Ştiri

Prefectul Culetu, urmarit de trecutul comunist

Informatii „transpirate” din Colegiul CNSAS saptamâna trecuta indicau ca prefectul judetului Constanta, Danut Culetu, ar fi primit un vot de politie politica.
Speculatiile au capatat o aura de autenticitate, în momentul în care au fost preluate de agentia de presa Rompres.
Reactia lenta a prefectului a dat prilejul unor declaratii dure din partea principalilor sai rivali, presedintele Consiliului Judetean si primarul Municipiului Constanta.
Acestia au tinut sa-si faca public punctul de vedere asupra verdictului CNSAS, presedintele CJ, Nicusor Constantinescu, anuntând ca va cere primului ministru sa îl demita pe Culetu.

Un articol de RÃZVAN PETRE

Dosarul buclucas

Informatia lansata miercuri de surse din Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, potrivit careia numele prefectului Danut Culetu apare într-un dosar de retea, nu a fost, pâna în momentul de fata, confirmata. Prefectul Culetu declarase anterior, în mod oficial, ca nu a facut politie politica si nu a semnat nimic cu fosta Securitate. Desi nu a primit, înca, o decizie sau un punct de vedere oficial din partea CNSAS, prefectul lasa sa se înteleaga ca stie de existenta unui dosar care sa contina inclusiv o declaratie ce îi poarta semnatura: „Acolo apare si o declaratie semnata de mine. Însa nu m-am uitat pe ea. Eu le-am spus de prima data ca nu îmi amintesc sa fi semnat ceva” a declarat Culetu.

Mazare contraataca

Primul care a profitat de pe urma scandalul iscat de scurgerile de informatii de la CNSAS a fost „vecinul” de la Casa Alba al prefectului – primarul Radu Mazare. Savurând momentul, Mazare a lansat un atac dur împotriva lui Culetu, facând referire si la perioada în care acesta a fost consilier local: „Mi-e rusine ca sunt constantean si ca acest judet este reprezentat de un om care a fost turnator la securitate. Acum mi-am dat seama ca, în primul rând, faptul ca a ajuns prefect, nu a fost întâmplator. Acum îmi explic ura si rautatea cu care actiona împotriva mea si a echipei mele. Desi în perioada în care a fost consilier local nu a dus-o rau deloc…” a declarat Mazare. El a mai tinut sa îl discrediteze pe actualul prefect si în ochii comunitatii macedo-române. „Prefectul Culetu a facut de râs tagma machedonilor. Un machedon turnator la securitate… I-a facut de râs! Ma intriga tupeul pe care îl are si acum. Eu, în locul lui, as fi plecat acasa. Dovezile sunt la CNSAS. Pâna si liberalii din CNSAS au votat ca prefectul a facut politie politica. Si el vine cu bazaconii cum ca nu ar fi semnatura lui. Turnator ordinar! Macar daca era ofiter! Un stropitor…“ a declarat primarul, lasând sa se înteleaga ca cunoaste bine subiectul. Pregatind terenul pentru demiterea prefectului, Mazare a sugerat ca, odata intrat în fosta Securitate, un om este irecuperabil pierdut de obste, concluzionând „Daca faci o data pact cu dracul, nu-ti mai da drumul si ajungi o marioneta".

Constantinescu cere demiterea prefectului

Comparându-l pe prefect cu Mona Musca, presedintele CJ Constanta a declarat ca Culetu este primul prefect din sud-estul Europei deconspirat a fi facut politie politica. "Nu este posibil ca un om care si-a turnat prietenii, familia sau pe orice alta persoana în scopul de a promova în cariera, pe vremea regimului de trista amintire, sa fie în fruntea maselor si sa aiba pretentia sa se respecte legea în teritoriu" a mai declarat el, mentionând, de asemenea, ca va cere premierului „sa ia act de aceasta situatie si sa îl demita pe domnul prefect“.  Presedintele Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, a mai declarat, vineri, ca va înainta o plângere penala împotriva prefectului pentru fals în declaratii.

Culetu neaga acuzatiile

Fortat de declaratiile rivalilor sai, prefectul a încercat sa-si repare imaginea, grav afectata de acuzatia ca ar fi facut politie politica. „În maniera în care este prevazuta în lege colaborarea cu securitatea, eu nu ma regasesc…“. Danut Culetu a precizat ca a ajuns la aceasta concluzie dupa ce a consultat legea, în care „se specifica clar ca prin rapoarte, note, informari trebuie sa fie lezate drepturile cetateanului“. Cât despre dosarul în care ar exista un document informativ semnat cu numele sau, prefectul a mentionat: „În legatura cu dosarul nu mai fac nici o precizare pâna când nu iau foaie cu foaie din dosar si ma documentez”. În concordanta cu mai vechile sale declaratii, Culetu a negat orice colaborare cu fosta Securitate. El a afirmat ca, în cazul în care va primi o înstiintare oficiala în sensul ca ar fi facut politie politica, el va ataca în instanta aceasta decizie a CNSAS.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top