Fără categorie

Agenda digitală: conform unui studiu al UE, europenii folosesc mai mult telefoanele mobile când călătoresc în străinătate, dar sunt totuşi preocupaţi de costuri

Un studiu publicat astăzi de Comisia Europeană arată că aproape trei pătrimi dintre europeni sunt preocupați de costul utilizării în străinătate a telefonului mobil. 72% dintre turiști continuă să își limiteze apelurile din cauza tarifelor mari, chiar dacă majoritatea știu că prețurile au scăzut raportat la anul 2006. Doar 19% dintre persoanele care utilizează serviciile de internet mobil pe telefoanele lor cu ocazia unui sejur în străinătate sunt de părere că costurile transferului de date în roaming pentru navigarea pe internet și verificarea email-urilor sunt corecte. Rezultatele studiului și ale consultării publice referitoare la viitorul Regulamentului serviciilor de roaming, care s-a încheiat pe 11 februarie (IP/10/1679) vor fi luate în considere cu ocazia revizuirii normelor actuale în materie de roaming, pe care Comisia Europeană trebuie să o realizeze până în iunie 2011. Obiectivul de performanță stabilit în Agenda Digitală pentru Europa (a se vedea IP/10/581, MEMO/10/199 și M…

Un studiu publicat astăzi de Comisia Europeană arată că aproape trei pătrimi dintre europeni sunt preocupați de costul utilizării în străinătate a telefonului mobil. 72% dintre turiști continuă să își limiteze apelurile din cauza tarifelor mari, chiar dacă majoritatea știu că prețurile au scăzut raportat la anul 2006. Doar 19% dintre persoanele care utilizează serviciile de internet mobil pe telefoanele lor cu ocazia unui sejur în străinătate sunt de părere că costurile transferului de date în roaming pentru navigarea pe internet și verificarea email-urilor sunt corecte. Rezultatele studiului și ale consultării publice referitoare la viitorul Regulamentului serviciilor de roaming, care s-a încheiat pe 11 februarie (IP/10/1679) vor fi luate în considere cu ocazia revizuirii normelor actuale în materie de roaming, pe care Comisia Europeană trebuie să o realizeze până în iunie 2011. Obiectivul de performanță stabilit în Agenda Digitală pentru Europa (a se vedea IP/10/581, MEMO/10/199 și MEMO/10/200) este ca diferența dintre tarifele naționale și tarifele de roaming să ajungă să fie cvasi nulă până în 2015.

Neelie Kroes, vicepreședintă a Comisiei Europene, responsabilă cu Agenda digitală, a declarat: „Companiile de telefonie trebuie să își asculte clienții. Consumatorii simt că există încă loc pentru mai bine, în special în privința roamingului de date. După cum am promis în Agenda digitală pentru Europa, doresc să asigur cetățenilor și companiilor europene soluții mai bune de roaming.”

Mai mult roaming

Studiul arată că în ziua de azi mult mai mulți oameni își utilizează telefoanele mobile atunci când călătoresc în UE, față de acum patru ani, când UE a introdus pentru prima dată norme de roaming. În ciuda unei scăderi estimate de 13% a deplasărilor în perioada 2006-2010, volumul general al apelurilor primite și SMS-urilor trimise dintr-o altă țară a UE a crescut în această perioadă. Persoanele intervievate spun că dau cu 32% mai multe telefoane, primesc cu 31% mai multe apeluri și trimit cu 43% mai multe SMS-uri față de anul 2006.

Obiceiurile diferă

Studiul pune în evidență obiceiurile diferite ale populației europene. De exemplu:

Bărbații efectuează mult mai ușor apeluri vocale (57%), în timp ce femeile preferă să trimită SMS-uri (56%).

88% dintre ciprioți utilizează în principal serviciile vocale, față de 44% dintre britanici.

81% dintre utilizatorii irlandezi de telefoane mobile care folosesc roamingul în UE privilegiază SMS-urile față de doar 24% dintre portughezi.

32% dintre bulgari nu își utilizează deloc telefonul mobil în străinătate.

