Fără categorie

Agenda digitală: un studiu evidenţiază punctele forte şi slăbiciunile programelor de control parental

Rezultatele unui studiu publicat astăzi de Comisia Europeană arată că, în vreme ce o bună parte (84 %) din programele informatice testate permit părinţilor să blocheze accesul la anumite site-uri internet, ele sunt mai puţin eficiente în ceea ce priveşte filtrarea aşa-numitului „conţinut web 2.0″, cum ar fi site-urile reţelelor de socializare sau blogurile. În afară de aceasta, numai câteva dintre produsele aflate pe piaţă sunt capabile să filtreze conţinutul web accesat prin intermediul telefoanelor mobile sau al consolelor de jocuri, în vreme ce, în Europa, un copil din patru se conectează la internet prin intermediul acestor dispozitive. În paralel, un sondaj EUKidsOnline, finanţat de asemenea prin programul Safer Internet al UE, a constatat că numai un sfert dintre părinţii din UE utilizează software de control parental pentru monitorizarea, urmărirea sau filtrarea activităţilor online ale propriilor copii. Publicarea acestor studii are drept scop să sensibilizeze cu privire la imp…

Rezultatele unui studiu publicat astăzi de Comisia Europeană arată că, în vreme ce o bună parte (84 %) din programele informatice testate permit părinţilor să blocheze accesul la anumite site-uri internet, ele sunt mai puţin eficiente în ceea ce priveşte filtrarea aşa-numitului „conţinut web 2.0″, cum ar fi site-urile reţelelor de socializare sau blogurile. În afară de aceasta, numai câteva dintre produsele aflate pe piaţă sunt capabile să filtreze conţinutul web accesat prin intermediul telefoanelor mobile sau al consolelor de jocuri, în vreme ce, în Europa, un copil din patru se conectează la internet prin intermediul acestor dispozitive. În paralel, un sondaj EUKidsOnline, finanţat de asemenea prin programul Safer Internet al UE, a constatat că numai un sfert dintre părinţii din UE utilizează software de control parental pentru monitorizarea, urmărirea sau filtrarea activităţilor online ale propriilor copii. Publicarea acestor studii are drept scop să sensibilizeze cu privire la importanţa protejării copiilor împotriva unui anumit conţinut pe internet şi să ofere, totodată, părinţilor o opinie obiectivă cu privire la programul informatic de control parental care s-ar putea dovedi cel mai eficient. În cadrul Agendei digitale pentru Europa, Comisia şi-a luat angajamentul de a-i ajuta pe părinţi şi pe copii să se simtă în siguranţă pe internet (a se vedea IP/10/581, MEMO/10/199 şi MEMO/10/200).

În studiul publicat astăzi au fost analizate 26 de instrumente de control parental pentru computere personale, 3 pentru console de jocuri și 2 pentru telefoane mobile. Studiul a ajuns la concluzia că software-ul existent este util pentru filtrarea conținutului online pentru adulți, însă că există încă cel puțin 20 % șanse ca site-uri al căror conținut nu este adecvat pentru copii să poată trece prin filtrele programelor. Este vorba îndeosebi de site-uri care îi încurajează pe tineri să își facă singuri rău (site-uri care promovează anorexia, sinuciderea și automutilarea). În același timp, alte site-uri care includ conținut specific pentru copii sunt blocate. Numai câteva dintre instrumentele disponibile sunt capabile să filtreze conținutul web 2.0 (cum ar fi rețelele de socializare, forumurile și blogurile), să blocheze mesageria instantanee, protocoalele de chat sau să filtreze listele de contacte.

În ceea ce privește controlul parental pentru telefoanele mobile inteligente (smart phones) și pentru consolele de jocuri, nu toate produsele existente pe piață pot filtra conținutul web, cu toate că 31 % dintre copii accesează internetul prin intermediul telefoanelor lor mobile și 26 % prin intermediul consolelor de jocuri.

Limba cea mai obișnuită pentru instrumentele de control parental este engleza, iar gama de instrumente disponibile pentru alte limbi este limitată.

