Interviu

Autorii dezastrului ecologic de la Celea Lac, iertaţi de ANRM, din cauza crizei economice

SC Miniera Medgidia SA nu e obligată să aducă la forma iniţială terenul pe care l-au inundat în cariera de piatră de la Hârşova

Într-o ediţie precedentă vă aduceam la cunoştinţă faptul că localnicii oraşului Hârşova, dar şi surse din administraţia locală, se plângeau de faptul că SC Miniera Medgidia SA continuă exploatarea carierei de piatră, deşi specialiştii în domeniu au tras semnale grave de alarmă asupra situaţiei în care se află zona. Din cauză că în urma exploatării, locul a devenit inundabil, societatea a primit amenzi usturătoare. Acest lucru nu i-a oprit însă pe reprezentanţii firmei.
Referitor la aceste aspecte, jurnaliştii DEZVĂLUIRI au adresat câteva întrebări atât Ministerului Mediului, cât şi reprezentanţilor Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale. Iată în rândurile ce urmează explicaţiile şi punctele de vedere ale celor două instituţii cu privire la situaţia prezentată. 

Un articol de Andreea PAVEL

Aveţi cunoştiinţă de contextul în care se exploatează cariera de piatră de la Hârşova, de către SC Miniera Medgidia SA (zona a devenit inundabilă, iar exploatarea continuă)?

Ministerul Mediului:  Exploatarea  carierei de piatră de la Hârşova, de către SC Miniera Medgidia SA, se face în baza Autorizaţiei de Mediu nr. 537 din 07.11.2008, cu termen de valabilitate 5 ani, pnă la data de 07.11.2013, fără program pentru conformare.

Care este cota minimă legală de altitudine de exploatare a unei cariere de piatră similară cu cea de la Hârşova? Şi care este cota de exploatare actuală din zona respectivă? Cu cât s-a depăşit cota legală de exploatare?

MM: Conform autorizaţiei de gospodărirea apelor, nivelul de exploatare este până la cota +10m, nivelul maxim al Dunării fiind considerat +6,4m, iar nivelul hidrostatic în zona perimetrului de exploatare variază între 0,5 şi 5,8m. În urma controlului efectuat de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM), soldat cu Nota de Constatare încheiată în data de 03.04.2009 la sediul S.C Miniera Medgidia S.A – cariera Celea Lac, s-a constatat că: „nu s-a respectat peste tot adâncimea maximă de extracţie, prevăzută în fişa perimetrului de exploatare, anexa la licenţa de exploatare, adâncime stabilită la +11m. Se observă că în anumite locuri, în vatra carierei, există infiltraţii de ape, însă unitatea face la această dată lucrări de corijare a vetrei, în vederea readucerii la cota impusă prin licenţă”.

Ce măsuri va lua Ministerul Mediului dacă se va constata faptul că SC Miniera Medgidia SA a încălcat legea prin exploatarea sub cota de nivel, în urma căreia zona a devenit inundabilă?

MM: Deoarece controlul la SC Miniera Medgidia SA a fost efectuat de ANRM, în ale cărei atribuţii intră verificarea modului de respectare a prevederilor din Legea minelor, Ministerul Mediului nu poate exprima un punct de vedere asupra unei decizii luate de o altă instituţie. Prin urmare, vă rugăm să vă adresaţi Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, instituţie cu competenţe în domeniul la care faceţi referire.

Criza economică spală păcatele exploatării
ANRM ţine în braţe SC Miniera Medgidia S
A

Zis şi făcut, jurnaliştii DEZVĂLUIRI au adresat aceleaşi întrebări Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale. Preşedintele ANRM, Gelu Mărăcineanu, ne-a răspuns următoarele: “Ca urmare a unei sesizări din partea Consiliului Judeţean Constanţa, conducerea ANRM a dispus efectuarea de către reprezentantul Compartimentului de Inspecţie Teritorială (CIT) Constanţa a unui control de specialitate în pertimetrul Celea Lac, acţiune desfăşurată în data de 03.04.2009. În urma controlului, s-a constatat că activităţile miniere se desfăşurau în cadrul perimetrului autorizat de ANRM, însă nu s-a respectat în toate zonele adâncimea maximă de extracţie, stabilită la cota +11 metri. Astfel, s-a dispus ca, până la data de 15.05.2009, SC Miniera Medgidia SA să finalizeze lucrările de corijare a vetrei, în vederea readucerii la cota stabilită prin licenţă (…). Precizăm că reprezentantul CIT Constanţa a efectuat în data de 20.07.2009 un nou control la cariera Celea Lac, constatându-se că lucrările de corijare a vetrei au fost realizate în proporţie de 90% în zona de NE-SE a carierei şi în proporţie de 60% din totalul lucrărilor aferente carierei. La data controlului, se desfăşurau activităţi de amenajare a vetrei în zona vestică a carierei”.
În nota de constatare întocmită în aprilie a.c. de ANRM, prin inginer Tănase Lascu, pe care Ministerul Mediului a pus-o la dispoziţia jurnaliştilor DEZVĂLUIRI, cei dintâi precizează: “Datorită faptului că la această dată unitatea nu are ridicarea topografică făcută, CIT Constanţa impune prin prezenta notă de constatare reacualizarea planului de situaţie, până la data de 15.05.2009, termen stabilit datorită situaţiei în care se găseşte unitatea, generată de criza economică”.

