Actualitate

Comuna Topalu, gazda unui eveniment unic în lume: Academia de Vară pentru Tineret, Știință, Cultură, Artă și Sport „Atlantykron”

Comuna Topalu a fost gazda, în primele zile ale lunii august, celei de-a 30-a ediție a Academiei de Vară pentru Tineret, Știință, Cultură, Artă și Sport „Atlantykron”.

Desfășurat pe insula dunăreană Atlantykron (în dreptul castrului antic Capidava), evenimentul este unic în lume, atât prin tematică și cadrul natural în care are loc, cât și prin constanță. Domeniile de referință ale Academiei de Vară au fost știința și tehnologia, cultura, arta, proza, turismul, antreprenorialul, sportul.

Printre invitații speciali de anul acesta s-au numărat scriitorul și jurnalistul de știință Alexandru Mironov, Guy Djoken, președinte al Centrului pentru Pace UNESCO, Comisia Națională pentru UNESCO a Statelor Unite ale Americii, Prof. Dr. Teodor Vasile, psiholog, Prof. Dr. Leon Zăgrean, Dr. Cristian Presură, cercetător și fizician, Răzvan Buzatu, expert în construcții de STAT, Heather Caton, președintele Fundației World Genesis (SUA), Dr. Ing. Florin Munteanu, președintele fondator al Centrului pentru Științe Complexe, Peter Moon, scriitor american, Prof. Dr. Radu Dop, membru fondator al Centrului de Studii pentru Științe de Frontieră și al Asociației de Telemedicină și aplicații spațiale pentru sănătate, iar ca invitați virtuali – Gr. (R) Dr. Dumitru Dorin Prunariu, astronaut, primul (și singurul) român care a zburat vreodată în spațiul cosmic, cercetătoarea americană Erisa K Stilley (Jet Propulsion Laboratory), Ravi Prakash, inginer JPL NASA, responsabil cu misiunea Curiosity de pe Marte, Dr. David Lee Anderson (SUA), Corneliu Chișu, vicepreședintele World Genesis Foundation pentru Canada etc.

Atlantykron este un exemplu de şcoală în afara școlii, pe care ni l-am dori copiat în zeci, chiar sute de exemplare, care demonstrează că învăţarea este atractivă pentru tineri, cu singura condiţie să nu fie o activitate plictisitoare, ca o muncă în uzină, la bandă rulantă”, susţine Alexandru Mironov, preşedintele fondator al Academiei Atlantykron.

La ediţia din acest an au participat tineri din toate zonele țării, dar și din SUA, Italia, Macedonia, Republica Moldova, India.

Proiectul Atlantykron, pe care îl coordonez din 1990, reprezintă o parte importantă din viaţa mea. Realizez că noi, organizatorii acestui eveniment, purtăm o mare responsabilitate, deoarece contribuim la formarea tinerilor şi încercăm să îi ajutăm să devină mai creativi, să aleagă un drum în viaţă. O spun cu mândrie: Atlantykron a influenţat destinele multor oameni”, spune Sorin Repanovici, coordonatorul general al Academiei Atlantykron.

Purtând genericul „Millenium”, Atlantykron este singurul eveniment de acest gen din România cu o tradiție de 30 de ani și, potrivit multor invitați speciali din străinătate, un eveniment de profil unic în lume. Inedita Academie, organizată în natură și departe de civilizația urbană, are ca scop accesul la cunoaștere al tinerilor și reunește experți de talie mondială (din care unii au primit premiul Nobel şi predau gratuit cursuri tinerilor interesaţi) și tehnologie de ultimă generație, pe o insulă care are mai puțin de 1 km2. Aici se desfășoară demonstrații științifice şi cursuri de artă sau de comunicare așa cum în nicio școală nu se predau, participanţii stând pe iarbă, sub cerul liber, sub stele.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top