Tinerii sunt acum mult mai dispuși să utilizeze serviciile de roaming, comparativ cu anul 2006 (efectuarea de apeluri vocale: +43%, primirea de apeluri +42% și trimiterea de SMS-uri +51%).

30% dintre pensionari și 15% dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 25 și 39 de ani nu își utilizează deloc telefonul mobil în străinătate.

Utilizatorii sunt preocupați de costurile ridicate ale apelurilor și transferului de date în roaming

61% dintre persoanele care călătoresc frecvent știu că tarifele de roaming au scăzut ca urmare a intervenției UE. Evoluția comportamentului consumatorilor nu a fost însă întotdeauna pozitivă:

Aproximativ 1 din 5 utilizatori de telefoane mobile și-a redus consumul de servicii de roaming în ultimii 4 ani datorită percepției despre tarife.

72% dintre utilizatorii de telefoane portabile continuă să își limiteze apelurile vocale în timp ce se află în străinătate deoarece sunt îngrijorați în legătură cu tarifele.

81% dintre suedezi, 72% dintre italieni și 57% dintre greci utilizează mai puțin serviciile de roaming vocal din cauza tarifelor.

Studiul pune în evidență și faptul că serviciile de roaming de date (cum ar fi navigarea pe site-uri web sau descărcarea de date) au început să se răspândească, fiind utilizate deja de către 10% dintre respondenți.

17% dintre lituanieni și 15% dintre spanioli afirmă că roamingul de date este serviciul pe care îl utilizează cel mai mult când sunt în străinătate, față de 2% în cazul maghiarilor și 4% în cazul utilizatorilor germani.

Tinerii sunt mai predispuși să utilizeze roamingul de date: 15% din tinerii cu vârsta cuprinsă între 15 și 24 de ani preferă să navigheze pe telefonul mobil când se află în străinătate, comparativ cu 6% din persoanele de peste 55 de ani.

În general, doar 19% dintre respondenți sunt de părere că tariful serviciilor de roaming de date este rezonabil.

Context

La sondajul Eurobarometru referitor la roaming au participat în perioada august-septembrie 2010 peste 26 500 de persoane din cele 27 de state membre ale UE. Primul eșantion analizat a fost cel al cetățenilor UE care posedă un telefon mobil și care au călătorit în UE în ultimii cinci ani.

Consiliul de Miniștri al UE și Parlamentul European, hotărând pe baza unei propuneri din partea Comisiei Europene, au introdus pentru prima dată plafoane tarifare pentru serviciile de roaming în 2007 (IP/07/870), pentru a se asigura că utilizatorii de telefoane mobile plătesc tarife de roaming similare în întreaga UE. În iulie 2009, cele două instituții au adoptat norme revizuite care continuă reducerea prețurilor pentru serviciile de roaming astfel încât, până în iulie 2011, tarifele maxime pentru serviciile de roaming să fie de 35 de cenți pe minut pentru apelurile efectuate și de 11 cenți pe minut pentru apelurile primite în străinătate (a se vedea IP/09/1064 și MEMO/09/309). Cu începere de la 1 iulie 2010, transferului de date în roaming i se aplică în mod automat o limită de 50 EUR fără TVA (cu excepția cazurilor în care utilizatorul a optat pentru o limită mai mare sau mai mică), iar operatorii sunt obligați să trimită utilizatorilor un mesaj de avertisment în momentul în care au atins în proporție de 80% plafonul stabilit (IP/10/843). Reglementările referitoare la roaming din 2009 se vor aplica până la sfârșitul lunii iunie 2012.

Pentru a crea o piață unică competitivă pentru serviciile de roaming, Comisia va realiza, până la 30 iunie 2011, o revizuire completă a funcționării normelor de roaming din UE și va evalua măsura în care au fost atinse obiectivele acestor norme și dacă în cazul serviciilor de roaming funcționează concurența.

Pentru informații suplimentare

Raportul complet Eurobarometru poate fi găsit aici

Site-ul web al comisarului Neelie Kroes:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/kroes/

Site-ul web pentru Agenda digitală:

http://ec.europa.eu/information_society/digital-agenda/index_en.htm

 

Sursa:CE

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top