Actualitate

A început amenajarea Rosarium-ului din Parcul Ciuperca, Tulcea

Rosarium-ul din Tulcea va fi situat pe malul Lacului Ciuperca, pe peluza situată între Insulă și Moara de vânt. Proiectul peisagistic a fost realizat de unii dintre cei mai respectați arhitecți peisagiști din țară, specialiști ai Biroului de Studii Contemporane.

„Diligențele pentru avizarea transplantării pinilor au început încă din luna iunie. Ca să nu mai menționez faptul că acolo vor fi plantați 52 de arbori. Mulțumesc tulcenilor care au propus realizarea acestui obiectiv!”, a transmis primarul Municipiului Tulcea, Ștefan Ilie.

Rosarium-urile, adevărate colecții formate din mii de trandafiri din diverse soiuri, sunt amenajări peisagistice spectaculoase, proiectate sub forma unor grădini publice în care se află și alte aranjamente florale şi arboricole.

În orașele care dețin astfel de grădini încântătoare de trandafiri, acestea au devenit repere urbanistice foarte apreciate de locuitori, așa cum este cazul rosarium-ului Grădinii Botanice din Iași sau a celui din Timișoara, cunoscut sub denumirea de Parcul Rozelor, amenajat în anul 1891.

Suprafața alocată Rosarium-ului este de 5330 mp. Se vor planta:

– 7450 fire de trandafir din 150 de soiuri;

– 52 arbori (arțari argintii);

– 888 arbuști;

– 589 plante erbacee perene.

„Terenul va fi dotat cu sistem de irigație prin picurare și aspersie. Grădina va fi mobilată cu 75 bănci, iar aleile nu vor fi betonate, ci din pietriș compactat cu nisip. Se va moderniza și sistemul de iluminat, astfel încât Rosarium-ul să ne încânte și pe timpul nopții.

Întreaga amenajare va necesita doar întreținere, fără a fi nevoie de înlocuirea anuală a plantelor, trandafirul fiind o plantă perenă.

Important: În vederea pregătirii terenului pt amenajare, a fost necesară transplantarea celor 19 pini aflați în acest perimetru: 10 sunt relocați în parcul Veolia și 9 în Parcul Personalităților (foto).

Întreaga operațiune de transplantare s-a făcut cu respectarea tuturor obligațiilor pentru protecția mediului, în această privință fiind purtată o corespondența cu Agenția pentru Protecția Mediului încă din luna iunie.

Orașul se va îmbogăți cu un reper peisagistic care, asemenea tuturor grădinilor urbane, va fi martorul tăcut al multor povești ale generațiilor de tulceni.

Le Rouge et Le Noir, Claude Monet, Chicago Peace, Blue Moon, Imperatrice Farah, Black Velvet, Las Vegas, Diana Princess of Wales, Monica, Queen Elizabeth, Forever Young, Leonardo da Vinci, Paul Scarlet, Nineta Amber, Black Baccara, Belami etc., fiecare varietate de trandafir are o poveste sau o semnificație specială, fie că este adevăr sau legendă”, au transmis reprezentanții Primăriei Tulcea.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top