Exclusiv

Acuzații de rele tratamente aplicate minorului, la o grădiniță privată din Năvodari

În urmă cu puțin timp, oraşul Năvodari se confrunta cu un scandal legat de comportamentul unor îngrijitoare ale Grădiniţei nr. 20, care au fost acuzate de rele tratamente aplicate asupra copiilor pe care îi aveau în grijă.

Din păcate, tot la Năvodari s-a înregistrat un caz similar, părinții unui copil de nici 3 ani depunând o plângere penală împotriva conducerii unei „grădinițe” private. Am pus cuvântul „grădiniță” între ghilimele, pentru că unitatea despre care vorbim nu este acreditată ca grădiniță, în realitate, conform ONRC, fiind doar un SRL cu obiectul de activitate “8891 – Activităţi de îngrijire zilnică pentru copii”

Un copil de nici 3 ani le "povestește" părinților cum a fost bătut la o grădiniță privată

Acuzații de rele tratamente aplicate minorului, la o grădiniță privată din Năvodari.https://www.dezvaluiri.ro/acuzatii-de-rele-tratamente-aplicate-minorului-la-o-gradinita-privata-din-navodari/

Publicată de Dezvăluiri.ro pe Luni, 20 mai 2019

Soţii S.A. şi S.V. din Năvodari au reclamat la Parchet faptul că fiul lor în vârstă de numai 2 ani şi 9 luni, a fost agresat de angajatele „grădiniţei” Mother Goose Center din Mamaia Sat – Năvodari, condusă de soţii Nicolae şi Adela Bădiţeanu. Bădiţeanu Nicolae este administratorul acestei societăţi şi Bădiţeanu Adela este managerul societăţii.

Părinții: copilul ajungea acasă cu diferite mușcături și vânătăi

În luna octombrie 2018, soţii S.A. şi S.V. şi-au înscris băieţelul în vârstă de 2 ani şi 9 luni la „grădiniţa” din Mamaia – Sat, Mother Goose Center, semnând un “Contract de prestări servicii de ingrijire a copilului”, pentru o perioadă de 10 luni.

Conform acestui contract, „Grădiniţa” Mother Goose Center urma să-și înceapă activitatea pe data de 05.11.2018, cu 3 grupe de copii, în cadrul cărora minorii înscriși urmau să aibe parte de cele mai bune condiții, respectiv un mediu în care să fie în siguranță și să fie permanent supravegheați și îngrijiți. Bineînţeles că aceste servicii trebuiau plătite lunar, conform contractului, de către părinţii minorilor. Toate bune şi frumoase până în ziua în care copilul soţilor S.A şi S.V. a început să ajungă acasă cu diferite mușcături și vânătai pe corp iar în momenul în care soţii le-au întrebat pe educatoare cât și pe Adela Bănițeanu de unde provin aceste semne și vânătăi sau cine se face vinovat, acestea au răspuns: “nu știm” sau “copilul s-a lovit singur”, după cum se menționează în plângere.

Din dimineața zilei de 25 martie 2019, lucrul care le-a atras atenţia părinţilor copilului a fost faptul că cel mic nu mai voia sa intre în grădiniță.

Cei doi soţi au încercat pe parcursul a 3 zile, în fiecare dimineață, să-l ducă la grădiniță, „dar copilul plângea în mod disperat și se ținea cu mâinile de poartă și apoi de ușa de la intrare în grădiniță, ca nu cumva să mai fie lasat în acel loc. „Practic, prin comportamentul său, copilul dădea de înțeles cât de disperat și neajutorat era în acel imobil”, se arată în plângere.

Un psiholog a confirmat că băiețelul a fost traumatizat

În mod evident, nu mi-am mai lăsat copilul în acel loc, și am apelat imediat la ajutor de specialitate, un psiholog de copii și un logoped, care mi-au confirmat că sigur celui mic i s-a întamplat ceva traumatizat în acel spațiu. (vezi foto).

Precizez că în zilele în care fiul meu era disperat și nu mai voia să meargă la <grădiniță>, când l-am întrebat care este motivul, acesta mi-a spus, citez <POC – POC>, moment în care a început să se lovească cu palmele în cap și apoi la fund. Din câte am aflat și alte două mămici i-au spus soției că și ele au pățit lucruri similare cu copiii lor înscriși în cadrul acestei grădinițe.

