcea, grupul rrom „Rromano ilo” şi ansamblul rrom  „E rromenge luludi” din Braşov. Următoarea seară a aparţinut turcilor şi tătarilor, iar spectacolul a fost întreţinut de ansamblul de dansuri turceşti „Tuna”  din Tulcea, grupul vocal „Kaynanalar” din Tulcea, ansamblul de dansuri tătăreşti „Yildîzlar”  din Mihail Kogălniceanu, judeţul Constanţa, grupul vocal „Narenler” din Tulcea. Seara rezervată grecilor a fost pe 24 iulie şi pe scenă au evoluat ansamblul grecesc „ELPIS”  din Tulcea şi ansamblul „Dyonissos” din Iaşi. Cei care au încheiat evenimentul au fost ruşii, pe 25 iulie, atunci când au încins atmosfera ansamblul “Doruleţul “ din Tulcea, grupul vocal „Lotca”  din Tulcea, ansamblul de dansuri „Molodti” din Tulcea şi ansamblul „Raduga” din Iaşi.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top