Ştiri

Primarul din Poarta Albă l-a făcut şah-mat pe Prefectul Constanţei

Vasile Delicoti

Vasile Delicoti a câştigat în instanţă şi revine la conducerea comunei

Tribunalul Constanţa, secţia contencios administrativ a admis pe 22 august cererea formulată de Vasile Delicoti în procesul cu prefectul Constanţei, Eugen Bola şi a dispus suspendarea executării ordinului prin care primarul comunei Poarta Albă fusese eliberat din funcţie la sfârşitul lunii mai. Judecătorii au stabilit că decizia lui Bola nu a fost făcută cu respectarea normelor legale şi i-au dat dreptate lui Delicoti. Sentinţa este executorie şi produce efecte imediate, în sensul că Delicoti poate să îşi îndeplinească funcţia de edil al comunei, chiar şi dacă prefectul va ataca cu recurs hotărârea Tribunalului. La sfârşitul lunii mai, în baza unui raport al Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) Bola a dispus încetarea mandatului de primar. Ordinul său nu a fost însă comunicat direct edilului, aşa cum cerea legea, aspect nelegal sancţionat iată, în mod prompt, de către instanţa de judecată.

Un articol de Cristian CEALERA

O bătălie câştigată

Unul dintre numeroşii primari constănţeni declaraţi incompatibili de către ANI, Delicoti a fost însă primul care a hotărât să se ia la luptă cu sistemul.
“Avocaţii mei au relatat instanţei exact situaţia, pe lege, iar judecătorii au suspendat ordinul. Acesta avea un viciu, iar o hotărâre ilegală trebuie anulată, ceea ce s-a şi întâmplat. Sper că acum vom putea intra în normalitate şi sper ca şi colegii mei aflaţi în situaţii similare să poată să îşi obţină dreptatea în sala de judecată. Eu nu am negat nicio clipă că nu am făcut o eroare, mai degrabă o scăpare, pe care ulterior s-a bazat raportul ANI. Eu le recomand colegilor mei să nu se judece cu ANI, să nu facă tam-tam pe TV, pentru că noi trebuie să ne batem pe plan local cu instituţia prefectului. Această instituţie nu trebuie însă să dea sancţiuni dure, pentru greşeli mărunte şi neintenţionate. O avertizare verbală asupra unor nereguli ar fi dus imediat la remedierea acestora. Ceea ce se întâmplă este însă mai degrabă un mod de epurare, se încearcă să se scape de primarii incomozi. Aţi văzut că, în general, sunt atacaţi primarii cu mai multe mandate, pe care unii parlamentari nu îi suportă pentru că aceşti edili nu se execută imediat atunci când cineva vine şi spune “dă-i nu ştiu ce contract lui X”.

O greşeală a prefectului a dus la pierderea procesului

Avocaţii reclamantului Delicoti au descoperit viciul ordinului de înlăturare din funcţie şi au marjat pe acesta, asigurându-şi succesul în instanţă. Avocatul Sorina Sârbu ne-a declarat: “S-a admis suspendarea ordinului, ceea ce presupune că primarul îşi poate îndeplini activitatea, chiar dacă parte adversă face recurs. Ni s-a dat dreptate în baza prezumţiei de nelegalitate a ordinului. Articolul 33 menţionează clar că un astfel de ordin îşi produce efectele legale din momentul în care este comunicat direct, ori acest lucru nu s-a întâmplat. În niciun caz, ordinul nu îşi poate produce efecte de la data emiterii, aşa cum menţiona documentul din această speţă” a mai declarat avocatul reclamantului.

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top