Profil de Primar

Mamaia romanticilor

Toata lumea vrea sa vina la Mamaia vara. Distractie, viata de noapte, plaja si iar distractie toata ziua. Odata cu primele furtuni si cu racirea vremii, statiunea se goleste treptat, hotelurile, restaurantele si discotecile trag oblonul. În doar câteva saptamâni, aglomeratia insuportabila este înlocuita de o pustietate jenanta. Dar venirea toamnei nu îi rapeste din frumusete statiunii Mamaia, care se transforma, dintr-o locatie de vacanta, într-un colt romantic al litoralului.

Un articol de RÃZVAN PETRE

Mamaia romanticilor este o promenada fara capat. Barierele sunt ridicate, plaja este libera si aleile acoperite de frunze se prelungesc, parca, la nesfârsit. Odata cu plecarea turistilor, o noua specie de iubitori ai marii vine sa afle secretele soptite de valurile ce se sparg, domol, pe plaja. Când eram copil, eram intrigat de acesti oameni melancolici. Mi se parea ceva ciudat în comportarea acestor oameni îmbracati în paltoane negre, ce se plimbau agale de-a lungul plajei, în loc sa alerge, sa se joace, sau sa înalte zmee, asa cum faceam eu. Acum nu ma mai mir, am ajuns sa ma obisnuiesc cu acesti „Men in Black” si cu plimbarea lor duminicala. Adevarati oameni ai marii, ei nu rateaza ocazia de a scapa de rutina cotidianului si de a se bucura, când vremea le-o permite, de serenitatea peisajului marin. Mamaia e aproape de oras, iar statiunea capata un farmec deosebit în soarele palid al toamnei. Si nu sunt putini, acesti oameni. O dovada ca amatorii de promenada si aerosoli sunt o prezenta constanta este faptul ca, în dreptul teatrului de vara, un magazin si câteva baruri au ramas deschise si dupa plecarea turistilor. Pentru cei mai multi, plimbarea începe în dreptul hotelurilor Perla sau parc, si se termina la pasarela de la Cazinou. Roasa de valuri si de vânt, cu calea de acces distrusa pentru a împiedica accesul, pasarela asteapta rabdatoare materializarea proiectelor marete ale Primariei. În capatul ei troneaza un semn pe care scrie „Accesul interzis”. Ironie româneasca – la nici un metru de semn, o scara de lemn te invita sa urci pe pasarela nesigura.

Mamaia nuntilor si a paznicilor

Alternativa tomnatica a vietii de noapte nu e cu nimic mai prejos decât distractiile nocturne ale verii. Chiar daca discotecile, cluburile si beach-barurile s-au închis, toamna aduce cu sine sezonul nuntilor. Cu cei 300.000 de locuitori ai sai, Constanta da serios de lucru restaurantelor din Mamaia. La fiecare sfârsit de saptamâna, localurile frumos aranjate primesc mii de nuntasi cheflii, ce lungesc petrecerea pâna dimineata. Ultima moda în materie de nunti tine de artificii. Mesenii din ziua de azi nu se mai uita la cât de mari sunt sarmalele, ci evalueaza fiecare nunta dupa spectacolul de la miezul noptii. Goale si triste, cutiile de artificii aruncate în preajma unui cos de gunoi dau masura disponibilitatilor financiare ale cuscrilor: „Uite! Mai mult cutii din astea, de rachete mici, asta nu era boer…” Adevaratii stapâni ai statiunii sunt, toamna, paznicii. Se bucura când e nunta în zona, îsi mai clatesc si ei ochiul. În timpul saptamânii bate vântul, e frig si plictiseala mare. Ziua îsi fac de lucru, mai bat un cui în obloane, mai verifica o usa. Nu scapa nici o miscare, simpla mea prezenta atragând instantaneu mai multi paznici, iviti de niciunde. Unul dintre ei se repede la mine: „Nu mai fa poze! Sterge-o!” Se apropie si vad ca poarta uniforma. „Nu stii ca nu ai voie sa faci poza la hotelul Ministerului?” „Care minister?” întreb eu. „Nu se vede?!?” Ma uit la hotel, e alb cu galben. Ma întorc si ma îndepartez, în timp ce paznicul strânge nervos din buze si ma conduce cu privirea spre marginea „perimetrului”. Alti paznici ies sa vada ce se întâmpla, atrasi de agitatie. E probabil ultimul eveniment notabil al zilei. Soarele începe sa coboare, umbrele se lungesc, se face frig. Câteva luminite se aprind; plimbaretii se retrag la casele lor. În tacerea întrerupta doar de valurile ce mângâie plaja, Mamaia îsi doarme somnul de frumusete.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top