Fără categorie

Ajutor de redresare şi de dezvoltare pentru Somalia: Comisia Europeană va investi suplimentar 175 milioane EUR în domeniile guvernanţei, educaţiei şi securităţii alimentare

Bruxelles, 5 august 2011 – Astăzi, Andris Piebalgs, comisarul european pentru dezvoltare, a anunţat decizia de a consolida angajamentul pe termen lung al Europei faţă de Somalia cu 175 milioane EUR destinate asistenţei pentru dezvoltare. Fondurile vor fi acordate Somaliland, Puntland și altor regiuni în care au fost deja create condiții de securitate viabile și minime niveluri de guvernanță, precum și Somaliei Centrale, unde stabilitatea este în curs de îmbunătățire, iar condițiile permit ca rezultatele asistenței pentru dezvoltare să fie vizibile.

Comisarul Piebalgs, care a vizitat Somaliland cu mai puțin de o lună în urmă, și-a reafirmat convingerea că asistența pentru dezvoltare poate oferi soluții sustenabile, deoarece vizează cauzele profunde ale unei crize prelungite. Comisarul a declarat: „Somalia traversează o gravă criză umanitară. Seceta reprezintă cauza imediată, însă cauzele profunde sunt legate de problemele structurale ale acestui stat fragil. Această nouă finanțare …

Bruxelles, 5 august 2011 – Astăzi, Andris Piebalgs, comisarul european pentru dezvoltare, a anunţat decizia de a consolida angajamentul pe termen lung al Europei faţă de Somalia cu 175 milioane EUR destinate asistenţei pentru dezvoltare. Fondurile vor fi acordate Somaliland, Puntland și altor regiuni în care au fost deja create condiții de securitate viabile și minime niveluri de guvernanță, precum și Somaliei Centrale, unde stabilitatea este în curs de îmbunătățire, iar condițiile permit ca rezultatele asistenței pentru dezvoltare să fie vizibile.

Comisarul Piebalgs, care a vizitat Somaliland cu mai puțin de o lună în urmă, și-a reafirmat convingerea că asistența pentru dezvoltare poate oferi soluții sustenabile, deoarece vizează cauzele profunde ale unei crize prelungite. Comisarul a declarat: „Somalia traversează o gravă criză umanitară. Seceta reprezintă cauza imediată, însă cauzele profunde sunt legate de problemele structurale ale acestui stat fragil. Această nouă finanțare ne va permite să contribuim la consolidarea instituțiilor și să investim într-o infrastructură mai bună, în securitatea alimentară și în educație. Avem convingerea că angajamentul nostru pe termen lung va ajuta Somalia să avanseze pe calea dezvoltării economice incluzive și sustenabile și a stabilității. Populația acesteia, care suferă de atâta timp, merită acest lucru.”

Pachetul de ajutoare adoptat astăzi se adaugă ajutorului de 212 milioane EUR acordat Somaliei pe o perioadă de cinci ani (2008-2013), ceea ce ridică la 387 milioane EUR ajutorul total alocat acestei țări în temeiul celui de Al zecelea Fond European de Dezvoltare.

Continuare…

Informații suplimentare

Asistența pentru dezvoltare în Somalia se concentrează în principal pe următoarele domenii:

Dezvoltare economică/securitate alimentară, inclusiv infrastructură: UE finanțează proiecte în agricultură, creșterea animalelor, dezvoltarea sectorului privat și infrastructura economică. Ajutorul suplimentar va consolida aceste proiecte și, totodată, va oferi sprijin pentru infrastructură în vederea îmbunătățirii aprovizionării cu apă și energie, gestionarea deșeurilor, precum și pentru serviciile de sănătate din localitățile selectate.

Educație: Somalia se situează încă printre țările cu cele mai scăzute rate de inserție școlară din lume. Prin aceste fonduri suplimentare, UE va îmbunătăți în continuare nivelul de alfabetizare prin extinderea acoperirii cu servicii educaționale de bază a unor noi zone geografice și va răspunde necesităților educaționale ale populației rurale și ale grupurilor defavorizate. Prin investiții orientate către formarea profesională, UE va continua să răspundă nevoilor esențiale în domenii-cheie precum comerțul, spiritul antreprenorial, pescuitul și creșterea animalelor. Sprijinul specific acordat instituțiilor de învățământ superior contribuie la satisfacerea nevoilor esențiale de dezvoltare a resurselor umane în acest mediu fragil.

Guvernanță: UE este deja principalul donator în cadrul marilor programe de asistență pentru sectorul public, poliție, instanțe judiciare, instituții democratice, procese electorale și societatea civilă din Somalia. Investițiile în acest sector se vor concentra și în continuare pe consolidarea eficacității guvernanței la nivel național, regional și local, pe aplicarea legii, securitate și statul de drept, pe reconciliere și pe procesul constituțional, precum și pe procesele electorale din Somaliland, Puntland și, eventual, la nivel federal.

Ajutorul umanitar pentru Somalia

Totodată, Uniunea Europeană este un donator major de ajutor umanitar pentru milioanele de somalezi afectați de violență și de foamete în țara lor și în regiune (Etiopia, Kenya, Djibouti).

În 2010, Comisia Europeană a alocat 35 milioane EUR sub formă de asistență umanitară pentru Somalia. În 2011, au fost alocate până în prezent 30 milioane EUR și sunt prevăzute încă 28 milioane EUR. Prin aceste fonduri se sprijină acțiuni în materie de securitate alimentară, sănătate, nutriție, asigurarea adăpostului, epurarea apei, promovarea igienei, mijloace de subzistență, protecție și de coordonare a asistenței.

Creșterea finanțării asistenței umanitare pentru Somalia face parte dintr-un pachet mai amplu destinat soluționării crizei grave cauzate de secetă și foamete în Cornul Africii. Până în prezent, în 2011, țărilor din Cornul Africii le-a fost alocată sumă de 97,47 milioane EUR. Comisia a lansat procesul de mobilizare rapidă a încă 60 milioane EUR pentru a ușura suferințele atâtor oameni. Prin aceasta, nivelul total al ajutorului consacrat regiunii se va ridica la aproximativ 158 milioane EUR.

Pentru mai multe informații:

MEMO/11/549

IP/11/837 privind vizita comisarului Piebalgs în Somaliland

Fișa de informații ECHO

http://ec.europa.eu/echo/index_en.htm

Site-ul DG Dezvoltare și Cooperare – EuropeAid:

http://ec.europa.eu/europeaid/index_en.htm

Site-ul comisarului european pentru dezvoltare, Andris Piebalgs:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/piebalgs/index_en.htm

 

Sursa:CE

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top