Litoralul românesc

Serviciile secrete franceze scot la rampă varianta atacului terorist

Răsturnare de situaţie în cazul accidentului aviatic în care au murit 228 de persoane

În cazul cumplitului accident care a avut loc pe 31 mai 2009, în cursa 447 Air France, de la Rio de Janeiro către Paris, prinde proporţii ipoteza unui atac terorist. Persoanele aflate la bord erau de 32 de naţionalităţi diferite, dintre care 72 de francezi, 59 de brazilieni, 26 de germani, doi spanioli şi un argentinian. Deşi iniţial ministrul francez al Ecologiei şi Energiei, Jean-Louis Borloo, s-a grăbit să excludă această idee, iată că acum, surse din cadrul Serviciilor secrete franceze aduc argumente din ce în ce mai solide în susţinerea ipotezei atacului terorist. Săptămânalul francez “L’express” a făcut publică declaraţia acestora, conform căreia pe lista pasagerilor care au sfârşit în tragicul accident, s-au regăsit două persoane al căror nume se găsesc într-o puternică legătură cu terorismul islamic.

Un articol de Andreea PAVEL

Numele unor terorişti, pe lista pasagerilor

Deşi atitudinea şi declaraţiile oficialilor francezi au exclus orice legătură între un atac terorist şi accident, aceştia n-au ezitat ca la foarte scurt timp de la aflarea veştii, să-şi trimită agenţii din cadrul Direcţiei Generale de Securitate Externă (DGSE) în Brazilia. Raportul acestora din urmă este unul şocant: două nume de pe lista de pasageri care se aflau în cursa morţii apar şi în documentele secrete ale francezilor, documente ce fac referire la un grup de musulmani radicali ce reprezintă o ameninţare pentru Franţa. Una dintre sursele serviciului secret francez a declarat că această legătură este foarte semnificativă şi că dincolo de ipoteza unui atac terorist nu mai poate fi vorba decât de o coincidenţă macabră.

În urma trimiterii trupelor în Afganistan, Franţa a fost ameninţată de islamiştii radicali

Agenţii secreţi francezi încearcă acum să afle detalii despre datele de naştere ale celor doi pasageri şi despre legăturile pe care aceştia le aveau cu familiile lor. Tot jurnaliştii francezi mai menţionează faptul că această posibilitate este luată foarte în serios, acum că argumentele în favoarea susţinerii unui atac terorist au început, din păcate, să apară. Poate tot ca o coincidenţă macabră, de reţinut este faptul că în ultima vreme, Franţa a fost pusă în situaţia de a primi nenumărate ameninţări de la grupările islamice teroriste, care s-au înmulţit o dată cu trimiterea trupelor franceze în Afganistan. Este lesne de înţeles că liderii departamentului de securitate francez şi-au arătat îngrijorarea mai ales gândindu-se la atacurile sinucigaşe de la 11 Septembrie 2001. Sigur, dacă ipoteza unui atac terorist se confirmă, atunci nu vom putea exclude definitive o altă ipoteză: o pistă falsă oferită de serviciul secret francez, pentru ca mai apoi să auzim că Franţa, sprijinită de SUA, porneşte un război atât împotriva terorismului, cât şi pentru “democratizarea” ţărilor musulmane.

Ultima cursă pentru mai multe personalităţi internaţionale

Pe lista celor pentru care călătoria ce a încheiat primăvara acestui an a pus punct şi vieţilor acestora se află şi nume cu o rezonanţă deloc neglijabilă. Astfel, printre victime se numără şi trei oficiali de la Michelin: Luís Roberto Anastácio, preşedintele Michelin pentru America Latină, şi Antônio Gueiros, directorul de informatică al filialei de la Rio.
O altă personalitate care şi-a pierdut viaţa în accidental aviatic este Eirich Heine, preşedintele Consiliului de administraţie al companiei ThyssenKrupp Steel Atlantic.
Poate cel mai important aspect este acela că în avion se mai afla şi Pedro Luiz de Orleans, descendent al ultimului împărat al Braziliei, Dom Pedro al II-lea. De asemenea, au mai călătorit în cursa morţii şi Roberto Correa Chem, şeful clinicii de chirurgie plastică din oraşul Santa Casa, împreună cu soţia şi fiica sa, Gianni Zortéa, primarul unui oraş din Italia, dar şi Silvio Barbato, fost dirijor al orchestrei simfonice din Rio de Janeiro.
Şi desigur, nu în ultimul rând, o amintim pe Violeta Băjenaru-Declerck, cadru universitar la “Ecole Superieure de Bois” din Nantes şi conducea Departamentul de Relaţii Internaţionale din cadrul instituţiei.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top