Formarea continuă în viața profesională a angajaților din toate domeniile de activitate este o necesitate impusă de secolul vitezei și al tehnologiei. Indiferent de drumul pe care-l alegi, indiferent de meseria pentru care optezi, încă de pe băncile școlii trebuie să fii pregătit pentru dezvoltarea continuă la viitorul loc de muncă. Cei care au deja un loc de muncă stabil de câțiva ani, trebuie să își dezvolte continuu cunoștințele din domeniu sau de ce nu, să se extindă și spre alte domenii adiacente pentru a nu trăii cu frică de șomaj. Studiul, cunoașterea, informarea, adaptabilitatea sunt câteva din cerințele pe care angajatorii de top le urmăresc la potențialii angajați.
Reconversia profesională este tot mai probabilă în următorii ani pentru mulți dintre noi, atât pentru cei mai tineri cât și pentru cei mai în vârstă. Unele meserii încep să dispară, altele să se retehnologizeze, astfel dispar mii de locuri de muncă de pe piață, iar oamenii trebuie să fie capabili să jongleze în funcție de cerințele pieței muncii de acum, dar și de peste zece sau douăzeci de ani.
Ce vor angajatorii de la candidatul ideal?
Fiecare angajator în parte are cerințele proprii de la viitorul angajat, nu există o regulă general valabilă, dar noi am adunat informații din numeroase surse și vă putem prezenta câteva cerințe ale angajatorilor, pe care le putem considera general valabile. Așadar, cum trebuie să arate profilul candidatului ideal? Ce trebuie să aibă candidatul ca să fie angajat? Ei bine, viitorii angajați trebuie să aibă două seturi distincte de componente, unele de bază, pe care trebuie să le dețină indiferent de poziția ocupată și altele specifice fiecărui post în parte.
Cele de bază se referă la lucrul în echipă, tot mai des vehiculat indiferent de postul pe care-l vei ocupa, abilități de comunicare dezvoltate pentru a reuși să comunici bine atât cu colegii, cât și cu superiorii sau clienții. Orientarea spre rezultat este o altă componenta de bază, alături de atitudinea proactivă și disponibilitatea de învățare a potențialului angajat.
Componentele specifice sunt diferite în funcție de fiecare post în parte, depind foarte mult și de domeniul de activitate al companiei, de tipul și politica companiei sau chiar de postul pentru care optezi. Candidatul ideal pentru orice post este acela care deține un pachet format din componentele de bază dar și din cele specifice postului vizat. El poate avea mai multe însușiri, astfel candidatul ideal își dorește mereu noi provocări, își dorește să îi fie testate capacitățile și se adaptează rapid la cerințele superiorilor sau ale clienților. El poate să aloce din timpul personal pentru binele companiei sau al departamentului, contra cost evident.
Candidatul ideal trebuie să cunoască mai multe limbi străine? Candidații în general trebuie să cunoască cel puțin o limbă străină. Piața muncii este de așa natură încât companiile lucrează foarte mult cu clienți din alte țări, astfel limbile străine sunt o cerință tot mai mare. Cea mai căutată limbă străină este cu siguranță engleza, fiind limbă de circulație internațională, urmată îndeaproape de limbile țărilor mai dezvoltate din Uniunea Europeană precum: Germania, Italia și Franța. Candidatul ideal cunoaște bine una sau mai multe limbi străine, în funcție de necesitatea acestora la viitorul loc de muncă.
Consideri că îndeplinești aceste cerințe? Că în CV-ul tău se regăsesc atât componente de bază cât și specifice pentru jobul mult dorit, dar totuși încă nu ai reușit să îți găsești un loc de muncă? Site-ul agenției de recrutare a forței de muncă îți pune la dispoziție o serie de articole utile despre cum să îți găsești un loc de muncă, cum să te pregătești pentru interviu, ce răspunsuri să dai și ce întrebări să adresezi pentru ați arăta interesul față de companiei și nevoile ei.
