Fără categorie

Agenda digitală: în urma consultării publice, aproape toată lumea consideră că este important ca internetul să rămână în continuare deschis

Consultarea publică lansată de Comisia Europeană la 30 iunie pe tema internetului deschis şi a neutralităţii reţelei (a se vedea IP/10/860) a evidenţiat un cvasi-consens cu privire la importanţa păstrării deschiderii internetului. Numărul total al părţilor interesate care au participat la consultare, la toate nivelurile lanţului de valori, s-a ridicat la 318. Printre acestea s-au numărat Organismul autorităţilor europene de reglementare în domeniul comunicaţiilor electronice (BEREC), operatori, furnizori de servicii de internet, autorități din statele membre, asociații ale consumatorilor și organizații ale societății civile, dar și persoane fizice. În urma consultării nu a rezultat necesitatea unor noi inițiative legislative la nivelul UE, dar s-a ajuns la concluzia că se așteaptă orientări mai detaliate în viitor. Discuțiile vor continua pe 11 noiembrie în cadrul „Summitului privind neutralitatea rețelei”, unde Comisia și Parlamentul European vor dezbate pe marginea unui raport al Com…

Consultarea publică lansată de Comisia Europeană la 30 iunie pe tema internetului deschis şi a neutralităţii reţelei (a se vedea IP/10/860) a evidenţiat un cvasi-consens cu privire la importanţa păstrării deschiderii internetului. Numărul total al părţilor interesate care au participat la consultare, la toate nivelurile lanţului de valori, s-a ridicat la 318. Printre acestea s-au numărat Organismul autorităţilor europene de reglementare în domeniul comunicaţiilor electronice (BEREC), operatori, furnizori de servicii de internet, autorități din statele membre, asociații ale consumatorilor și organizații ale societății civile, dar și persoane fizice. În urma consultării nu a rezultat necesitatea unor noi inițiative legislative la nivelul UE, dar s-a ajuns la concluzia că se așteaptă orientări mai detaliate în viitor. Discuțiile vor continua pe 11 noiembrie în cadrul „Summitului privind neutralitatea rețelei”, unde Comisia și Parlamentul European vor dezbate pe marginea unui raport al Comisiei pe această temă.

Vicepreședintele Neelie Kroes a declarat în legătură cu acest subiect: „Prin această consultare publică am obținut numeroase reacții. A fost un exercițiu care a pus la dispoziția Comisiei o mare varietate de opinii din partea tuturor celor interesați. Sunt nerăbdătoare să continuăm discuțiile cu prilejul summitului, care va constitui o nouă contribuție la activitatea noastră legată de neutralitatea rețelei”.

Consultarea publică s-a desfășurat în perioada 30 iunie – 30 septembrie. Intenția Comisiei a fost de a analiza cât mai detaliat chestiuni precum gestionarea traficului pe internet, transparența, calitatea serviciilor și impactul noilor norme europene în domeniul telecomunicațiilor. Iată principalele concluzii:

Noul cadru revizuit pentru telecomunicații al UE, adoptat în 2009 (a se vedea MEMO/09/568), este considerat a fi sursa instrumentelor de bază pentru abordarea chestiunilor legate de neutralitatea rețelei. Marea majoritate a participanților la consultare consideră că eficacitatea acestor norme UE nu ar trebui evaluată înainte ca normele respective să fie introduse și aplicate la nivel național.

Există un consens cu privire la faptul că gestionarea traficului reprezintă o componentă necesară și chiar esențială în operarea unei rețele sigure și eficiente. Cu toate acestea, o serie de respondenți și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu faptul că există riscul să se abuzeze de acest instrument, pentru a favoriza anumite servicii. Există și riscuri legate de protecția vieții private care decurg din utilizarea softurilor „packet-inspection”.

Mai mulți respondenți sunt preocupați de noile modele de afaceri pe internet care pot genera în viitor probleme de neutralitate a rețelei; ei au cerut Comisiei să facă o distincție clară între internetul „best efforts” și „managed services”.

BEREC, organismul autorităților de reglementare a telecomunicațiilor din UE, a avertizat cu privire la posibilele probleme de discriminare care pot avea efecte anticompetitive, la consecințele potențiale pe termen lung pentru economia internetului în termeni de inovare și libertate de exprimare, precum și la incertitudinile generate, pentru consumatori, de lipsa transparenței.

Cei care activează în domeniu sunt în general mulțumiți de actualele structuri de piață, însă anumiți furnizori de conținut se tem că modificarea mecanismelor de stabilire a prețurilor (de exemplu, plata furnizării de conținut) ar putea fi echivalentă unei taxe pe inovație.

Pentru mulți dintre cei chestionați, blocarea serviciilor telefonice pe internet (Voice over Internet Protocol – VoIP) și tehnica „bandwidth throttling” constituie motive de îngrijorare.

Printre răspunsurile primite s-au numărat puține apeluri cu privire la formularea unor cerințe minime de calitate a serviciilor, dar s-a solicitat sprijin ferm pentru elaborarea unor standarde universale în materie de transparență, care să le permită consumatorilor să facă alegeri în cunoștință de cauză. Mulți dintre cei chestionați consideră că transparența nu este de ajuns pentru a înlătura toate preocupările legate de neutralitatea rețelei, în special acolo unde există obstacole care împiedică trecerea de la un furnizor de servicii de internet la altul.

Context

În cadrul măsurilor UE de reformă a telecomunicațiilor adoptate în 2009 (a se vedea MEMO/09/568), Comisia și-a luat angajamentul de a examina îndeaproape caracterul deschis și neutru al internetului și de a raporta situația constatată Parlamentului European și Consiliului de Miniștri al UE. Consultarea cu privire la „Internetul deschis și neutralitatea rețelei în Europa” s-a desfășurat timp de 3 luni în cursul acestei veri, ca parte a pregătirilor Comisiei pentru redactarea raportului.

Analiza și răspunsurile primite sunt disponibile aici 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top