Fără categorie

Articol – Raportul UE privind drogurile: este nevoie de mai multă vigilență

Articol - Raportul UE privind drogurile: este nevoie de mai multă vigilență

Articol - Raportul UE privind drogurile: este nevoie de mai multă vigilență Folosirea drogurilor tradiționale, precum canabisul și cocaina, este în scădere. Acestea sunt înlocuite de drogurile sintetice. Situația este „extrem de îngrijorătoare și arată nevoia consolidării monitorizării la nivel european“, a spus președintele comisiei pentru libertăți civile, Juan Fernando López Aguilar, în cadrul prezentării ultimului raport UE privind drogurile, pe 29 noiembrie.

Sursa : © Uniunea Europeană, 2011 – PE

Folosirea drogurilor tradiționale, precum canabisul și cocaina, este în scădere. Acestea sunt înlocuite de drogurile sintetice. Situația este „extrem de îngrijorătoare și arată nevoia consolidării monitorizării la nivel european“, a spus președintele comisiei pentru libertăți civile, Juan Fernando López Aguilar, în cadrul prezentării ultimului raport UE privind drogurile, pe 29 noiembrie.

Prezentând raportul privind „situația drogurilor în Europa“, directorul Observatorului European pentru Droguri și Toxicomanie, Wolfgang Götz, a spus că „politicile UE în domeniul drogurilor trebuie configurate ținând cont de provocările următorului deceniu“.

Tendința este de înlocuire a drogurilor tradiționale cu droguri sintetice

Raportul confirmă tendința recentă de înlocuire a drogurilor tradiționale cu droguri sintetice. „Folosirea substanțelor mai puțin controlate este îngrijorătoare“, a spus domnul López Aguilar, arătând că este necesară o informare mai adecvată asupra acestora, în special în rândul tinerilor.

Ecstasy, amfetaminele și alte droguri sintetice sunt produse ilegal în Europa din substanțe chimice importate. Aproximativ 11 milioane de europeni (3,2% din adulții europeni) au încercat Ecstasy și 12,5 milioane amfetaminele. Droguri noi apar tot timpul pe piață. În 2010, UE a identificat un număr record de 41 de substanțe noi – față de 24 anul anterior.

Canabisul în scădere

Folosirea canabisului scade, conform raportului. Aproximativ 78 de milioane de adulți au încercat canabisul (aproape un sfert), tinerii reprezentând cel mai mare risc. Sondajele arată și o descreștere a folosirii cocainei în Europa de Vest. Costând 50-80 de euro gramul, cocaina este mai puțin atractivă în timpul crizei, sugerează raportul. Aproximativ 14,5 milioane de adulți (4,3%) au încercat cocaina.

Reacția UE: coordonare pentru abordarea infracțiunilor transfrontaliere

Politicile din domeniul drogurilor rămân responsabilități naționale, iar între state există mari diferențe. Problema este, însă, transfrontalieră, iar statele UE cooperează pentru reducerea folosirii drogurilor ilegale și a traficului.

În urma Tratatului de la Lisabona, UE are noi instrumente pentru abordarea acestei probleme, În octombrie, Comisia Europeană a anunțat că va propune reguli mai clare și mai stricte pentru abordarea problemei drogurilor și traficului.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top