Constănţenii, mai harnici decât „vedetele” Parlamentului
Un raport aparţinând specialiştilor din cadrul Institutului de Politici Publice prezintă sinteza sesiunii legislative septembrie-decembrie 2009, privind activitatea parlamentarilor noştri. Raportul a fost realizat în cadrul proiectului „Comisii parlamentare mai transparente şi mai responsabile pentru un proces legislativ participativ în România”, finanţat parţial de Ambasada SUA la Bucureşti. Rezultatele raportului provin din analizarea prezenţei la vot în plen a fiecărui parlamentar, activitatea comisiilor permanente în cele două camere, numărul iniţiativelor legislative în raport cu eficienţa lor, luări de cuvânt în plen şi interpelări sau întrebări adresate Guvernului.
Un articol de Andreea PAVEL „Vedetele” au luat salarii degeaba
Victor Hrebenciuc, Theodor Paleologul, Dan Păsat, Viorel Badea, Ioan Ghişe, Radu Berceanu, Vasile Blaga, Sorina Plăcintă, Mihai Stănişoară. Între două şi şase prezenţe au avut senatorii enumeraţi în rândurile următoare. Asta ca să nu spună lumea că n-au fost chiar deloc, asemeni colegilor lor de mai sus: Marko Bela – 1%, Dan Şova – 2%, Dan Voiculescu – 3%, Crin Antonescu – 3%. De asemenea, Mircea Geoană (7%), Elena Udrea (15,5%) şi Călin Popescu Tăriceanu (19%) contribuie din plin la imaginea proastă a Parlamentului. Nici Sergiu Nicolaescu (17%), Victor Ponta (17,9%) sau Silviu Prigoană (19%) nu-şi merită salariile.
După cum se poate observa, codaşii Parlamentului sunt tocmai „vedetele” din cadrul instituţiei care găsesc mai oportun să facă circ pe la emisiuni, în loc să-şi vadă de treabă. Aceştia reprezintă deputaţii şi senatorii care au ajuns în cele două camere pentru că sunt „vedete” şi nu pentru că au pozat în cei mai muncitori candidaţi, în timpul campaniei electorale.
Clasamentul parlamentarilor de Constanţa
Fruntaş între deputaţii din Constanţa la capitolul „activitate parlamentară” este liberalul Gheorghe Dragomir. Acesta are o prezenţă de 92,9%, conform raportului IPP.
Pe locul doi se situează Constantin Chirilă (PD-L), cu 79,2%, iar „bronzul” este obţinut de una dintre reprezentantele PSD în Parlament, Manuela Mitrea, care are o prezenţă de 78%.
Ordinea următorilor deputaţi, în funcţie de votul acestora în plen este:
Antonella Marinescu (PSD) – 66,7%
Eduard Martin (PSD) – 54,2%
Cristina Dumitrache (PSD) – 52,4%
Mihai Lupu (PNL) – 41%
Zanfir Iorguş (PD-L) – 34,5%
Maria Stavrositu (PD-L) – 33,3%
Raportul mai arată că senatorii, în general, sunt mai lipsiţi de chef şi mai leneşi decât colegii lor, deputaţii. Astfel, per ansamblu, prezenţa maximă la senatori este de doar 78%, pe când la deputaţi există mai mulţi reprezentanţi care au prezenţă de 100%. Dintre senatorii de Constanţa, cea mai mare prezenţă la locul de muncă a avut-o democrat-liberalul Mircea Banias cu… 51%. Acesta este urmat de Nicolae Moga (PSD), cu 49%. Pe locul III se află liberalul Puiu Haşotti, aflat la al treilea mandat de senator şi al patrulea de parlamentar, cu 40%. Codaşul clasamentului este reprezentantul PSD, Alexandru Mazăre, cu o prezenţă de 22%.
