Comisia Europeană

Autoritățile își dau mâna pentru a proteja vinovații în cazul distrugerii orașului medieval Ester Abad!

Polițistul de Patrimoniu Laurențiu Dobre a făcut propunere de NUP.

Polițistul Laurențiu Dobre, lucrător la biroul Patrimoniu din cadrul IPJ Constanța, a reușit să îl scoată basma curată pe Marian Mitrea, fost director general al Administrației Bazinale a Apelor Dobrogea Litoral (ABADL). Mitrea a fost cercetat penal pentru efectuarea unor detecții sau săpături în situri arheologice, în urma unei sesizări făcute de ziarul DEZVĂLUIRI.
După o anchetă superficială, în care Dobre nu a verificat afirmațiile celor audiați, nu a citit Legea Apelor și nu a luat în seamă fotografiile puse la dispoziție de către ziarul nostru (în care distrugerile sitului arheologice sunt evidente), polițistul a închis cazul cu propunere de Neîncepere a Urmăririi Penale.

Un articol de Mihai Răzvan ROTARU

Referatul polițistului este plin de afirmații false

Dobre și-a început ancheta cu o vizită la locul faptei (situl arheologic Ester Abad, comuna Târgușor, județul Constanța) ce a avut loc, conform Referatului polițistului, pe 25.10.2012. Dobre a fost însoțit de Mădălina Cliante, Inspector de Patrimoniu în cadrul Direcției Județene pentru Cultură și Patrimoniu Cultural Național  Constanța și Gabriel Custurea, expert arheolog și director al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța.
„Cu ocazia verificărilor efectuate în teren, expertul arheolog și inspectorul de patrimoniu au afirmat că în zonele unde s-a intervenit și reprezintă zone cu potențial arheologic au fost supravegheate de către personal de specialitate din cadrul Muzeului de Istorie națională și Arheologie Constanța (sic!). De asemenea, au susținut că noul curs al apei nu a afectat perimetrul din punct de vedere arheologic, științific sau istoric, fapt justificat prin absența materialului arheologic din structura taluzului.”

 

Fotografiile realizate în luna august a anului trecut la fața locului de către jurnaliștii DEZVĂLUIRI arată însă contrariul: ziduri distruse și o mare cantitate de ceramică, atât pe maluri, cât și în albia cursului de apă. Mai mult decât atât, noi am oferit aceste fotografii tuturor celor implicați, inclusiv polițistului Dobre și i-am predat directorului Custurea toate obiectele găsite la locul săpăturii.

În plus, supravegherea de specialitate despre care se vorbește în Referat nu a fost asigurată „în toate zonele în care s-a intervenit”. Adevărul este că directorul Custurea a trimis un specialist în zona afectată, abia după ce a fost anunțat de noi, adică la mai bine de o săptămână de la începerea lucrărilor.

Mitrea spune că nu știe nimic. Semnătura pe corespondență îl trădează

Tot în cadrul anchetei, directorul din acea vreme al ABADL, Marian Mitrea, a declarat că „Nu cunoaște date cu privire la aspectele cercetate, responsabil de intervențiile efectuate fiind Serviciul de Gospodărirea Apelor Constanța, care are în administrație sistemul hidrografic la nivelul județului Constanța”. Corespondența oficială dintre ABADL și ziarul DEZVĂLUIRI, semnată chiar de către Mitrea, îl contrazice însă.
Și dacă Mitrea nici usturoi n-a mâncat, nici gura nu-i miroase, polițistul Laurențiu Dobre l-a chemat la audieri pe șeful Sistemului Hidrotehnic Dunăre din cadrul ABADL, Cristinel Gabriel Antonaru. Acesta din urmă a pretins, conform Legii Apelor nr. 107/1996, că „Nu este nevoie de Autorizație de Construire pentru lucrările efectuate în albia minoră, acestea reprezentând lucrări de întreținere”. Numai că aceeași Lege a Apelor, precizează, în Anexa 1 ce înseamnă albie minoră „Suprafaţă de teren ocupată permanent sau temporar de apă, care asigură curgerea nestingherită, din mal în mal, a apelor la niveluri obişnuite”.
Conform aceluiași referat însă, lucrarea ABADL a depășit albia minoră, ba chiar a trasat o altă albie!: „Pe un sector de circa 300 metri, pe cursul albiei pârâului Visterna (Gura Dobrogei) a fost efectuată o taluzare mecanică a ambelor maluri cu înălțime variabilă (între 1-1,5 metri). Vechiul traseu sinuos al pârâului a fost reamenajat prin crearea a două șanțuri de legătură cu lungimea de 15 metri, respectiv 25 metri, realizându-se astfel un traseu liniar al albiei pârâului. Aceste intervenții au transferat cursul vechi al apei, care se afla în apropierea stației de pompare a apei și a lăcașului de cult”.

Nimeni nu știe cine l-a desemnat pe Custurea

Am discutat cu polițistul Laurențiu Dobre, încercând să aflăm cum a reușit performanța de a îngropa un caz atât de flagrant. El ne-a asigurat că dosarul e „acoperit de hârtii” și că, dacă dorim, putem să facem contestație. Totodată, l-am întrebat dacă nu ar fi trebuit să găsească un alt expert arheolog în afară de Gabriel Custurea, cel care încă de la început a fost preocupat să îi găsească un alibi lui Marian Mitrea și nu să își protejeze situl, la care este șef de săpături de mai bine de 20 de ani! Polițistul a dat vina pe reprezentanții Direcției Județene pentru Cultură și Patrimoniu Cultural Național Constanța, care l-ar fi delegat pe Custurea. Chiar și această afirmație s-a dovedit neadevărată, fiind contrazisă de conducerea Direcției.
Inspectorul de Patrimoniu din cadrul Direcției Județene pentru Cultură și Patrimoniu, Mădălina Cliante, s-a arătat foarte încurcată atunci când am întrebat-o cum de nu a văzut urmele distrugerii în situl arheologic, mai cu seamă că noi oferiserăm instituției pe care o reprezintă fotografii evidente. Deși Direcția de Cultură are atribuțiuni de control inclusiv asupra reprezentanților Muzeului, Cliante merge pe mâna lui Custurea: „Dânsul cunoaște cel mai bine situl, căci a lucrat acolo foarte mulți ani. Îmi amintesc că am a mers mult pe jos, domnul Custurea ne-a arătat zona. Nu am văzut ceramică sau alte elemente arheologice”.
În toată această poveste rămâne deschisă o întrebare: pentru cine a fost executată lucrarea care a adus atâtea probleme? Formal, în adresele primite de la ABADL se vorbește de protejarea stației de pompare și a unor „locuințe”. Am reușit să aflăm că stația de pompare nu mai funcționa de cel puțin un an atunci când a fost efectuată lucrarea, iar „locuințele” sunt, de fapt, chiliile unei mănăstiri construite ilegal, în anul 2011!
Vom reveni!

 

 

 

 

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top