Litoralul românesc

Colegiul Medicilor acoperă greşelile doctorilor cotizanţi

Şefa CM, Gabriela Dascăl: Nu ne constrânge nimeni să grăbim anchetele

 

Un articol de Andreea PAVEL

Ediţia trecută a ziarului DEZVĂLUIRI publica în exclusivitate cazul şocant al unei tinere din Constanţa care, timp de opt luni, a crezut că va fi mămică. Medicul ginecolog Mariana Şaptefraţi, sub observaţia căruia se afla Daniela Amza, nu şi-a putut da seama că femeia nu este însărcinată, ci prezintă o problemă hormonală gravă. Colegiul Medicilor din Constanţa (CMC), reprezentat prin Gabriela Dascăl, a ridicat din umeri în faţa tragediei familiei Amza, agăţându-se rapid de faptul că, dacă nu există nici o sesizare depusă, instituţia nu are obligaţia să se autosesizeze.

Reporterii DEZVĂLUIRI au stat de vorbă cu Gabriela Dascăl, reprezentanta Colegiului Medicilor din Constanţa. Aceasta a şocat prin francheţea declaraţiilor şi, implicit, prin relevarea unor adevăruri triste. Mai întâi, liderul CMC a recunoscut faptul că nu cunoaşte acest caz şi oricum ar fi, nu l-ar putea comenta decât după o anchetă prealabilă. Anchetă, care, însă, nu poate fi demarată decât dacă presupuşii părinţi ar depune la sediul Colegiului o sesizare scrisă. Altminteri, instituţia nu se autosesizează, pentru că, după spusele lui Dascăl, medicii oricum au multe anchete de rezolvat. Să nu uităm însă că anchetele ce vizează posibilele acte de culpă medicală (malpraxis) durează luni, sau ani de zile, timp în care, de cele mai multe ori, cazurile sunt muşamalizate fără pic de jenă. Ce e şi mai tris încă, este faptul că cei de la Colegiul Medicilor din Constanţa mai şi recunosc relaxaţi că pe ei nu-i constrânge nimic şi nimeni să ducă mai repede la bun sfârşit, anchetele de malpraxis.

“Nu există constrângeri ca să se resolve mai rapid anchetele respective. Medicii oricum lucrează în timpul lor liber, iar, după cum bine ştiţi probabil, cei mai mulţi dintre ei au două locuri de muncă”.

Tribut pentru un halat fără pată

Lunar, doctorii care fac parte din Colegiul Medicilor trebuie să plătească o taxă de contribuţie care momentan se ridică la 30 de RON, pentru cadrele medicale active şi 5 RON pentru medicii rezidenţi, sau cei pensionaţi, activi sau nu. Ţinând cont că pensionarii vor plăti taxa doar la cerere, dacă vor să fie consideraţi membri ai Colegiului, putem lua în considerare doar medicii activi, în număr de aproape 300 în judeţul Constanţa (conform Cărţii Verde a Sănătăţii). De reţinut este că, după spusele Gabrielei Dascăl, pentru a-ţi exercita meseria de medic, trebuie să faci parte din Colegiul Medicilor. Asta înseamnă că toţi cei aproape 300 de doctori plătesc această taxă, adică se strâng doar de la medicii activi, aproximativ 9000 RON lunar. În ceea ce priveşte rezidenţii, anual, de pe băncile Facultăţii de Medicină din Constanţa, ies 360 de la Medicină Generală şi încă 360 de la Medicină Dentară. Ţinând cont că rezidenţiatul durează şase ani, asta înseamnă că 4320 de rezidenţi sunt nevoiţi să plătească 5 RON pentru a face parte din Colegiul Medicilor şi, implicit, pentru a profesa. Adică, aproximativ 20000 RON lunar din partea rezidenţilor, e drept, doar în condiţiile în care toţi cei 720 ar alege să continuie cu rezidenţiatul. În concluzie, aproape trei sute de milioane de lei vechi ajung lunar în contul Colegiului Medicilor, doar din taxa de contribuţie a membrilor. Nimic ilegal, desigur, dar poate puţin imoral, ţinând cont că din aceşti bani sunt plătiţi probabil cei care vor ancheta cazurile de malpraxis ale… contribuabililor! De reţinut un lucru foarte important, şi anume, faptul că la Constanţa, cel puţin de la Revoluţie încoace nu există nici un caz clasificat ca fiind malpraxis!

Colegiului Medicilor crede că medicii noştri sunt brici

“Nu există nici un medic sancţionat de malpraxis la Constanţa, pentru că 80% din sesizări sunt nefondate, la fel cum la secţia Urgenţă, 80% din cazuri nu sunt urgenţe şi de aceea riscăm să ne pierdem timpul cu lucruri care nu sunt malpraxisuri şi urgenţe, când ne-am putea ocupa de lucruri cu adevărat grave!”, adaugă Gabriela Dascăl, şefa CMC.