Neexistând camere de supraveghere nu am de unde să știu ce s-a întamplat efectiv cu copilul meu în acel imobil și nici nu vreau să mă gândesc că este posibil ca acestuia să i se fi produs o traumă în urma căreia sa-i fi pus în primejdie dezvoltarea psihică normală ”, a declarat S.V., tatăl copilului.

La începutul deschiderii grădiniței sus amintite, eu și soția mea am fost și ne-am înscris copilul în cadrul acesteia. Bădițeanu Adela, odată cu înscrierea copilului, ne-a spus, citez: <orice problemă aveți veniți la mine și o discutăm…>, însă, în realitate, niciodată nu s-a putut discuta nimic cu această persoană (Adela Bădițeanu-n.red.), orice sugestie sau propunere fiind mereu primită cu ostilitate.

Odată cu trecerea timpului, împreună cu soția, am început să sesizăm anumite lacune în sistemul educațional și de management aplicat în cadrul <grădiniței>, motiv pentru care, soția mea a început să-i semnaleze Adelei Bădițeanu situațiile pe care le consideram că nu sunt îndeplinite pentru o activitate preșcolară de calitate.

După o perioadă de două luni, la începutul lunii ianuarie 2019, într-o dimineață, soția a întrebat-o pe învinuită, ce face copilul meu pe parcursul orelor petrecute la grădiniță, deoarece nu mi se comunicase până în acel moment nimic despre activitățile desfășurate pe parcursul zilei. Soția mea a solicitat să i se prezinte un program/orar al activităților zilnice, însă această cerere a fost primită cu ostilitate și chiar pe un ton revoltat, ni s-a comunicat că programa este făcută de educatoare, doar pentru ele, și că nu ni se vor comunica aceste date. De asemenea, ni s-a spus că ar trebui să ne dăm seama și singuri ce face copilul pe timpul zilei din pozele transmise de educatoare pe grupul creat pe rețeaua whatsapp și eventual din fișele realizate de copii la clasă. În acel moment am aflat că existau aceste fișe care ar fi trebuit să fie puse la dispoziția părinților, cel puțin lunar, însa ele nu se aflau în vestiarul copilului meu în acea zi, urmând să le primim a 2-a zi de la educatoare.

Precizez că în cadrul discuției avute de soția mea cu Adela Bănițeanu, aceasta a manifestat o atitudine ostilă și revoltată, adresându-i soției mele următorul mesaj : <Nu-mi spui tu mie ce să fac!>.

Fostă educatoare vorbește despre agresiuni, pedepse, mâncare proastă și puțină

O fostă educatoare a „grădiniței”, citată ca martor în dosar, a acceptat sub protecția anonimatului să ne relateze o parte din problemele cu care s-a confruntat cât timp a lucrat acolo:

Am făcut un curs Montessori, care a durat doar două zile, dar nu am fost lăsată să aplic metode învățate. Mi se reproșa că sunt prea apropiată de copii și că nu sunt mai autoritară. Copiii nu erau lăsați să se implice în activitățile care le plăceau, după sistemul Montessori, ci erau obligați să facă toți aceeași activitate. Copiii mai activi, mai zburdalnici, erau pedepsiți. Una dintre educatoare, colega mea, țipa la copii, îi jignea și le dădea pedepse, îi punea la colț, îi așeza pe un scăunel izolat, copiii plângeau. Am văzut-o o dată pe șefa mea (Adela Bădițeanu-n.red.) cum a bruscat un copil, l-a dus cu forța în bucătărie și l-a amenințat că dacă nu stă cuminte îl izolează acolo. Mai era o fetiță care nu voia să doarmă la prânz. O lăsau să plângă și educatoarea mergea în altă cameră. Am fost de față când aceeași colegă a luat-o de braț pe o fetiță și a azvârlit-o pe un fotoliu.

O altă problemă era legată de masă. Grădinița nu a primit autorizație să pregătească masa dar, cu toate acestea, tatăl șefei care era angajat pe un alt post, grădinar dacă nu mă înșel, pregătea mâncarea pentru copii. Mâncarea nu era întotdeauna proaspătă, probabil cumpărau alimente la reducere. Noi serveam masa la grădiniță și pot să vă spun că într-o zi a fost mazăre alterată, altă dată portocale stricate.

