Comisia Europeană

La Hârșova s-a produs un mega-furt de 2 tone de cupru, autoritățile se ascund după degete

O dubiță plină de cabluri de cupru furate, în valoare de peste 640 de milioane de lei vechi, obiectul unei mușamalizări!

O poveste incredibilă- cuprul confiscat a fost furat chiar din garajul Poliției

Pe adresa redacției Dezvăluiri au sosit în ultimele zile informații surprinzătoare, din mai multe surse, conform cărora, în urmă cu câteva zile la Hârșova, s-ar fi petrecut câteva incindente incredibile. Potrivit informațiilor, în noaptea de 13 spre 14 februarie, Poliția Locală Hârșova ar fi descoperit în trafic o auto-utilitară în care se aflau nu mai puțin de două tone de cupru. Echipajul poliției locale cauta de fapt un grup de infractori care furaseră nu mai puțin de 90 de capace de canalizare din oraș. Dar din întâmplare au descoperit hoți de cupru. Cum un kilogram de cupru costă cel puțin 32 de lei, cantitatea totală de metal din mașină ar fi putut fi comercializată pe piața neagră cu cel puțin 64.000 de lei, o sumă, să recunoaștem destul de consistentă. Valurile de cupru proveneau de la instalațiile electrice ale stâlpilor de eoliene, cabluri noi, furate se pare dintr-un depozit aparținând unei firme de eoliene. Potrivit surselor, polițiștii au confiscat mașina cu marfa furată și au predat-o cu tot cu hoți Poliției Naționale din Hârșova. Mașina cu tot cu marfă a fost depusă în garajul Poliției dar fără a se cântări corpul delict, autorilor le-a fost dat drumul să plece.  În aceeași noapte, chiar dacă locația, curtea Poliției, era cică păzite de un polițist- ofițer de serviciu,  persoane necunoscute au spart garajul cu pricina și au sustras tot cuprul, lăsând totuși mașina. Este clar că, infracțiunea a fost posibilă doar cu ajutorul unui alt mijloc de transport, lăsat să intre în incintă, chiar sub nasul ofițerilor de serviciu. Sursele ne-au declarat că povestea a fost mușamalizată și că evenimentele nu au fost raportate la Constanța, pentru a intra în buletinul oficial al Inspectoratului Județean. Mai mult, potrivit unor locuitori din Hârșova, cazul a ajuns însă la urechile Direcției Generale Anticorupție, care ar fi demarat o anchetă în acest sens.

Un articol de Cristian CEALERA
Ștefan Doru COPOȚ

 

Poliția Națională infirmă infracțiunea

Întrucât evenimentele descrise par desprinse dintr-un film marca Hollywood, am încercat să aflăm mai multe despre această poveste. Poliția Hârșova are însă o cu totul altă versiune a acestui caz. Comandantul unității locale, comisarul șef Ion Nicu ne-a declarat că povestea a fost mult exagerată și că nu se poate proba existența unei infracțiuni: „În noaptea de 13 spre 14 februarie a fost oprită într-adevăr o mașină, dar în aceasta se aflau de fapt 40 de kilograme de cabluri, niște sârme, practic. Nici nu se pune problema să fi fost 2 tone de cupru. Păi nu vă dați seama că nu are toată România export de 2 tone de cupru, de unde așa ceva… Cablurile au fost confiscate și trimise la Stupina. Nu s-a putut proba existența unui furt, așa că a fost aplicată doar o amendă contravențională iar cei care transportaseră materialul au fost lăsați să plece. De asemenea, este falsă și informația conform căreia un garaj al Poliției Hârșova ar fi fost spart și că acea cantitate de cupru ar fi fost sustrasă.” a mai declarat comisarul șef Ion Nicu. Comandantul Poliției Hârșova a mai afirmat că tocmai pentru că nu s-a probat existența unei infracțiuni, cazul nu a fost raportat la IPJ pentru a fi trecut în buletinul oficial de presă.
Nici Direcția Generală Anticorupție Constanța nu ne-a oferit un răspuns pozitiv. Comisarul șef Robert Băraru ne-a declarat că instituția pe care o reprezintă nu a avut niciun caz asemănător în cercetare.  Mai mult, în urma sesizării noastre, DGA ar fi efectuat cercetări preliminare dar nici de această dată, informațiile nu s-ar fi confirmat.

Și totuși, nu iese fum fără foc!

Declarațiile primite nu ne-au satisfăcut pe deplin și am continuat să cercetăm cazul, să vedem dacă a fost într-adevăr doar un incident minor. Rezultatele ne-au surprins și am putut trage concluzia că ceva ciudat este în toată această „afacere”! Astfel, am aflat că nu Poliția Națională a surprins în trafic dubița plină de cupru, ci reprezentanții Poliției Locale Hârșova, care se aflau într-o razie de prindere a hoților care sustrag capace de canal. La un moment dat, aceștia au oprit în trafic o dubiță plină ochi cu cabluri de cupru. Potrivit unor martori oculari, atunci când au fost luați la întrebări, cei din dubița respectivă au declarat că au maxim 500 – 600 de kilograme, dar dintr-o singură privire, se putea observa că este vorba despre o cantitate mult mai mare. Polițiștii de la Locală și-au chemat șeful, pe Marian Dogaru iar acesta la rândul său i-a anunțat pe cei de la Poliția Națională. „Noi nu am făcut cântărirea, nu putem spune ce cantitate se afla efectiv în mașină. Cei de la Națională au venit imediat, au luat dubița și au plecat la sediu iar noi ne-am întors la razia noastră” ne-a declarat Dogaru.

Cine are interes să mușamalizeze cazul?

Potrivit surselor, cablurile de cupru aflate în dubița „buclucașă”ar fi fost sustrase de la eolienele din zonă. Lumea vorbește că printre persoanele implicate în acest caz s-ar afla un anume Tatarin, implicat într-un fel sau altul, în comiterea de astfel de infracțiuni.
Ce este suspect în acest caz este faptul că persoane diferite au oferit informații diferite despre cantitățile de cuprului din dubiță: comisarul șef Ion Nicu ne-a declarat o cantitate infimă de 40 de kilograme, martorii oculari vorbesc despre două tone iar infractorii din dubiță au fost auziți de polițiștii locali când au recunoscut că au cel puțin 5-600 de kilograme.
În parcurile eoliene, care împânzesc astăzi Dobrogea, cuprul – metal căutat de hoți pentru prețul lui mare – are tot felul de utilizări. El este folosit la construcția generatoarelor turbinelor eoliene, la rețelele de legătură dintre stâlpii de eoliene și stațiile de transformare. Proprietățile fizice ale cuprului îl fac indispensabil pentru producerea și transportul energiei electrice iar cota lui de piață îl face să fie dorit de cei certați cu legea. Dată fiind valoarea mare pe piață a acestui metal, surprinde faptul că nicio firmă care administrează parcurile de eoliene nu a reclamat sustragerea vreunei cantități de metal, în ultima vreme… Sau cel puțin, dacă ar fi reclamat cineva… reclamațiile s-au oprit tot la vreun post de poliție.

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top