Ştiri

Deznodamânt previzibil în cazul Mazare

Dosarul în care primarul Constantei era cercetat pentru o serie de infractiuni a fost finalizat. Procurorii anticoruptie au hotarât ca Radu Mazare nu poate fi pus sub învinuire, dupa cercetari ce au durat aproximativ doi ani, si care au cuprins câteva descinderi la sediul administrativ constantean. „Neînceperea urmaririi penale” în cazul primarului Mazare este doar unul din dosarele de mare coruptie, anuntate cu surle si trâmbite de reprezentantii justitiei, si care se termina cu un fâs. Încurajat de verdict, edilul constantean a iesit iar la atac împotriva adversarilor sai politici, denuntând ceea ce el numeste „politie politica” si acuzând Ministerul de Interne ca s-a transformat într-un aparat represiv al Aliantei D.A.

Un articol de RÃZVAN PETRE

Toamna se numara bobocii, primavara – dosarele

Înca de la venirea la putere, Alianta D.A. s-a confruntat cu o mare problema, atât la nivel intern, cât si pe plan international: Coruptia galopanta de care societatea româneasca suferea la toate nivelurile ajunsese sa devina un adevarat brand de tara. Propulsata de o campanie agresiva ce îsi propunea sa încetateneasca ideea ca schimbarea puterii politice va aduce o noua atitudine anti-coruptie, Alianta a reusit sa obtina victoria în alegerile din 2004. Chiar denumirea acestei structuri a fost modelata pe ideea de combatere a flagelului: Alianta D.A – Dreptare si Adevar, doua cuvinte cu puternica rezonanta justitiara. Primul (si cel mai simplu de îndeplinit) test pentru noua putere înscaunata în decembrie 2004 a fost aducerea în fata instantei a unor nume sonore. În încercarea de a evita eticheta lipita justitiei PSD, aceea ca politia si procurorii „pescuiesc” numai pestii mici, subordonatii ministrei Macovei au plecat la pescuit de rechini. Rezultatul a fost începerea cercetarilor într-o serie de dosare sonore, unele din care au fost folosite ca teme de campanie electorala. Ceea ce a început ca o furtuna, s-a dovedit pâna la urma a fi fost înca o perdea de fum: Cele mai multe dosare care au debutat cu arestari spectaculoase continua si în ziua de astazi, fara nici o finalitate, si cu principalii suspecti în stare de libertate, dupa cascade ridicole de arestari preventive si vicii de procedura. Mai mult, dosarele cu nume sonore, cu cei pe care Alianta îi descria în campanie ca fiind „nasii” coruptiei, se târâie toate înspre acelasi final previzibil – NUP. Dupa mai bine de doi ani de la începutul povestii, dosarul primarului Radu Mazare este finalizat, cu concluzia ca nu se pot dovedi fapte penale. Anuntul acesta vine la doar câteva saptamâni de la finalizare tot cu NUP a dosarului Zambaccian, în care Adrian Nastase era învinuit de acte de coruptie.

Un primar acuza

Înca din campania electorala, actualul presedinte Basescu a atacat coruptia institutionalizata si a preluat tema „baronilor locali”. Unul din exemplele cele mai des folosite a fost cel al „Republici Mazare”. Procurorii obedienti s-au pus, brusc, pe treaba, preimarul Constantei fiind cercetat, la un moment dat, într-o serie de dosare deschise pe numele sau de Departamentul National Anticoruptie. Au aparut si sesizarile, anonime, sau colective. Pentru dosarul numarul 8/P/2005, sesizarea a venit din partea Inspectoratul General al Politiei Române – Directia Generala de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog . În sesizare se spunea ca „pe raza municipiului Constanta a fost constituita o grupare infractionala condusa de catre Radu Stefan Mazare, (…) care a savârsit mai multe acte de coruptie“. Grupul de persoane vizate de sesizare era extins, facându-se referire la membrii grupului de interese constituit în jurul lui Radu Mazare, despre care se spunea ca „abuzând de functiile detinute, controleaza si manipuleaza procesul decizional“. Acest dosar este acum închis, procurorii DNA dispunând neînceperea urmaririi penale pentru primarul Radu Mazare. Alaturi de acesta, au scapat de proces si celelalte persoane cercetate, în speta Constantin Racu, Constantin Babus, Ion Marica, presedintele Consiliului Judetean Constanta – Nicusor Constantinescu, viceprimarul Gabriel Stan, fostul prefect – Gheorghe Martin si altii. Cum s-ar zice, grupul infractional care nu a comis infractiunea…
Pentru primarul Mazare vestea închiderii dosarului a fost un succes. El a denuntat politia politica pe care adversarii sai politici o practica, hartuindu-l cu dosare de coruptie. Dupa ce a ironizat dosarul proaspat finalizat cu NUP, spunând ca, dupa acuzatiile aduse în rechizitoriu ar trebui sa fie împuscat, Mazare a aratat cu degetul în directia celor care îl persecuta, datorita culorii politice: „Suntem cautati si haituiti. Nu cred ca exista în România primar, mai ales portocaliu, pentru care politia sa sesizeze DNA ca ar putea constitui grupuri organizate, ca a adus prejudicii bugetului.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top