Numai un sfert dintre părinți utilizează instrumentele de control parental

Sondajul EUKidsOnline, publicat tot astăzi, arată că circa un sfert dintre părinți blochează sau filtrează site-uri web (28 %) și/sau urmăresc site-urile internet vizitate de copii (24 %). Totuși, există o diferență semnificativă între statele membre, nivelurile situându-se între 54 % în Regatul Unit și 9 % în România.

În plus față de utilizarea controlului parental, 70 % dintre părinții care au participat la studiu au afirmat că discută cu copiii lor despre activitatea acestora pe internet. 58 % dintre părinți afirmă că stau în preajma copiilor lor atunci când aceștia accesează internetul. Peste jumătate dintre părinți întreprind acțiuni salutare, sugerând, de exemplu, copiilor cum să se comporte față de ceilalți pe internet (56 %) și discutând despre lucruri care i-ar putea perturba pe copii (52 %).

În cadrul programului UE Safer Internet, Comisia va continua să finanțeze câte o evaluare a programelor de control parental la fiecare 6 luni până la sfârșitul anului 2012 și să monitorizeze progresele înregistrate. La adresa www.yprt.eu/sip este disponibilă o bază de date în care părinții pot căuta instrumentele de control parental cele mai potrivite pentru necesitățile lor.

Comisia îi sprijină pe copii și pe părinți prin finanțarea centrelor Safer Internet care, marți, 8 februarie 2011, vor sărbători Ziua Internetului mai sigur (Safer Internet Day). Evenimentul va include manifestări pe plan local și național în Europa și în întreaga lume. Evenimentele vor fi destinate copiilor, însă vor beneficia și părinții și profesorii care doresc să învețe cum să îi protejeze pe copii în mediul online.

Context

Proiectul „Evaluarea instrumentelor de control parental pentru protecția online a copiilor” este finanțat din 2006 prin programul UE Safer Internet.

Instrumentele incluse în acest proiect au fost analizate în funcție de parametrii pentru două grupe de vârstă, incluzând copii de 10 ani sau mai mici și, respectiv, de 11 ani sau mai mari, în limbile engleză, franceză, germană, italiană, polonă și spaniolă, în perioada septembrie-octombrie 2010. Instrumentele au fost testate folosindu-se patru criterii:

Funcționalitate: este instrumentul compatibil cu sistemele de operare (de exemplu Windows, Linux, Mac OS)? Poate filtra conținutul web în funcție de cuvinte cheie, teme, adrese URL? Poate bloca sau monitoriza instrumentele de acces la internet, email, chat, mesagerie instantanee?

Securitate: poate fi instrumentul scos din funcțiune sau ocolit cu ușurință de tinerii cu cunoștințe avansate de informatică?

Eficacitate: poate instrumentul să blocheze total site-urile internet al căror conținut este necorespunzător pentru copii sau respectivele site-uri pot fi totuși accesate? Blochează totodată și conținutul adecvat pentru copii? Este disponibil în limbi în care utilizatorii se descurcă cu ușurință? Poate filtra în mod corespunzător bloguri, forumuri și rețele de socializare?

Ușurință în utilizare: poate fi instalat pe computer atât de utilizatori începători, cât și de utilizatori avansați? Este procesul de instalare prea complicat? Este ușor de înțeles pentru părinte și pentru copil faptul că un site internet a fost blocat?

Sondajul EUKidsOnline a fost realizat în 25 de țări cu participarea a peste 25 000 de copii împreună cu unul dintre părinții lor, în perioada aprilie-august 2010. Sondajul face parte din proiectul EUKidsOnline II, finanțat prin programul Safer Internet și coordonat de London School of Economics and Political Science. Primele constatări au fost publicate în octombrie 2010 (a se vedea IP/10/1368).

Pentru informații suplimentare:

Raportul complet privind evaluarea instrumentelor de control parental pentru protecția online a copiilor (Benchmarking of parental control tools for the online protection of children) din cadrul programului Safer Internet este disponibil aici.

Raportul complet EUKidsOnline poate fi găsit la adresa:

www.eukidsonline.net

Ziua Internetului mai sigur (Safer Internet Day) 2011:

http://saferinternet.org/web/guest/safer-internet-day-2011-kit

 Sursa:CE

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top