COMUNICATE

Ovidiu Brailoiu a atribuit ilegal terenuri revolutionarilor

Tânar, neexperimentat si dispus sa creeze avantaje ilegale, primarul din Eforie, Ovidiu Brailoiu, a atribuit în posesie mai multe terenuri de câte un hectar unor revolutionari din Constanta. O parte din acestia nu dobândisera preschimbarea certificatelor de revolutionar, iar în baza celor vechi nu puteau beneficia de avantajele prevazute pe vechea legislatie din domeniu. În plus, revolutionarii cadorisiti de primarul fara discernamânt beneficiasera din plin de conditiile legii, fiind deja împroprietariti în conditiile vechii legi pe câte un hectar de teren.

În anul 1993, la Constanta erau recunoscuti oficial doar 176 de revolutionari, potrivit unei liste publicate în Monitorul Oficial al României. Dupa 1996, când cadrul legislativ s-a modificat, numarul revolutionarilor a sarit de 1.500, o mare parte din acestia fiind „legitimati” pe banda rulanta datorita pozitiilor detinute în cadrul administratiei publice sau în conducerea unor societati comerciale. Marea buluceala s-a datorat, aproape exclusiv, avantajelor ce puteau fi dobândite odata cu legitimatia de revolutionar: spatii comerciale, terenuri intravilane sau agricole, scutiri si reduceri la plata impozitelor, gratuitati la transportul CFR. Din anul 2005, o parte din avantaje au fost eliminate, prin intrarea în vigoare a Legii 341/2004, modificata si completata prin Legea 374/2006. Actul normativ mentionat a inaugurat o noua etapa de (re)legitimare a revolutionarilor, care dureaza deja de un an de zile. O comisie extrem de exigenta studiaza cererile depuse de revolutionarii din toate judetele tarii, calitatea avuta dar râvnita în continuare putând fi demonstrata printr-un maldar de acte: trei declaratii de la alti revolutionari recunoscuti, o fotografie care sa demonstreze prezenta la revolutie, legitimatie de membru al unei asociatii revolutionare etc. Preschimbarea certificatelor de revolutionar, asa cum oficial si pompos este denumita întreaga tevatura, este avizata de comisia mentionata (condusa chiar de secretarul de stat pentru revolutionari Petrisor Morar), dupa care dosarele sunt trimise comisiei parlamentare de specialitate, cea care în final decide lista ce va fi înaintata spre publicare în Monitorul Oficial. Dincolo de birocratia inerenta procesului (de pilda secretarul de stat Petrisor Morar a anulat analizele comisiei de specialitate de la SSPR, pentru o perioada de doua saptamâni, timp în care el a lipsit din tara; în cazul mai multor judete, analizele au fost reluate de mai multe ori) exista totusi o parte buna, anume aceea ca o parte din falsii revolutionari vor disparea din evidentele oficiale. Nefericirea face ca tocmai acestia sa fi beneficiat din plin si pe nedrept de avantajele conferite acestei categorii sociale.

Revolutionari autentici, revolutionari falsi

În privinta judetului Constanta, secretariatul de stat pentru problemele revolutionarilor a publicat pe site-ul sau de internet lista persoanelor ale caror dosare au fost avizate de comisia parlamentara pentru revolutionari. Pe aceasta apar numele unor revolutionari ca Metin Cerchez, Alexandru Mircea, Agi-Ali Remzi, Lucian Babonea, Constantin Dumitrof, Dan Miron, Romeo Enescu etc, care apar si pe prima lista publicata în anul 1993 în Monitorul Oficial. Dintre cei recunoscuti atunci, la ultima preschimbare nu apar înca nume sonore precum Ionel Hasotti, Nicolae Moga, Sorin Calafus, Nicolae Cusa, Leonte Nastase sau Lica Pavel. În schimb, apar alte „somitati” legitimate pe parcurs: Aurel Malciu (controversat executor judecatoresc, de figura caruia nu îsi aminteste nici un revolutionar autentic), Ion Flonder (fost sef al biroului teritorial al avocatului poporului la Constanta, pe vremea PSD-ului), Aurel Manolache (artist), Viorel Picu (preot), Gheorghe Dinu (fost ofiter de Informatii, fost candidat la presedintia României), Ion Dichiseanu (actor). Un cuvânt greu de spus în vederea preschimbarii certificatelor de revolutionar a revenit presedintilor celor trei asociatii din Constanta: Gheorghe Turcu (Asociatia Revolutia 89),Constantin Vasilescu (Asociatia Luptatorilor Revolutionari), Gheorghe Nae (Fundatia Revolutionarilor – Tomis). Astfel, Turcu a înaintat catre SSPR 280 de dosare, Vasilescu 600 de dosare, iar Nae 76 de dosare. Un controversat caz este cel al revolutionarului Valentin Raduta, al carui dosar a fost amânat de comisia SSPR, care a cerut un certificat de buna purtare de la CNSAS, din care sa reiasa ca acesta nu a facut politie politica. Raduta sustine ca tatal sau a fost urmarit de fosta Securitate si condamnat politic, fapt care rezulta dintr-o hotarâre judecatoreasca aflata în posesia sa. Mai mult, spune acesta, situatia tatalui s-a repercutat si împotriva sa, astfel încât si el a fost urmarit politic de fosta Securitate. În aceste conditii, doar cineva extrem de rauvoitor putea cere amânarea dosarului sau de revolutionar, speculând graba comisiei si lipsa distinctiei dintre victime si tortionari. Raduta sustine ca unul din cei care adunau informatii pentru Securitate împotriva familiei sale a reusit sa se strecoare pe lista revolutionarilor, înca din anul 1996, iar acum încearca sa îsi preschimbe la rândul sau certificatul.

Primarul din Eforie a atribuit ilegal terenuri revolutionarilor

Desi procesul de preschimbare se afla în toi, iar problemele si controversele nu par sa se stinga prea curând, câtiva revolutionari au reusit sa-si atinga adevaratul tel pentru care lupta de ani de zile, anume acapararea unor terenuri cu potential. Astfel, potrivit unor surse din cadrul asociatiilor  de profil ne-au declarat ca presedintele Asociatiei Luptatorilor Revolutionari, Constantin Vasilescu, s-a ales cu un hectar de tern la Eforie, înca de anul trecut. Acesta îsi dobândise noul certificat de revolutionar, însa nu mai avea dreptul de a beneficia de avantajele legii, de vreme ce prin calitatea de participant remarcat la revolutie dobândise deja un teren de un hectar la Mamaia Sat. Pe lânga Vasilescu, au mai primit terenuri similare la Eforie si Gheorghe Popa (adjunctul sau de la Asociatia Luptatorilor Revolutionari), care dobândise deja în virtutea legii un hectar de teren la Topraisar, Gheorghe Dragan si fiica sa (si ei membri de baza în aceeasi asociatie). Popa si cei doi Dragani nu detineau certificate preschimbate de revolutionar, de la intrarea în vigoare a noii legi doar acestea putând conferi calitatea si avantajele de luptator în revolutie. Toate aceste argumente au ramas interzise primarului de la Eforie, Ovidiu Brailoiu, care a dat ilegal cu pixul pe hârtie, pe principiul ca o magarie în plus chiar nu mai conteaza.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top