De multe ori, mâncarea era insuficientă. Spre exemplu, copiii primeau la micul dejun două cubulețe de cașcaval, o felie transparentă de roșie și pâine. Altă dată, în loc de cașcaval, primeau măsline sau terci de ovăz. Unii copii nu se săturau. Dacă îi spuneam șefei că unii copii mai vor de mâncare, îmi spunea <Și eu ce să fac, le dau porție dublă?>. Uneori le dădea, alteori nu. Le-am dat și din porția mea, că îmi era milă. Gustarea dintre mese consta în general dintr-un fruct. Împărțeau o banană, un măr, sau o portocală tăiate în cinci. Vă dați seamă că nu era de ajuns un fruct la cinci copii.

Doamna Bădițeanu îmi spunea să nu discut cu părinții, să îi trimit la conducere pentru pentru orice nemulțumire. Părinții întrebau mereu când se montează camere de supraveghere, pentru că la începutul anului școlar li se promisese asta. Șefa spunea că deocamdată nu sunt fonduri, dar nouă ne zicea că nu e de acrod cu montarea camerelor, pentru că ne-am simți stânjenite, urmărite.

Asistenta medicală venea doar de două ori pe săptămână și nu îi verifica temeinic pe toți copiii”.

O mamă care și-a retras copilul spune că micuțul venea acasă lovit

Despre problemele de la „grădinița” din Năvodari ne-a vorbit și o mamă care și-a retras copilul de acolo, pentru că venea acasă lovit.

Când mi-am înscris copilul acolo, s-au lăudat cu educație cu blândețe, sistem Montessori, iar copilul meu venea cu lovituri.

Ne-au spus că nu se practică pedepse, iar apoi am auzit că pe unii copii îi puneau la colț. La început ne-au promis că pun camere de supraveghere, dar nu s-au ținut de cuvânt. Legat de faptul că acolo se gătea masa pentru copii (deși nu aveau autorizație sanitar veterinară-n.red), da, este adevărat. Chiar și după semnarea contractului cu acea firmă de catering, micul dejun se prepară tot în grădiniță.

Într-adevăr, asistenta medicală nu venea zilnic să îi examineze pe copii dimineața. La grădinița unde mergem acum, în fiecare dimineață copilul meu este controlat, dar acolo nu era”.

Camerele de supraveghere au rămas doar o promisiune

O altă problemă pe care Adela Bădițeanu o avea la adresa soției mele, pe care aceasta a semnalat-o în mod constant, este că deși la începutul deschiderii grădiniței, aceasta a precizat că va monta un sistem de supraveghere video pentru monitorizarea copiilor, cu acces al părinților, dar acest lucru nu s-a întâmplat în perioada cât copilul nostru a fost acolo. Acest fapt mereu mi-a ridicat un semn de întrebare, deoarece după părerea mea supravegherea video asigură atât liniștea părinților când își văd copiii, cât și responsabilizarea personalului în a presta o activitate de calitate.

 

La începutul lunii februarie 2019, când am mers împreună cu soția mea să ne luăm copilul de la grădiniță, un alt copil a ieșit în fugă pe ușa grădiniței și apoi pe poartă, ajungând direct în stradă și riscând astfel să fie lovit de mașinile care trec permanent prin fața grădiniței. În acele momente, soția mea a semnalat educatoarelor pericolul major și faptul că se putea întâmpla o tragedie, însă acestea au fost neafectate de incident și au spus că vor transmite mai departe mesajul, deși, de la deschiderea grădiniței și până în prezent, ușa de la intrare nu se închide niciodată și cea de la poartă la fel, fiind permanent deschise! Atât ușa cât și poarta erau defecte, nu se închideau chiar dacă sunt trase cu putere sau chiar trântite, ceea ce denotă o neglijență majoră în prevenirea incidentelor de aceasta natură.

Fără acreditare

Aceaşi familie susţine că S.C. Mother Goose Center S.Rl. asigura mesele copiilor printr-o bucătărie proprie, dar nu li s-ar fi comunicat niciodată dacă această bucătărie cât și persoana care pregătea mâncarea, erau conforme cu normele sanitare în domeniu și personalul angajat avea calificarea necesară.

De asemenea nu ni s-a comunicat niciodată sursa de proveniență a alimentelor și modul în care erau depozitate și procesate preparatele care ajungeau să fie servite copiilor”.

