Fără categorie

Agenda digitală: smartphone-uri şi telecomenzi simple care facilitează activitatea casnică a persoanelor în vârstă şi a celor cu handicap

Beneficiind de finanţare UE în valoare de 2,7 milioane de euro, mai mulţi cercetători din Republica Cehă, Germania, Portugalia, Spania şi Suedia au dezvoltat o soluţie care le permite persoanelor în vârstă şi celor cu handicap să controleze mai uşor diversele aparate și servicii electronice din casă, utilizând telefonul mobil sau alte dispozitive. Proiectul „12HOME” a creat o interfaţă de telecomandă universală personalizată şi simplificată, bazată pe standardele deschise existente şi evolutive. Această interfaţă poate fi integrată într-o telecomandă universală, într-un telefon mobil, într-un computer sau în alte dispozitive și poate fi utilizată, de exemplu, pentru a porni şi a programa maşinile de spălat, dispozitivele de iluminat, încălzirea, aerul condiţionat, televizoarele, DVD playerele/recorderele și alte aparate de uz casnic. Această tehnologie poate fi utilizată şi în afara locuinţei. Valorificarea tehnologiilor din domeniul informaţional şi al comunicațiilor cu scopul de a as…

Beneficiind de finanţare UE în valoare de 2,7 milioane de euro, mai mulţi cercetători din Republica Cehă, Germania, Portugalia, Spania şi Suedia au dezvoltat o soluţie care le permite persoanelor în vârstă şi celor cu handicap să controleze mai uşor diversele aparate și servicii electronice din casă, utilizând telefonul mobil sau alte dispozitive. Proiectul „12HOME” a creat o interfaţă de telecomandă universală personalizată şi simplificată, bazată pe standardele deschise existente şi evolutive. Această interfaţă poate fi integrată într-o telecomandă universală, într-un telefon mobil, într-un computer sau în alte dispozitive și poate fi utilizată, de exemplu, pentru a porni şi a programa maşinile de spălat, dispozitivele de iluminat, încălzirea, aerul condiţionat, televizoarele, DVD playerele/recorderele și alte aparate de uz casnic. Această tehnologie poate fi utilizată şi în afara locuinţei. Valorificarea tehnologiilor din domeniul informaţional şi al comunicațiilor cu scopul de a asigura persoanelor în vârstă, persoanelor cu deficiențe de vedere sau persoanelor cu dizabilități cognitive o existență demnă și de înaltă calitate, reprezintă unul dintre obiectivele principale ale Agendei digitale pentru Europa, adoptată de Comisia Europeană în mai 2010 (IP/10/581, MEMO/10/199, MEMO/10/200).

 

Neelie Kroes, vicepreședintă a Comisiei Europene și responsabilă cu agenda digitală, a declarat: „Mă bucură faptul că proiecte finanțate de UE, precum 12HOME, valorifică tehnologiile din domeniul informațional pentru a simplifica viața tuturor cetățenilor UE, inclusiv a persoanelor în vârstă, a celor cu dizabilități și a persoanelor cu deficiențe de vedere.”

 

Pe măsură ce vânzările de televizoare, de DVD playere și de alte aparate de uz casnic cresc, interfețele de operare ale acestora sunt tot mai adesea concepute pentru a fi utilizate de consumatori experți în tehnologiile digitale moderne. Prin urmare, multe persoane întâmpină dificultăți în utilizarea acestor tehnologii la domiciliu. Dacă această problemă nu va fi soluționată, persoanelor respective le va fi tot mai greu să participe la societatea digitală și să se bucure pe deplin de beneficiile acesteia. 

Mai mulți cercetători din cadrul unor universități, institute și societăți din Republica Cehă, Germania, Portugalia, Spania și Suedia au adaptat tehnologiile de acces, precum telecomenzile, la nevoile persoanelor cu deficiențe de vedere, ale persoanelor cu dizabilități cognitive, ale pacienților suferind de Alzheimer și ale persoanelor în vârstă. De exemplu, această tehnologie adaptată conferă mai multă independență persoanelor cu dizabilități cognitive, facilitându-le efectuarea unor acțiuni precum schimbarea canalelor TV sau crearea de memento-uri referitoare la activitățile cotidiene, inclusiv atunci când călătoresc sau când își vizitează familia. Pentru persoanele cu deficiențe de vedere, meniurile vizuale sunt înlocuite cu o interfață vocală.

Dezvoltând și aplicând standardul deschis ISO pentru console la distanță universale combinat cu instrucțiuni personalizate, proiectul 12HOME propune o soluție de interfață utilizator personalizată și coerentă, care permite operarea și, totodată, controlarea diferitelor dispozitive și servicii precum încălzirea, aerul condiționat și ventilația, aparatele de gătit, mașinile de spălat rufe, mașinile de spălat vase și dispozitivele de iluminat.

 

Tehnologia 12HOME a fost testată în centre de zi și în locuințe din 4 zone pilot din Republica Cehă, Germania, Spania și Suedia și este deja utilizată de peste 100 de organizații și societăți din Europa.

 

Alte aplicații ale acestei tehnologii sunt utilizate și în cadrul unui alt proiect finanțat de UE, proiectul BrainAble, care sprijină de asemenea persoanele cu handicap, ameliorându-le interacțiunile directe și indirecte cu diverse dispozitive cu ajutorul unor senzori cerebrali care pot cuantifica emoții precum plictiseala, confuzia cerebrală, frustrarea sau excesul de informație.

 

Tehnologia 12HOME este utilizată și pentru economisirea energiei, în cadrul unor proiecte precum Smart Energy for All (SEFA). Încurajând sustenabilitatea, SEFA urmărește reducerea consumului de energie în rândul societăților și al cetățenilor cu ajutorul unei console centrale care permite monitorizarea și controlarea centralizată a tuturor aspectelor legate de consumul de energie și de apă.

 

Context

 

Proiectul 12HOME a beneficiat de o finanțare în valoare de 2,7 milioane de euro în cadrul celui de-al Șaselea program-cadru de cercetare al Uniunii Europene.

 

Pentru informații suplimentare privind proiectul 12HOME, consultați site-ul:

 

http://www.i2home.org/

Sursa: CE

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top