Primarul oraşului Techirghiol a devenit cunoscut pentru biletul jucat la Loto pentru asigurarea cofinanţării proiectelor europene
Jurnaliştii DEZVĂLUIRI au stat de vorbă cu Adrian Stan, primarul oraşului Techirghiol, care a devenit celebru pentru că, împreună cu grupul de consilieri locali, au pus mână de la mână din indemnizaţia lunară şi au jucat la Loto 6/49, în speranţa că vor câştiga potul cel mare ce le-ar putea asigura co-finanţarea proiectelor europene.
Acesta ne-a declarat că demersul lui a fost împărţit în două etape: una în care a anunţat că va propune acest lucru Consiliului local şi ce-a de-a doua când au strâns banii şi au cumpărat biletul: „Indiferent ce s-a spus sau se va spune, consider că oraşul a avut de câştigat, chiar şi pentru faptul că s-a mediatizat problema co-finanţării, iar lumea ştie că proiectele primarilor există, sunt aprobate, primesc finanţare europeană, dar ne confruntăm cu lipsa acută a banilor pentru co-finanţare”, a declarat Adrian Stan.
Un articol de Andreea PAVEL
Jurnaliştii străini ne ridică în slăvi, ai noştri ne îngroapă
Vestea conform căreia un primar din România a jucat la Loto pentru a aduce bani în oraşul său a făcut înconjurul lumii şi a fost foarte mediatizată în ţara noastră. Cum era de aşteptat, în funcţie de patronii din spatele televiziunilor şi de interesele acestora, informaţia a fost trunchiată şi întoarsă pe toate părţile, în aşa fel încât numai „de bine” să nu fie. Ce dacă ştirea care a ajuns la public nu este reală? Interesul poartă fesul în România. Astfel, în timp ce la noi se trâmbiţa că primarul şi consilierii din Techirghiol au jucat banii locuitorilor la Loto, în presa internaţională gestul acestora a fost mediatizat corect şi foarte apreciat: „Aici s-a spus şi probabil se va mai spune că noi am jucat la Loto, banii bugetului local. Este o minciună sfruntată. Ceea ce noi am făcut de fapt, a fost o chetă din propriile indemnizaţii. Practic, eu şi consilierii locali am renunţat fiecare la 20 de RON din indemnizaţii pentru a cumpăra un bilet. E dreptul nostru să facem ce vrem cu banii pe care îi primim lunar pentru munca pe care o depunem. Şi, iată, am ales să strângem bani pentru a juca la Loto în speranţa că astfel vom câştiga potul cel mare care va fi destinat exclusiv proiectelor europene”, a declarat primarul oraşului Techirghiol.
Făcând haz de necaz de situaţia în care se află România, Adrian Stan are un sfat pentru Guvernul Boc: „Poate ar fi bine să joace şi Guvernul un bilet la Loto şi banii pe care îi câştigă, că oricum au mai multe şanse ca noi, pentru că sunt mai mulţi şi pot strânge mai mulţi bani pentru bilet, să acopere tăierile salariale. Deci să joace şi Guvernul un bilet, că oricum Boc ne joacă banii la FMI”, a conchis primarul pe un ton glumeţ.
“Descentralizarea are culoarea politică aflata la conducerea administratiei centrale”
Jurnaliştii DEZVĂLUIRI au solicitat un punct de vedere, pe această temă, prodecanului Facultăţii de Istorie şi Ştiinţe Politice, din cadrul Universităţii “Ovidius”, din Constanţa, conferenţiar universitar doctor Mariana Cojoc.
Dezvăluiri: E normal sa ajunga primarii si consilierii locali sa isi joace banii din indemnizatii la Loto, pentru a face rost de bani pentru cofinantarea proiectelor europene?
Mariana Cojoc: Nu, nu este normal! Dar în România timpului contemporan, dincolo de derapajele societăţii, avem o problemă cu teoria sau, concret, cu definiţiile. În cazul de faţă, cum definim “normalul” şi cum definim “anormalul”. Dacă pornim de la definiţia statului de drept şi considerăm că aşa este “normal”, atunci avem o problemă! Să spunem că avem doar una dar care se referă la statul de drept cu toate dimensiunile sale. Statul care, întâmplător, se numeşte azi România şi în care… trăim, nu îşi poate cofinanţa proiectele europene. Iar asta este o altă problemă. Majoră. Iar rezolvarea nu depinde de noi, cei multi, atat de importanti in perioadele electorale.
Dezv.: Liderii Guvernului si parlamentarii, ori analistii politici, mai au dreptul sa acuze administratiile locale de incapacitatea de absorbtie a fondurilor europene, atat timp cat la nivel national si local suntem incapacitatea de a ne achita cofinantarile?
M.C.: Ca sa putem acuza administratiile locale trebuie sa avem o definitie exacta a descentralizarii. In cazul de fata – Romania, descentralizarea merge brat la brat cu politicul. Iar cand intervine politicul, descentralizarea are culoare politica. Are culoarea politica aflata la conducerea administratiei centrale. Simplu si foarte usor de inteles.