Politic

Deputatul Anişoara Radu – despre Acordul cu Parlamentul European pe Directiva privind creșterea transparenței și predictibilității la locul de muncă

În ceea ce priveşte Acordul cu Parlamenul European pe Directiva privind creşterea transparenţei şi predictibilităţii la locul de muncă, deputatul PSD de Tulcea, Anişoara Radu a ţinut să facă unele precizări.

Iată ce a spus politicianul tulcean în calitatea sa de membru în Comisia pentru muncă și protecție socială din Parlamentul României:

“Noile forme de muncă oferă oportunităţi pe o piață a muncii într-o dinamică tot mai complexă și sunt însoțite de multe necunoscute atunci când vorbim despre drepturile lucrătorilor şi protecţia lor socială. De aceea, Directiva va introduce un set de drepturi menite să sporească securitatea şi predictibilitatea relaţiilor dintre angajaţi şi angajatori în întreaga Uniune Europeană.

Preşedinţia României la Consiliul UE şi Parlamentul European au ajuns la un acord provizoriu privind directiva care vizează creşterea transparenţei şi predictibilităţii condiţiilor de muncă în UE prin care-și propune să răspundă provocărilor pieţei muncii în contextul evoluţiilor demografice, digitalizării şi al apariţiei unor noi forme de angajare. Deasemenea, apar drepturi minime şi reguli de informare a lucrătorilor cu privire la condiţiile de muncă.

Urmare a faptului că noile forme de muncă oferă oportunităţi pe o piață a muncii într-o dinamică tot mai complex, trebuie să observăm că, în egală măsură, aceste noi forme de muncă sunt însoțite de multe necunoscute atunci când vorbim despre  drepturile lucrătorilor şi protecţia lor socială. De aceea, Directiva va introduce un set de drepturi menite să sporească securitatea şi predictibilitatea relaţiilor dintre angajaţi şi angajatori în întreaga Uniune Europeană.

În acest context, acordul provizoriu stabileşte o serie de drepturi minime suplimentare pentru lucrători:

  • identitatea părților implicate în raportul de muncă;
  • locul de muncă, precum și natura muncii;
  • valoarea salariului de bază și a altor drepturi;
  • durata standard a zilei sau săptămânii de lucru, atunci când acestea pot fi
  • posibilitatea de a lucra, în paralel, la un alt angajator;
  • limitarea perioadei de probă la maximum 6 luni, o perioadă de probă mai mare fiind permisă numai în cazul în care aceasta este în interesul lucrătorului sau este justificată de natura muncii;
  • posibilitatea de a solicita, după cel puțin șase luni de vechime la același angajator, un loc de muncă cu condiții mai previzibile și mai sigure;
  • dreptul de a beneficia de formare gratuită, atunci când acest lucru este prevăzut în legislația UE sau în cea națională.

După aprobarea acordului provizoriu de către Comitetul Reprezentanţilor Permanenţi al Consiliului, urmează votul oficial, atât în Consiliu, cât şi în Parlamentul European.”

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top