Cei doi soţi au căutat pe site-ul ARACIP, Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar, informații cu privire la această grădiniță și consideră că „societatea pe care își desfășoară activitatea grădinița nu deține niciun fel de autorizație de funcționare sau acreditare din partea ARACIP și nici din partea oricăror altor instituții de învățământ din acest spectru didactic.”

Acuzaţii de evaziune fiscală

Am suspiciunea că administratorul societății S.C. MOTHER GOOSE CENTER S.R.L, numitul Bădițeanu Nicolae, împreună cu soția acestuia, Adela Bănițeanu, care ni s-a prezentat ca “managera grădiniței”, folosesc pentru desfășurarea activității de educație și îngrijire minori, unele persoane necalificate educațional și profesional – 3 educatoare, 1 îngrijitoare, 1 bucătar dar și persoane care nu dețin contracte individuale de muncă, în scopul sustragerii de la plata impozitelor pe salarii și a contribuțiilor aferente salariilor datorate bugetului de stat.

Totodată, țin să precizez că deși în cadrul grădiniței s-au desfășurat lunar diverse așa-zise <ateliere>, acestea fiind taxate suplimentar între 35 lei și 100 lei, cum sunt afișate și pe pagina de Facebook a grădiniței, în urma acestor activități am suspiciunea că nu au fost emise chitanțe și acte fiscale în acest sens.

De asemenea, timp de 5 luni de zile, timp în care am achitat taxa solicitată ca și contravaloare a programului stabilit în contractul de servicii de îngrijire ale minorului, nu am primit decât 1 factură cu chitanță (factura nr.2/03.11.2018 și chitanța nr.3/03/11/2018) și 1 bon fiscal (bonul nr. 000073/26-02-2019), de fiecare dată când am solicitat chitanța mi s-a replicat că mi se va emite ulterior, dar niciodată nu s-a întâmplat acest lucru”, se arată în plângerea penală.

Acuzaţii de înşelăciune

Aceeaşi familie susţine că Adela Bădițeanu, înainte de a deschide în mod oficial “grădinița”, pentru a crea o imagine bună potențialilor clienți, a prezentat societatea pe care o conduce ca fiind “Prima grădiniță din Mamaia Sat”, iar în momentul când au fost să-şi înscrie copilul la această „grădiniță”, Adela Bădițeanu i-ar fi informat că are toate avizele și acreditările necesare, ba mai mult, că este a doua grădiniță cu program Montesorri din Constanța.

De la bun început învinuita Adela Bădițeanu și soțul acesteia, numitul Nicolae Bădițeanu, au prezentat societatea pe care o conduc ca fiind o veritabilă <grădiniță> cu toate facilitățile necesare, cursuri educaționale și program conform cu cel al unei grădinițe <cu pretenții>. De bună credință, am semnat contractul de înscriere al minorului E.S. în această <falsă grădiniță> și cu timpul, în nici 4 luni de zile, am observat că tot ce ni s-a spus și promis de la bun început a fost doar o minciună sfruntată, societatea S.C. MOTHER GOOSE CENTER S.R.L funcționând fără niciun fel de autorizație, nici de la ARACIP, nici de la Ministerul Educației, fără avize ISU sau DSV!

Consider că am fost înșelat în acest fel prin faptul că am fost mințit de la bun început cu privire la acreditarea și avizele societății care a fost prezentată cu rea-credință și în mod vădit mincinos ca fiind o <grădiniță veritabilă> și am fost înșelat și din punct de vedere financiar, nefiindu-mi eliberate chitanțe sau bonuri fiscale în baza banilor pe care i-am plătit lunar, fiind mereu mințiți că ni se vor elibera ulterior, lucru care nu s-a întâmplat niciodată!

Înșelăciunea este evidentă și prin simplul fapt că învinuiții au făcut un <contract prestări servicii de îngrijire a copilului>, fără să-l numeroteze și fără să menționeze nicăieri cuvântul <grădiniță>, tocmai pentru a eluda legea și a ne induce în eroare, fiind astfel păcăliți și crezând că ne-am înscris copilul în cadrul unei grădinițe veritabile, când, în realitate, această grădiniță nu a existat niciodată, societatea funcționând doar ca un simplu S.R.L. fără nicio autorizare în sens educațional!

