Actualitate

ARBDD NU deține niciun UTILAJ de DECOLMATARE pentru DELTA DUNĂRII!

Cum ar fi ca poliţiştii de la ordine publică să nu aibă arme, sau medicii chirurgi să nu aibă instrumentar pentru operaţii?

Cam în această situație se află Administrația Rezervației Biosferei Deltei Dunării, administrator al unei suprafețe uriașe, acoperită în proporție de 90 la sută de apă și care NU are niciun utilaj de decolmatare și niciun angajat specializat.

Fiind străbătută de ape curgătoare, Delta depune aluviuni în fiecare zi, aluviuni care colmatează canale și lacuri. La toate acestea se adaugă situații foarte dese în care copaci căzuți blochează accesul bărcilor. Toate aceste probleme reprezintă urgențe și ar trebui rezolvate cu celeritate de administratorul deltei, ARBDD. Dacă ar avea cu ce.

În urmă cu vreo trei ani, la ARBDD s-a înființat un departament de Îmbunătățiri Funciare, care însă nu are niciun angajat și niciun utilaj!

Situația revoltătoare ne-a fost revelată în cadrul unui interviu de noul guvernator al ARBDD, Teodosie Gabriel Marinov, care a purtat discuții cu conducerea Ministerului Mediului, pentru a rezolva această problemă.

Posibilitățile noastre de acțiune, ca reprezentanți ai administratorului patrimoniului natural, sunt extrem de limitate din punct de vedere logistic. Noi suntem administratorul unui teritoriu care înseamnă în proporție de 90 la sută apă și bălți, pe ape curgătoare, adică pe depuneri aluvionare. Dacă nu ai posibilitatea să intervi în această privință, ce fel de administrator ești?

ARBDD are un departament de îmbunătățiri funciare, care a fost înființat cu nu foarte multă vreme în urmă. Din păcate, acest departament nu are niciun angajat și niciun utilaj în dotare. Nu avem nici măcar un contract de prestări servicii.

Noi avem nevoie de posibilități de intervenție rapidă în stare de urgență, pe diferite tipuri de lucrări specifice cum ar fi decolmatarea unor porțiuni de canal colmatate în timpul iernii, înfundarea cu plauri a intrărilor sau ieșirilor din canale în lacuri, întreținerea canalelor prin îndepărtarea arborilor căzuți și chiar curățarea luciului de apă. Toate acestea sunt priorități.

Cu sprijinul autorităților centrale și cu voința noastră, a autorităților locale, sperăm să schimbăm această realitate. Eu nu vorbesc de o flotă, așa cum avea Centrala Deltei Dunării cândva. Eu vorbesc de minimum necesar. Un utilaj specific ar fi suficent pentru a interveni la tot ce înseamnă urgență. Iar în prezent am tot felul de solicitări care sunt urgențe”, a declarat pentru DEZVĂLUIRI guvernatorul ARBDD.

Sursa foto: FB/Bogdan Bola

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top