Fără categorie

Agenda digitală: Comisia îşi va intensifica eforturile pentru protejarea copiilor online

Cu ocazia Zilei pentru un internet mai sigur 2011, Comisia Europeană a anunţat astăzi că va intensifica discuţiile cu sectorul TIC şi cu organizaţiile pentru copii în scopul de a încuraja conceperea de produse mai sigure care să contribuie la un mediu online sigur pentru copii. De asemenea, Comisia va revizui în scurt timp Recomandarea din 2006 cu privire la minori și la modul în care pot fi protejaţi în media audiovizuale şi pe internet şi Comunicarea din 2008 referitoare la protejarea tinerilor de conţinutul dăunător al jocurilor video. Copiii accesează internetul de la vârste tot mai mici, conectându-se nu numai prin intermediul computerelor, ci și al consolelor de jocuri și al telefoanelor mobile. Peste 82 % dintre adolescenții cu vârsta de 15-16 ani din Europa, precum și 26 % dintre copiii de 9-10 ani au un profil pe site-ul unei rețele de socializare. Ziua pentru un internet mai sigur este marcată astăzi în peste 65 de țări din toată lumea cu mottoul „Internetul este mai mult dec…

Cu ocazia Zilei pentru un internet mai sigur 2011, Comisia Europeană a anunţat astăzi că va intensifica discuţiile cu sectorul TIC şi cu organizaţiile pentru copii în scopul de a încuraja conceperea de produse mai sigure care să contribuie la un mediu online sigur pentru copii. De asemenea, Comisia va revizui în scurt timp Recomandarea din 2006 cu privire la minori și la modul în care pot fi protejaţi în media audiovizuale şi pe internet şi Comunicarea din 2008 referitoare la protejarea tinerilor de conţinutul dăunător al jocurilor video. Copiii accesează internetul de la vârste tot mai mici, conectându-se nu numai prin intermediul computerelor, ci și al consolelor de jocuri și al telefoanelor mobile. Peste 82 % dintre adolescenții cu vârsta de 15-16 ani din Europa, precum și 26 % dintre copiii de 9-10 ani au un profil pe site-ul unei rețele de socializare. Ziua pentru un internet mai sigur este marcată astăzi în peste 65 de țări din toată lumea cu mottoul „Internetul este mai mult decât un joc, este viața ta!” Inițiativa este sprijinită de Programul UE pentru un internet mai sigur, care ajută părinții și copiii să fie în siguranță atunci când sunt online. Siguranța online a copiilor reprezintă o componentă importantă a Agendei digitale pentru Europa (consultați IP/10/581, MEMO/10/199 și MEMO/10/200).

Neelie Kroes, vicepreședinta Comisiei Europene responsabilă cu Agenda digitală, a declarat: „Este greu pentru părinți să vegheze ca, atunci când sunt online, copiii lor să fie întotdeauna în siguranță, mai ales că tinerii se conectează acum la internet nu numai prin intermediul computerelor, ci și al telefoanelor inteligente și al consolelor de jocuri. Astfel, sectorului TIC îi revine o mai mare responsabilitate de a oferi produse și servicii care să protejeze copiii și să le ofere instrumentele necesare pentru a fi în siguranță online. Am colaborat în mod productiv cu rețelele de socializare și cu operatorii de telefonie mobilă. Facem acum apel la întregul lanț al sectorului TIC să conlucreze pentru a face mai mult pentru siguranța copiilor atunci când sunt online.”

Ca răspuns la schimbările modelelor tehnologice utilizate de tineri, Comisia va colabora cu noi grupuri și sectoare ale industriei pentru a proteja mai bine copiii atunci când sunt online. Fabricanții de dispozitive mobile și de console de jocuri, furnizorii de servicii de internet, companiile de rețele de socializare, furnizorii de aplicații mobile și de conținut, organizațiile de consumatori, cercetătorii și organizațiile pentru copii vor fi invitați să se alăture platformei de colaborare. Acest dialog se va baza pe realizările acordului asupra Principiilor pentru rețele de socializare mai sigure cu aplicabilitate în UE (consultați anexa și IP/09/232, IP/10/144) și pe Cadrul european privind o utilizare mai sigură a telefoanelor mobile de către adolescenți și copii (consultați IP/07/139, IP/09/596, IP/10/704).