O altă înșelăciune grosolană a constat în faptul că numita Adela Bădițeanu ne-a prezentat de la bun început personalul angajat ca fiind ultra-calificat în domeniul educațional și dedicat pentru a lucra cu minorii, când, în realitate, angajații acestei societăți, au dat dovada de lipsă de profesionalism, și nu dețineau nicio calificare în domeniul pedagogic, iar multiplele leziuni pe care copilul meu le-a dobândit de la grădiniță au arătat neglijența în supravegherea copiilor”, susţine tatăl minorului în cauză.

S-a lăsat cu o serie lungă de plângeri către autorităţi

Ca o consecinţă a acestor lucruri, părinţii au retras copilul de la această grădiniţă şi au sesizat autorităţile competente, începând cu Poliţia din Năvodari. Din păcate, spune tatăl minorului, toate sesizările depuse la Poliţia Năvodari, în care se semnalau aspectele enumerate mai sus, au rămas fără răspuns.

Părinţii copilului au depus pe numele soţilor Bădiţeanu plângeri penale la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa, pentru “Rele tratamente aplicate minorului”, faptă prevăzută şi pedepsită conform art.197 Cod Penal, au sesizat Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa, Inspectoratul Teritorial de Muncă şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului, ANAF, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea-Constanţa, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului.

Managerul „grădiniței” ne-a invitat să ne arate acte, dar s-a răzgândit

Managerul „grădiniței”, Adela Bădițeanu, a respins toate acuzațiile și ne-a spus că a fost controlată de „toate” instituțiile statului, care nu ar fi găsit nicio neregulă. Inițial, Bădițeanu ne-a invitat la „grădiniță” să vedem „cu ochii noștri” procesele verbale ale controalelor, ba chiar să ne întâlnim cu mai multe mămici care îi susțin afirmațiile. Ulterior s-a răzgândit și și-a retras invitația, pe motiv că avocatul a sfătuit-o să nu ne arate documentele, acestea fiind probe într-un viitor proces:

Nu vă pot pune documentele la dispoziție, nu din rea voință, ci pentru că vor apărea la dosarul pe rol. Vă rog să le cereți (insituțiilor care au făcut controale-n.red.) actul de control, procesul verbal”. Din păcate (i-am transmis asta și directoarei „grădiniței”), procesele verbale ale controalelor nu sunt documente publice și singura posibilitate de a le primi ar fi fost să ni le dea chiar „grădinița”.

Adela Bădițeanu ne-a transmis și o „petiție” semnată de 6 mămici (pe care o publicăm mai jos), care afirmă că: au știut că nu își duc copiii la o grădiniță acreditată, ci la un „centru educațional”, au fost informate despre pregătirea pe care o are personalul, li s-a permis să stea în grădiniță în timpul acomodării minorilor și pot oferi mărturii despre „comportamentul respectuos și blând al personalului față de copii”, toate serviciile au fost fiscalizate.

Au gătit mâncare pentru copii, deși nu erau autorizați pentru asta

Pentru a ne face o imagine cât mai clară, am acceptat sugestia directoarei Bădițeanu de a discuta cu mai multe mămici semnatare a „petiției” de susținere (de parcă o petiție poate să aibă scopul de susține pe cineva!). Persoanele cu care am vorbit ne-au spus că nu cred că la „grădinița” în cauză se practică pedepse sau copiii sunt abuzați fizic, dar au recunoscut că în lipsa camerelor nu pot fi sigure de acest lucru.

Mămicile au recunoscut și faptul că „grădinița” a pregătit masa până la 1 aprilie (când a fost semnat un contract cu o firmă de catering), deși unitatea nu avea (cum nu are nici în prezent) autorizațiile necesare pentru această activitate.

Ar mai fi de adăugat că Adela Bădițeanu a negat vehement faptul că în „grădinița” pe care o conduce s-ar fi pregătit vreodată masa pentru copii, deși declarațiile mămicilor, ale fostei educatoare, precum și fotografiile de mai jos o contrazic. Bădițeanu a negat și că în promovarea Centrului de îngrijire pe care îl conduce ar fi folosit termenul de „grădiniță”. Și aici o contrazic imaginile.

Mihai Răzvan ROTARU

Ștefan Doru COPOȚ

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top