COMUNICATE

Arabii fac legea în agricultura Dobrogei

Incet dar sigur, in decursul ultimilor ani, agricultura Romaniei, in general, si cea a Dobrogei, in particular, a ajuns sub sfera de influenta a gruparilor arabe, care au gasit o audienta privilegiata la capii fostei guvernari. Jupanul de la Maria Trading, Oil Simex Trading si AGRO Chirnogi, Jihad Ibrahim El-Khalil, stapaneste 21.000 de hectare de teren agricol. Statul roman i-a pompat subventii de peste 90 de miliarde de lei anul trecut si mai multe milioane de dolari sub forma de rambursari de TVA pentru exporturile de berbecuti. Pe langa afacerile la vedere, arabii din agricultura se folosesc de o vasta retea de persoane fizice autorizate.

Un articol de ADRIAN CÂRLESCU
                      DORU COPOȚ

Agricultura dobrogeana a reusit in decursul ultimilor ani sa produca o serie de oameni de afaceri extrem de prosperi. Ca o recunoastere nationala, unul din potentatii dobrogeni a fost desemnat in forul de conducere al recent infiintatei asociatii a patronatului din agricultura. „Dobrogeanul” in cauza este, de fapt, un arab, pe numele sau Jihad Ibrahim El-Khalil. Libanezul stapaneste 21.000 de hectare de teren agricol in judetele Calarasi, Giurgiu si Constanta, detine zeci de mii de capete de oi din rasa merinos australian, dar si o benzinarie botezata dupa echipa de fotbal la care a evoluat, pe vremea cand a fost gasit cu praf in urina, fotbalistul Adrian Mutu. Fosta guvernare i-a dat tot sprijinul posibil lui Jihad, oferindu-i pe tava concesiuni importante la Chirnogi (Calarasi) si Prundu (Giurgiu), dar mai ales subventii la care nici macar Culita Tarata nu indraznise sa spere.

Subventii si rambursari imense de TVA

Numai anul trecut, arabul si-a tras peste 90 de miliarde de lei pentru activitatea agricola a firmei Maria Trading din Constanta, dar a si cotizat la campania electorala a lui Adrian Nastase prin conturile AGRO Chirnogi. Cu un an mai devreme, cand la Constanta a izbucnit scandalul rambursarilor ilegale de TVA – din cauza ca un nefericit a obtinut opt milioane de dolari in urma unui export fictiv de masti de gaze, cu permisiune de la partid, in contul activitatii fratelui sau in celebrul dosar flota – Maria Trading figura pe toate listele intocmite la finante cu rambursari imense. Ancheta politiei nu a produs nici un rezultat palpabil, iar conturile arabului si contabilitatea firmelor sale nu au facut niciodata obiectul vreunui control. In acelasi an 2003, Adrian Nastase, aflat in vizita oficiala la Beirut, evidentia contributia libanezilor, printre care si cea a lui Jihad El Khalil, la dezvoltarea schimburilor comerciale dintre cele doua tari. 

Asociatii lui Jihad

Maria Trading, cea mai reprezentativa din firmele arabului, isi are sediul social in Constanta. Societatea are 42 de angajati, zece sedii secundare (ferme de productie pe raza comunelor constantene Mihail Kogalniceanu, Sacele, Crucea si Pestera), iar in 2004 a obtinut venituri totale de 599 de miliarde de lei vechi, cu un profit de numai 26 de miliarde. Partile sociale ale SRL-ului sunt detinute de 11 arabi, in frunte cu Jihad Ibrahim El Khalil. Asociatii acestuia sunt Abboud Samir, Chadi Espes El Khalil, Charbel Gerban Tohme, Mahmoud Jbano, Mario Bechara Bou Hamad, Omar Al Remmou, Raji Ibrahim El Khalil, Richard Farah Farah, Tanios Maurice Bouzerdan si Walid Jabano. Cei 11 apar si in structura actionariatului la AGRO Chirnogi, firma preluata cu sprijinul lui Ilie Sarbu, omul de casa al lui Adrian Nastase. La ORC Constanta, Jihad mai apare asociat in SC Oil Simex Trading SRL Ovidiu, alaturi de Sima Fudulea. Firma detine benzinaria Chealssy din Ovidiu si doua ferme de productie, Fulga din Mihail Kogalniceanu si Saidia din Pestera. Arabul a reusit sa inregistreze in scriptele ministerului de resort un numar de 2080 capete de ovine din rasa merinos australian pentru consistentele subventii acordate conservarii fondului genetic. 

Zeido, Mahmud, Iskandarani

Interesele lui Jihad si Fudulea se manifesta si prin intermediul unei retele de PF-uri, cel mai cunoscut fiind PF Droanca Costica. La Pestera, PF Dimciu Tanase face jonctiunea intre Jihad si sirianul Zeido Zeido, care controleaza agricultura si zootehnia din sudul judetului Tulcea. Zeido are interese si in porturile Constanta si Midia, pe felia exporturilor de berbecuti. O relatie similara functioneaza intre firmele lui Jihad si sirianul Mahmud Aziz, care detine o ferma mixta la Galbiori, comuna Crucea. In alta ordine de idei, revenind la Maria Trading, in decursul celor zece ani de activitate s-a intamplat de nenumarate ori ca firma sa achizitioneze ovine de la populatia rurala din zonele unde detine fermele de productie. Banii nu au fost platiti pe loc, astfel incat romanii sadea au fost lasati sa bata drumurile. In acest sens, exista o marturie extrem de interesanta din partea mai multor producatori neaosi, care spun ca si-au rezolvat problemele abia dupa ce au discutat la sediul firmei de pe strada Mircea cel Batran din Constanta, cu Zaher Iskandarani.

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top