Interviu

Şcolile din mai multe judeţe – închise, deşi e cod verde!

În timp ce în România ANM a instituit cod galben și portocaliu de frig, vânt puternic și ninsoare, la nivel european, același ANM raportează Cod Verde (vreme normală) pentru aproape tot teritoriul țării. Administrația Națională de Meteorologie a comis-o din nou – cu cifre scoase din pălărie și contrazise de propriile prognoze, a instituit cod portocaliu de vânt zăpadă și ger pentru aproape toată țara. Ca să nu se facă de râs că s-au speriat de ceea ce trece drept vreme normală de iarnă, același ANM raportează la nivel european Cod Verde… (foto: Cod Verde, 26 feb, ora 13.00, sursa-ANM)

(Click pe foto pentru a mări imaginea)

Luni, 26 februarie, sudul României e cuprins, la propriu sau la figurat, de „urgia albă”. Dincolo de relatările senzaționale din presă, este doar o furtună de iarnă, așa cum românii mai în vârstă au văzut zeci, poate chiar sute.
Pornind de la avertizările cu cod galben și portocaliu emise de specialiștii Administrației de Meteorologie, mass media a proclamat Apocalipsa Albă. Au fost activa comandamentele de iarnă și cele de urgență, s-au închis linii de transport, la București primarul Firea a cerut închiderea școlilor, iar gestul ei a avut imediat ecou și în alte părți, școlile și grădinițele fiind închise pe data de 26 în mai multe județe, inclusiv în Constanța.

Magicienii codurilor

În timp ce pe noi ne anunțau că va fi vai și amar, ANM transmitea la nivel european că totul e… în limite normale. Diferența dintre raportările ANM către publicul român și cele către site-ul european al avertizărilor meteo – meteoalarm.eu, e ca de la cer – la pământ. Astfel, pe 25 februarie, prognoza ANM pentru luni, 26 februarie, era de cod verde – vreme normală – pentru teritoriul României.
Situația se repetă și azi, 26 februarie. În timp ce în România domnește Codul Portocaliu, la nivel european ANM raportează în continuare cod verde pentru tot teritoriul național, cu excepția a patru județe: Argeș, Dolj și Hunedoara – care fac la ora 14.00 obiectul unor avertizări pe termen scurt (nowcasting) – respectiv Brăila – unde este cod portocaliu de vânt și ninsoare puternică. În rest, așa cum se vede și în imagini, România este sub cod verde, de vreme normală.
Site-ul meteoalarm.eu este proprietatea EUMETNET – Rețeaua de Servicii Meteo Europene, cu sediul la Bruxelles. Acesta reunește avertizările meteo emise de serviciile meteo naționale din majoritatea statelor europene. Conform obligațiilor asumate de toate serviciile meteo participante (inclusiv ANM-ul nostru), informațiile de pe site-ul meteoalarm.eu sunt actualizate la minut (și cel mult o dată la fiecare 10 minute).

O tradiție marca ANM

Nu este pentru prima oară când ANM transmite europenilor alte date decât cele comunicater publicului din România. Comunicarea de date diferite „la extern”, patentată în perioada „Epocii de Aur – Nicolae Ceaușescu”, e o tradiție perpetuată cu succes de meteorologii români. Practic, de fiecare dată când în România se instituie coduri roșii sau portocalii scoase din pălărie, pe site-ul meteoalarm.eu specialiștii ANM încarcă date diferite.
Un exemplu în acest sens este modul în care ANM a procedat la viscolul din 29 ianuarie 2014. Cu acel prilej, ei au declarat Cod Roșu pentru sud-estul României. În schimb, la extern, pe site-ul meteoalarm, au anunțat cod portocaliu. Pentru a citi articolul referitor la codurile roșii din ianuarie 2014, dați click AICI.

ANM minte. Dar pe cine şi de ce?

Pentru viscolul din 29 ianuarie 2014, ANM a dat cod roșu. Toate drumurile din zona vizată au fost închise, iar contractele de deszăpezire au fost suplimentate „la urgenţă” cu milioane de euro, fără licitaţie. La final s-au înregistrat între 0 (zero) şi 12 cm de zăpadă, la unele staţii meteo din zona „paralizată de viscol” neînregistrându-se măcar un fir de zăpadă.
Situaţia se repetă într-o oarecare măsură şi acum. Cu excepţia Olteniei (unde ANM raportează în jur de 15 cm de zăpadă), stratul depus în zona de cod portocaliu este în general de 4-5 cm, iar temperaturile sunt mai ridicate decât în avertizarea ANM, în majoritatea regiunilor. Practic, doar vântul puternic face ca situaţia să aducă, de departe, cu cea prognozată de meteorologi.
Dacă ar fi să ne luăm după datele înregistrate tot de ANM, situaţia este mai apropiată de codul verde (comunicat europenilor), decât de cel portocaliu (transmis nouă).

Update: Pe 26 ianuarie, la ora 15.39, ANM a încărcat o parte din codurile portocalii pe site-ul meteoalarm. Pe hartă au apărut codurile portocalii de ger şi zăpadă, dar harta diferă în continuare de cea transmisă naţional, judeţele din Transilvania fiind sub cod verde, faţă de galben, aşa cum e, oficial, în România.

Un articol de Răzvan PETRE

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top