Conform spuselor acesteia cele mai multe sesizări ale pacienţilor care ajung pe birourile  Colegiului Medicilor conţin nemulţumiri legate de comportamentul şi atitudinea doctorilor. Lista nemulţumirilor pacienţilor se lungeşte şi din cauză că: “Nu există înţelegere faţă de faptul că boala uneori poate evolua prost, iar doctorul este şi el om, nu Dumnezeu! Se exagerează şi am ajuns şi noi să ne apărăm, din cauza asta, pentru că în general, la Constanţa, n-a fost vorba de culpă medicală!”, conchide Dascăl.

Referitor la cazul şocant al Danielei Amza (cea căreia ginecologul Mariana Şaptefraţi i-a spus timp de opt luni de zile că e însărcinată, pentru ca ulterior să-i vorbească despre o problemă hormonală), reprezentantul Colegiului Medicilor ne-a promis seriozitate maximă în derularea anchetei (doar în cazul în care va fi depusă o sesizare), dar nu şi rapiditate.

Pentru anchetarea neregulilor sesizate, Colegiul Medicilor poate cere bani pacienţilor

Reamintim o relatare a presei centrale din urmă cu ceva vreme, prin care era dezvăluit faptul că în anumite judeţe, Colegiul Medicilor solicită o taxă de 600 RON de la cei care au sesizat nereguli şi doresc demararea unei anchete în acest sens. Şocant este faptul că acest lucru este absolut legal şi în ordine. Oricând, orice Colegiu al Medicilor din România poate solicita o taxă, oricât de mare ar fi, pentru demararea anchetelor, conform Art.455 din Legea 95/2006, privind reforma în domeniul sanitar: “Pentru serviciile prestate persoanelor care nu sunt membre ale Colegiului Medicilor din România, tarifele se stabilesc, după caz, de Consiliul naţional, respectiv de consiliul colegiului teritorial”. Scopul care scuză mijloacele în care sunt ceruţi aceşti bani, este plata celor trei medici care ar urma să ancheteze cazul sesizat.

Ai cui bani şi cum sunt tocaţi de CM?

În conformitate cu Legea 95/2006, privind reforma în domeniul sanitar, iar modalităţile prin care Colegiul Medicilor are dreptul să strângă bani şi, de asemenea, să-i şi cheltuiască:

 “ART. 452

Veniturile Colegiului Medicilor din România se constituie din:

a) taxa de înscriere (10% din salariul minim pe economie, adică momentan taxa echivalează cu 54 RON, n.red.);

b) cotizaţiile lunare ale membrilor;

c) contravaloarea serviciilor prestate membrilor sau persoanelor fizice şi juridice, inclusiv din organizarea de cursuri şi alte forme de educaţie medicală continuă;

d) donaţii şi sponsorizări de la persoane fizice şi juridice;

e) drepturi editoriale;

f) încasări din vânzarea publicaţiilor proprii;

g) fonduri rezultate din manifestările culturale şi ştiinţifice;

h) alte surse.

ART. 456

Veniturile pot fi utilizate pentru cheltuieli cu organizarea si functionarea, cheltuieli de personal, cheltuieli materiale si servicii, cheltuieli de capital, perfectionarea pregatirii profesionale, acordarea de burse prin concurs medicilor, intrajutorarea medicilor cu venituri mici, crearea de institutii cu scop filantropic si stiintific, acordarea de premii pentru membrii cu activitati profesionale deosebite, alte cheltuieli aprobate, dupa caz, de consiliul colegiului teritorial, respectiv de Consiliul national al Colegiului Medicilor din Romania”.

Ce spune legea despre Colegiul Medicilor?

Activitatea Colegiului Medicilor din România este reglementată prin Legea 306/2004 şi Regulamentul de Organizare şi Funcţionare a CMR. Astfel, ca organizaţie profesională, Colegiul Medicilor din România apără demnitatea şi promovează drepturile şi interesele membrilor săi în toate sferele de activitate, apără onoarea, libertatea şi independenţa profesională a medicului în exercitarea profesiei, asigură respectarea de către medici a obligaţiilor ce le revin faţă de bolnavi şi de sănătatea publică.

Misiune principală

Apără interesele şi prestigiul corpului medical din Judeţul Constanţa.

Colegiul Medicilor din Judeţul Constanţa oferă garanţii pentru societate şi stat în legătură cu calitatea actului medical în Judeţul Constanţa.

Membri

Toţi medicii cetăţeni români cu drept de practică în Judeţul Constanţa

Medicii pensionari cu domiciliul în Judeţul Constanţa.

Se implică în:

– susţinerea concursurilor medicale

– dezvoltarea de relaţii cu instituţii şi organizaţii similare din ţară şi străinătate

– rezolvarea problemelor economice şi sociale ale medicilor – ajutorarea medicilor cu nevoi speciale

– apărarea drepturilor pacienţilor

– informarea adecvată a pacienţilor privind problemele reale ale sistemului de sănătate din România

– îmbunătăţirea organizării şi funcţionării Colegiului Medicilor din Judeţul Constanţa şi dezvoltarea sa instituţională

– informarea corespunzătoare a medicilor privind activităţile Colegiului Medicilor din Judeţul Constanţa şi problemele de interes ale practicii medicale

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top