Politic

Angajament la transparență și etică pentru europarlamentare. Niciun candidat din România nu l-a semnat încă

Transparency International lansează o invitație candidaților la alegerile europarlamentare să semneze un angajament privind transparența și respectarea codului etic. Până în prezent, angajamentul a fost semnat de 7 candidați, niciunul din România.

Stand up for Integrity face apel la potențialii membri ai Parlamentului European să facă din etică și transparență fundamentul viitoarelor lor activități parlamentare. Pe lângă susţinerea propunerii de politică publică, semnatarii se angajează să respecte și următoarele acțiuni specifice:

  • Publicarea detaliilor cu privire la utilizarea indemnizațiilor, acceptarea întâlnirilor doar cu lobbiști înregistrați și publicarea online a întâlnirilor cu aceștia;
  • Să se distanțeze după plecarea din Parlamentul European. În sensul că deputații europeni nu vor face lobby pentru o organizație din Registrul de transparență al UE în timp ce primesc indemnizația tranzitorie;
  • Sprijinirea creării unui organism independent pentru supravegherea etică, în vederea monitorizării conflictelor de interese.

Este imperativ ca viitorii noștri europarlamentari să își asume personal responsabilitatea pentru o conduită bazată pe transparență și integritate. Cu  valori democratice aflate sub atac în multe părți ale Europei, Parlamentul European trebuie să fie un model de politică deschisă și responsabilă, condus cu cele mai înalte standarde de integritate. Parlamentul a făcut pași importanți în această direcție în ultimii cinci ani, dar mai sunt multe de făcut„, a declarat Carl Dolan, directorul Transparency International EU.

În plus, campania stabilește patru priorități ale politicii anticorupție pentru a fi aprobate atât de către potențialii membri ai PE, cât și de candidații principali, aşa numiţii capi de listă (sau Spitzenkandidaten). Aceştia din urmă sunt nominalizați de către partidele politice europene pentru funcția de președinte al Comisiei Europene și vor juca un rol vital în protejarea drepturilor fundamentale și supravegherea reînnoirii democratice în Uniunea Europeană.

Până în prezent, 14 candidați eligibili desemnaţi de Partidul Popular European (EPP), Partidul Socialiştilor Europeni  (PES), Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE), Partidul Verzilor Europeni, Partidul Stângii Europene, Alianţa Liberă Europeană (EFA), DiEM25/Primăvara Europeană s-au angajat să sprijine prioritățile Transparency International în ceea ce privește consolidarea statului de drept, prevenirea intrării în UE a indivizilor corupți și a banilor iliciți ai acestora, sprijinirea unui organism independent de etică al UE și sprijinirea transparenței legislative. 

Corupția este unul dintre cele mai mari obstacole în calea realizării unei Uniuni Europene construite pe domnia legii, cooperare democratică și justiție socială. Prin urmare, solicităm viitorului președinte al Comisiei Europene să ni se alăture și să pună integritatea în centrul a tot ceea ce face și reprezintă UE„, a continuat Carl Dolan.

Candidaţii care au semnat până în prezent angajamentul:

  • Manfred Weber, Partidul Popular European (EPP)
  • Frans Timmermans, Partidul Socialiştilor Europeni  (PES)  
  • Margrethe Vestager, Violeta Bulc, Guy Verhofstadt, Emma Bonino, Nicola Beer, Katalin Cseh and Luis Garicano,Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE)
  • Ska Keller and Bas Eickhout, Partidul Verzilor Europeni
  • Violeta Tomič, Partidul Stângii Europene
  • Oriol Junqueras, Alianţa Liberă Europeană (EFA)
  • Yanis Varoufakis, DiEM25/Primăvara Europeană

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top