Consiliul European

Adrian Năstase probabil se oftică

Urşii au luat-o razna. De-a lungul şi de-a latul patriei, avem atacuri. Urşii spintecă oameni, spintecă porci, spintecă oi. Ca să nu mai vorbim de pagubele produse în boscheţii de zmeură, care afectează grav producţia de dulceaţă şi sirop. Din fericire, există scăpare – avem o grămadă se specialişti în minister şi o grămadă de vânători în codru. Da, ei vor tăia (sau împuşca) răul de la rădăcină. Ei vor rezolva problema urşilor-problemă!
Privit statistic, numărul de autorizaţii de eliminare a urşilor, eliberate de Ministerul Mediului în ultimele două luni, e un record. Conform legislaţiei, asemenea hârtiuţe sunt eliberate numai dacă animalul în cauză reprezintă un pericol pentru sănătatea, bunăstarea şi avutul public sau privat. Într-un acces de sadism cu scrupule, legiutorul a prevăzut şi o „cotă” de urşi-problemă care pot fi masacraţi legal, în „interes public”. Astfel, pentru sezonul în curs, onor Ministerul Mediului (sau, mai bine zis, omor – Ministerul Mediului) a prevăzut un număr de 30 de urşi, 10 lupi, 16 râşi şi 10 pisici sălbatice, care „rămân la dispoziţia autorităţii publice centrale pentru intervenţie”. În bunul stil al legilor româneşti, nu ni se spune ce naiba e „intervenţia” aia. Se poate să fie: relocare, capturare, sau… lichidare. Pe lângă urşii care au avut ghinionul să fie puşi la dispoziţia Ministerului, încă vreo 300 de bucăţi sunt repartizate pentru a fi „recoltate” de varii asociaţii de vânători.

Un editorial de Răzvan PETRE

Trecem peste partea aia în care ar fi trebuit să vorbim despre faptul că toate studiile (inclusiv alea ale Ministerului) arată că numărul real al urşilor e mult mai mic decât cel raportat, iar cotele actuale de vânătoare sunt iresponsabil de mari.
… Şi ajungem la partea în care explicăm imaginile cu camioane de vânători care căutau ursul din Dâmboviţa. Situaţia stă aşa: Cotele de urşi se împart pe fonduri de vânătoare. Fiecare fond are alocaţi 1-2-3 blănoşi pe an. La bucată, afacerea înseamnă 5-6.000 de euro încasaţi la bugetul asociaţiei/Statului. Sau 10-20-30.000 de euro, dacă prinzi şi un papagal (vânător din străinătate, care înghite cazare, mâncare şi alte ţepe la supracost, pe lângă preţuri duble pentru vânătoare şi trofeu). Dacă dvs. aţi avea un fond de vânătoare pe mână, pe cine aţi chema la recoltat urşi – pe nea Gheorghiţă, sau pe John Doe?
În urmă cu câţiva ani, pe vremea când Ministerul Mediului era mai naiv, iar cifra oficială a blănoşilor – mai apropiată de realitate – cota la urşi era undeva la 100 de bucăţi, iar Ordinul prin care era stabilită menţiona naţionalitatea vânătorilor. Din ăia 100 de urşi, 99 mergeau la export, iar 1 rămânea a fi ucis de Facultatea de Silvicultură din oraşul X, în scop ştiinţific (studiu gastronomic, pesemne). Situaţia nu s-a schimbat, iar românaşii noştri se mulţumesc cu mistreţi, iepuri şi alţi fazani. Motiv pentru care, când tanti Rovana a dat liber la împuşcat urşi-problemă, toţi posesorii de puşcoci din patria-mumă s-au repezit să dea o mână de ajutor (conform legii, uciderea urşilor din cota Ministerului se face doar cu personal autohton).
Pe lângă aceste aspecte, mai trebuie menţionat un lucru – toată faza cu urşii-problemă e o mascaradă. Urşi purtători de rabie sunt menţionaţi doar câţiva, în 100 de ani de cercetări. Ăia tubaţi efectiv sunt şi mai puţini (urşii au imunitate naturală). În plus, toate atacurile din România sunt legate strict de activitatea anterioară a omului. Mai toate au fost raportate în zonele în care urşii au fost hrăniţi, speriaţi sau atacaţi cu pietre de turiştii care vor să îşi demonstreze curajul (sau imbecilitatea). Recentele atacuri din Dâmboviţa au fost legate (prin anchete ale Poliţiei) de activitatea de braconaj. Cu alte cuvinte, s-a demonstrat clar că oamenii au atacat ursul, nu invers. În ciuda acestui fapt, vânătorii lui Peşte au bătut munţii în lung şi în lat, să prindă „animalul periculos”. Iar specialiştii de Geniu din ministerul de Plumb nu au revocat autorizaţia de ucidere, probabil, pentru a nu elimina această mică şansă ca un vânător român să aibă dreptul de a împuşca un urs român.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top