Conform unui studiu paneuropean recent, copiii accesează din ce în ce mai mult internetul; utilizarea acestuia devine mai personalizată, unul din trei copii conectându-se de la telefonul mobil, iar unul din patru prin intermediul consolelor de jocuri. Peste 50% dintre adolescenții cu vârsta cuprinsă între 13 și 16 ani intră pe internet din camera lor.

Totodată, 59% dintre copiii și adolescenții în vârstă de 9-16 ani au un profil pe rețele de socializare, procentul fiind diferit de la țară la țară (de la 80% în Țările de Jos la 46% în Romania). Dintre aceștia, 26% au profiluri complet „publice”, procentul variind între 11% în Regatul Unit și 54% în Ungaria. 14% dintre copii își afișează adresa și numărul de telefon în profil.

Ziua pentru un internet mai sigur 2011 urmărește să reamintească tinerilor că ceea ce spun sau fac online ar putea să le afecteze viața „reală” chiar dacă utilizează un avatar sau un pseudonim. Ziua pentru un internet mai sigur a fost organizată de Rețeaua de centre de sensibilizare INSAFE și este sprijinită de Programul pentru un internet mai sigur al UE, cu o finanțare de 55 de milioane EUR. Această zi a fost organizată în fiecare an începând din 2004 și include evenimente care se desfășoară în peste 65 de țări din Europa și din lume.

Anul acesta, de exemplu, Irlanda va lansa un proiect de cercetare pe tema utilizării internetului de către copii, iar Bulgaria va deschide o linie de asistență telefonică la care tinerii, părinții și profesorii pot cere sfaturi personalizate cu privire la probleme de siguranță online. În Franța, pe durata întregii luni februarie vor fi organizate ateliere speciale în școli. În Spania, poliția, Primăria orașului Madrid și mai multe societăți vor semna un acord cu privire la sesiuni comune de formare pentru minorii expuși riscurilor și părinții acestora. Ungaria, Letonia, Grecia și Țările de Jos îi vor recompensa pe laureații naționali ai concursului „Cel mai bun conținut online pentru copii”.

Pentru informații suplimentare:

Ziua pentru un internet mai sigur:

http://www.saferinternet.org/web/guest/safer-internet-day

Programul pentru un internet mai sigur:

http://ec.europa.eu/information_society/activities/sip/index_en.htm

Sfaturi concrete pentru părinți despre modul în care să-și mențină copiii în siguranță online – click aici

Anexă

Lista semnatarilor Principiilor pentru rețele de socializare mai sigure:

Arto, Bebo, Dailymotion, Facebook, Giovani.it, Google, Hyves, Microsoft Europe, Myspace, Nasza-klaza.pl, Netlog, One.lt, Skyrock, VZnet Netzwerk Ltd., Sulake, Yahoo!Europe și Zap.lu. În iunie 2009 s-au adăugat doi semnatari, și anume Ratee și Tuenti, iar în 2010 alți doi, Stardoll și wer-kenn-wen.

Lista semnatarilor Cadrului european pentru o utilizare mai sigură a telefoanelor mobile de către adolescenți și copii.

Acest acord a fost semnat inițial de Bouygues Telecom, Cosmote, debitel.AG, Deutsche Telekom Group, Go Mobile, Hutchison 3G Europe, Jamba! GmbH, Mobile Entertainment Forum, Orange Group, Royal KPN N.V., SFR, Telecom Italia S.p.A, Telefonica Moviles S.A., Telenor, TeliaSonera și Vodafone Limited. Acordul este semnat în prezent de 83 de operatori de telefonie mobilă din Europa, iar alți 10 au semnat un acord național. Cadrul european acoperă așadar 96% din totalitatea clienților companiilor de telefonie mobilă din Europa. Pentru lista completă a semnatarilor consultați linkul:

http://www.gsmeurope.org/documents/List_of_signatories_Dec_09.pdf

 

Sursa:CE

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top