Terenul nu va fi readus la forma iniţială

Culmea tupeului este că după ce au exploatat la maximum cariera de piatră din Hârşova, SC Miniera Medgidia SA nu e obligată să aducă terenul la forma iniţială. Acest lucru este menţionat în nota de constatare trimisă de ANRM către Ministerul Mediului, un aspect omis de ANRM în răspunsul dat jurnaliştilor DEZVĂLUIRI: “Având în vedere că însăşi exploatarea este generatoare de cavuri, nu se pune problema readucerii terenului la forma iniţială, cid oar a respectării şi realizării lucrărilor de refacere a mediului, prevăzute prin planul de refacere a mediului şi proiectul ethnic de refacere a mediului. Întrucât nu s-a ajuns la limita de reserve, nu se pune încă problema taluzărilor finale ale carierei”.
De menţionat este faptul că data de 15.05.2009 nu a fost respectată de SC Miniera Medgidia SA, drept pentru care ANRM i-a mai iertat o dată pe reprezentanţii societăţii, următorul termen de finalizare a corijării vetrei fiind 25.08.2009.

De unde au scos pământul necesar corijării?

De menţionat ar mai fi că SC Miniera Medgidia SA este titularul licenţei de concesiune pentru exploatare nr. 1163 din 2000, licenţă obţinută în baza transferului de la SC Dobromin SA, aprobat prin Ordinul nr. 156 din 05.07.2004 al Preşedintelui ANRM. De asemenea, pentru cei care nu ştiu precizăm că aşa-numita “cotă a vetrei” reprezintă o particularitate pentru fiecare carieră şi se stabileşte în baza unor documentaţii geologo-tehnice, tehnico-economice şi de calcul a rezervelor dintr-un zăcământ, fiind stabilită în funcţie de tipul de substanţă minerală, condiţiile geo-miniere specifice şi dimensiunile zăcământului, toponimia şi relieful zonei în care urmează să se desfăşoare activităţi miniere. În final, dacă lucrările de corijare a vetrei sunt finalizate în proporţie de 90%, aşa cum ne informează preşedintele ANRM, atunci am putea să ne întrebăm cum a reuşit acest lucru SC Miniera Medgidia SA şi de unde a făcut rost de resursele necesare, care nu sunt deloc de neglijat având în vedere cât de jalnic arăta zona, în urma exploatării lacome a societăţii?

Dezastrul ecologic a costat 6000 RON

Preşedintele ANRM, Gelu Mărăcineanu, ne mai informează că din cauza faptului că în anumite zone s-a depăşit cota stabilită în fişa de perimetru, SC Miniera Medgidia SA a fost sancţionată cu amendă contravenţională în valoare de… 6000 RON, în conformitate cu art.57 alin. (1) lit (b) din Legea minelor nr. 85 din 2003, pentru încălcarea art. 39 alin. (1) lit. a) din aceeaşi lege, prin nerespectarea prevederilor licenţei de exploatare. “În zona în care lucrările au fost aproape finalizate, în urma unui control al AN Apele Române – DADL Constanţa, s-au făcut ridicări topografice ale zonei şi s-a stabilit că zona reabilitată are cota cuprinsă între +9 m şi +12,5 m. S-a dispus, de asemenea, că lucrările de corijare a vetrei carierei să se finalizeze până la data de 25.08.2009, ţinându-se cont şi de situaţia financiară dificilă a operatorului economic”, şi-a încheiat scrisoarea îngrijorat pentru bugetul SC Miniera Medgidia SA, reprezentantul Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale.  

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top