Fără categorie

Agenda digitală: Comisia lansează o consultare cu privire la reutilizarea datelor din sectorul public

Comisia Europeană a lansat o consultare publică cu privire la Directiva UE privind reutilizarea informaţiilor din sectorul public (ISP). Această categorie include tot felul de date generate de organismele din sectorul public – de exemplu, hărţi, informaţii din trafic, informaţii meteorologice, juridice, financiare şi economice – care pot fi reutilizate de oricine pentru realizarea de produse inovatoare, cum ar fi sistemele de navigaţie pentru autovehicule, previziunile meteorologice şi aplicaţiile pentru accesarea informaţiilor despre călătorii, care pot fi descărcate pe smartphone-uri. Potrivit unui studiu din 2006, se estimează că, în UE, datele publice reutilizate (în mod gratuit sau contra cost) generează o cifră de afaceri de cel puţin 27 de miliarde EUR pe an. Contribuţiile la această consultare vor fi luate în considerare la revizuirea Directivei ISP, prevăzută în Agenda digitală pentru Europa, care urmăreşte să aducă o contribuţie la realizarea obiectivelor UE în materie de int…

Comisia Europeană a lansat o consultare publică cu privire la Directiva UE privind reutilizarea informaţiilor din sectorul public (ISP). Această categorie include tot felul de date generate de organismele din sectorul public – de exemplu, hărţi, informaţii din trafic, informaţii meteorologice, juridice, financiare şi economice – care pot fi reutilizate de oricine pentru realizarea de produse inovatoare, cum ar fi sistemele de navigaţie pentru autovehicule, previziunile meteorologice şi aplicaţiile pentru accesarea informaţiilor despre călătorii, care pot fi descărcate pe smartphone-uri. Potrivit unui studiu din 2006, se estimează că, în UE, datele publice reutilizate (în mod gratuit sau contra cost) generează o cifră de afaceri de cel puţin 27 de miliarde EUR pe an. Contribuţiile la această consultare vor fi luate în considerare la revizuirea Directivei ISP, prevăzută în Agenda digitală pentru Europa, care urmăreşte să aducă o contribuţie la realizarea obiectivelor UE în materie de intensificare a competitivităţii, a inovării şi a creării de locuri de muncă. Consultarea se va desfăşura până la data de 30 noiembrie 2010.

Vicepreşedintele Comisiei Europene, Neelie Kroes, responsabil cu agenda digitală, a declarat: „Utilizarea mai bună şi mai amplă a informaţiilor din sectorul public prezintă un mare potenţial de a genera noi întreprinderi şi noi locuri de muncă, precum şi de a oferi consumatorilor mai multe posibilităţi de alegere şi un raport mai bun calitate‑preţ. Piaţa aplicaţiilor pentru telefoane mobile, bazată parţial pe date generate de ISP, ar putea creşte la 15 miliarde EUR până în 2013. Cu toate acestea, multe dintre informaţiile din sectorul public european nu sunt exploatate suficient, sau uneori chiar deloc. Nu ne putem permite să ratăm această ocazie. Este necesar să ne gândim dacă şi cum ar trebui modificate normele UE privind reutilizarea ISP astfel încât potenţialul lor economic să poată fi valorificat în întregime.”

Toate părţile interesate sunt invitate să-şi trimită opiniile cu privire la aspectele cheie ale reutilizării ISP şi, în special, cu privire la modificările care ar putea fi aduse dispoziţiilor actualei directive. Aceste modificări vizează domeniul de aplicare al directivei, tarifele de utilizare şi certificarea datelor, definiţia şi formatul digital disponibile utilizatorilor; măsuri practice precum necesitatea de informare prin intermediul portalelor web naționale; și efectele schimbărilor care au avut loc şi/sau obstacolele care mai există.

Revizuirea Directivei ISP reprezintă una dintre acţiunile principale ale Agendei digitale pentru Europa Agenda digitală pentru Europa (a se vedea IP/10/581, MEMO/10/199 și MEMO/10/200). În strategia politicii sale, Comisia a evidenţiat faptul că guvernele pot stimula pieţele de conţinut prin punerea la dispoziţie a informaţiilor din sectorul public în conditii de transparenţă, eficacitate şi nediscriminare. Aceasta reprezintă o sursă importantă de creştere potenţială a serviciilor online inovatoare.

Context

Directiva UE privind informaţiile din sectorul public a fost adoptată la 17 noiembrie 2003. Ea reglementează comportamentul organismelor din sectorul public participante la piaţa reutilizării datelor publice şi încurajează ţările din UE să adopte politici proactive în materie de reutilizare a ISP. Directiva a contribuit la eliminarea unor obstacole din calea reutilizării, printre care poziţiile de monopol ale organismelor din sectorul public sau lipsa transparentei pe piata reutilizării datelor publice.

În 2009, Comisia a analizat modul de aplicare a normelor UE în materie de ISP. S-a confirmat cu acest prilej faptul că reutilizarea ISP se află în crestere, facilitată de măsurile luate în acest scop de statele membre şi de organismele din sectorul public. Directiva din 2003 a avut un impact pozitiv în mai multe domenii, cum ar fi geografia şi meteorologia. Însă Comisia a avertizat de asemenea că, pentru a valorifica întregul potențial al ISP pentru economia UE, statele membre trebuie să elimine şi restul obstacolelor din calea reutilizării. Printre acestea se numără discriminarea între utilizatorii potenţiali, tarifele excesive şi complexitatea politicilor în domeniul certificării. Comisia a atras atentia şi asupra unor probleme de ordin practic, cum ar fi lipsa informării cu privire la disponibilitatea datelor din sectorul public şi faptul că organismele din sectorul public nu-şi dau seama de potenţialul economic al datelor pe care le deţin.

Comisia a concluzionat că directiva din 2003, în forma sa actuală, nu şi-a atins încă scopul pe deplin si a decis să procedeze la o nouă revizuire, cel târziu în 2012, când va dispune de mai multe date referitoare la impactul, efectele şi aplicarea normelor UE privind informaţiile din sectorul public. Această revizuire reprezintă una dintre principalele acţiuni din cadrul Agendei digitale pentru Europa. Rezultatele consultării vor fi luate în considerare în acest context.

Directiva ISP poate fi consultată online la adresa – click aici

 

Website-ul Comisiei dedicat informațiilor din sectorul public – click aici

Sursa:CE

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top