Afaceri Europene

Mitingurile FNSP- manipulare grosolană a sindicatelor de către patronatele portuare

Primăria versus Portul Constanța – o problemă tratată diferit între sindicatele portuare separate de FNSP.

Dacă în ultima perioadă de timp activitatea portuară a fost tulburată de cei mai vocali lideri ai Federației Naționale de Sindicatelor Portuare, în special de sindicalistul în vogă, pentru moment, Mircea Burlacu, iată că se demonstrează că nu toți portuarii au aceeași părere vizavi de toată această tevatura.

Un articol de Ștefan KOSTOFF

După cum se știe, viața sindicală din Portul Constanța s-a divizat nu cu mult timp în urmă. Multe sindicate aparținând unor importante societăți comerciale care își desfășoară activitatea pe platforma Portului Constanța s-au disociat de vechea și eterna federație sindicală cunoscută sub numele de Federația Națională a Sindicatelor Portuare (FNSP). Nu intrăm acum în amănunte legate de motivul retragerii acestor sindicate din federația amintită, în schimb, putem spune că numitorul comun al acestora  privind retragerea a fost faptul că nu și-au mai găsit reprezentativitate și nu-și mai puteau apăra interesele sindicale în FNSP.
Unul din numeroasele sindicatele portuare care s-au separat de FNSP este cel al societății DECIROM SA din Portul Constanța. Stanciu Silviu liderul acestui sindicat susține că povestea scoasă pe tapet de FNSP cum că prin preluarea acțiunilor Portului de către Consiliul Local Constanța s-ar pune în pericol locurile de muncă ale portuarilor, ar fi de fapt o gogoriță aruncată în piață tocmai de patronatele portuare. „Nimeni în momentul de față, nici Consiliul Local Constanța, nici organizațiile operatorilor portuari nu pot asigura siguranța locurilor de muncă (…) sindicatele ar trebui să iasă în stradă pentru implementarea Contractului Colectiv de Muncă la nivelul Portului Constanța și la nivel național, precum și pentru salarii mai bune și condiții de muncă mai bune, iar chestiile astea ar trebui cerute patronatelor nu primăriei” – a declarat Stanciu Silviu, liderul sindical al DECIROM S.A. Constanța.

Cum să fii cu Statul când Statul și-a bătut joc de tine?

Nu de mult, dacă au trecut opt luni de zile, Ministerul Muncii a dat aviz negativ unui număr de zece societăți portuare privind grupele de muncă în condiții speciale. „Cum să ținem cu Statul Român când acest stat ne-a luat un drept pe care portuarii îl aveau de zeci de ani?” – a mai spus Stanciu. Realitatea este că, odată cu excluderea meseriilor de docher și a altor meserii din grupele speciale de muncă, acești oameni, care și-au șubrezit sănătatea în mediul nu tocmai de sanatoriu care există în danele Portului Constanța, au rămas cu veniturile reduse cu aproape 40%. Și în același timp, reducându-se veniturile, vor fi reduse și pensiile celor care urmau sau urmează să se pensioneze. Nu mai spunem că odată cu acest lucru a fost mărită și vârsta de pensionare deoarece la grupele de muncă în condiții speciale condițiile de pensionare era altele (vârstă, vechime, etc).

Mitingurile?…..O manipulare grosolană a maselor de către patronate

„ Să le spunem oamenilor să nu se lase manipulați de anumiți indivizi care își însușesc beneficii proprii și să fie foarte atenți la ceea ce se întâmplă menționând și faptul că în urmă cu câțiva ani la fel am fost manipulați cu ocazia acțiunilor organizate de către FNSP pentru combaterea muncii la negru în Portul Constanța. Concluzia finală a fost că cei care ne scoteau la demonstrații și organizau astfel de acțiuni aveau interese personale. După ce și-au rezolvat problemele personale acțiunile sindicale au încetat iar munca la negru nu numai că nu a dispărut din Portul Constanța, ci chiar a înflorit.” a ținut să menționeze Stanciu. În opinia lui, artizanii a tot ceea ce se întâmplă în Portul Constanța, nu sunt alții decât cei care manipulează mărfuri în Port ( patronatele -n.r.), iar lucrătorii portuari organizați în sindicatele afiliate FNSP nu fac decât să le susțină interesele.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top