Fără categorie

Ziua mondială pentru asistenţă umanitară: un omagiu adus oamenilor care ajută oameni

Bruxelles, 18 august 2011 – 19 august este Ziua mondială pentru asistenţă umanitară şi, la fel ca în fiecare an începând cu 2008, Comisia Europeană va aduce mâine un omagiu celor care îşi dedică viaţa salvării şi îmbunătăţirii vieţii altor persoane care au nevoie de asistenţă pentru a supravieţui.

„Lucrătorii umanitari sunt modești spre deosebire de realizările lor: fiecare dintre acestea poate avea un rol decisiv pentru sute de ființe umane și ar putea face diferența dintre viață și moarte, foamete și sărăcie sau promisiune și autosuficiență”, a subliniat Kristalina Georgieva, comisarul Uniunii Europene pentru cooperare internațională, ajutor umanitar și răspuns la situații de criză.

În ansamblu, UE este cel mai mare furnizor de asistență umanitară din lume, asigurând, de la începutul acestui an, peste 37% din finanțarea destinată asistenței umanitare la nivel mondial. Comisia este angajată activ în vederea asigurării faptului că poziția Europei, de lider în domeniul ajutoru…

Bruxelles, 18 august 2011 – 19 august este Ziua mondială pentru asistenţă umanitară şi, la fel ca în fiecare an începând cu 2008, Comisia Europeană va aduce mâine un omagiu celor care îşi dedică viaţa salvării şi îmbunătăţirii vieţii altor persoane care au nevoie de asistenţă pentru a supravieţui.

„Lucrătorii umanitari sunt modești spre deosebire de realizările lor: fiecare dintre acestea poate avea un rol decisiv pentru sute de ființe umane și ar putea face diferența dintre viață și moarte, foamete și sărăcie sau promisiune și autosuficiență”, a subliniat Kristalina Georgieva, comisarul Uniunii Europene pentru cooperare internațională, ajutor umanitar și răspuns la situații de criză.

În ansamblu, UE este cel mai mare furnizor de asistență umanitară din lume, asigurând, de la începutul acestui an, peste 37% din finanțarea destinată asistenței umanitare la nivel mondial. Comisia este angajată activ în vederea asigurării faptului că poziția Europei, de lider în domeniul ajutorului umanitar, produce rezultate concrete. Direcția Generală Ajutor Umanitar și Protecție Civilă (ECHO) din cadrul Comisiei dispune de peste 400 de persoane, care lucrează în 47 de antene din întreaga lume, acolo unde sunt necesare ajutoare umanitare.

Comisia colaborează cu peste 200 de organizații umanitare. Printre partenerii săi în domeniul umanitar se află 14 agenții ale ONU, 191 de organizații neguvernamentale și trei organizații internaționale (Comitetul Internațional al Crucii Roșii/Semilunii Roșii, Federația Internațională a Crucii Roșii/Semilunii Roșii și Organizația Internațională pentru Migrație).

În 2010, Comisia a finanțat activitățile celor mai eficienți operatori în domeniul ajutorului umanitar cu 1,115 miliarde EUR. Acest sprijin a contribuit la reducerea suferinței și redarea speranței pentru 151 de milioane de persoane aflate în suferință din 80 de țări.

Aceasta este a patra oară când Ziua mondială pentru asistență umanitară este sărbătorită la nivel mondial, aducându-se un omagiu lucrătorilor umanitari care și-au pierdut viața și sensibilizându-se opinia publică din întreaga lume cu privire la asistența umanitară. ONU a ales ca motto al campaniei din acest an „Oameni care ajută oameni”. Ziua mondială pentru asistență umanitară a fost instituită în 2008 de Adunarea Generală a ONU, care a ales ziua de 19 august în memoria a 22 de lucrători umanitari din cadrul ONU, care au fost uciși de explozia unei bombe în Biroul ONU de la Bagdad, Irak, la 19 august 2003. Unul dintre aceștia a fost Reprezentantul Special al Secretarului General al ONU, Sergio Vieira de Mello.

„Ziua mondială pentru asistență umanitară marchează un moment de amintire și regret – precum și hotărârea de a continua ajutarea persoanelor care au nevoie în cea mai mare măsură de acest sprijin, în ciuda pericolelor”, a declarat comisarul Georgieva.

Lucrătorii umanitari plătesc un preț mare pentru angajamentul pe care și l-au asumat. Răpirile, împușcăturile și amenințările cu moartea sunt o componentă a fișei postului în Afganistan, Somalia, Darfur, Sri Lanka și multe alte locuri. Potrivit ONU, în ultimii zece ani, acordarea de asistență persoanelor care au nevoie de aceasta a devenit tot mai periculoasă pentru lucrătorii umanitari. Atacurile asupra posturilor umanitare s-au triplat, cauzând aproximativ 100 de decese pe an. În 2010, au avut loc 129 de incidente de securitate care au vizat lucrătorii umanitari; 69 dintre aceștia au fost uciși, 86 răniți și 87 răpiți.

UE se angajează să sprijine în continuare lucrătorii în domeniul ajutorului umanitar în lupta lor împotriva mizeriei și să contribuie la respectarea principiilor umanitare.

BILANȚUL EUROPEI ÎN DOMENIUL AJUTORULUI UMANITAR

Europa se mândrește cu o tradiție îndelungată în domeniul ajutorului umanitar, aici înființându-se unele dintre cele mai mari și mai eficiente organizații umanitare la nivel mondial.

De-a lungul anilor, statele membre ale UE au participat activ și au făcut donații generoase pentru sprijinirea victimelor numeroaselor catastrofe umanitare.

De asemenea, Uniunea Europeană furnizează asistență umanitară în mod activ de peste 40 de ani. În 1992, a creat Oficiul pentru ajutor umanitar al Comunității Europene (ECHO) „pentru a asigura o intervenție mai rapidă și mai eficientă”. În februarie 2010, când actuala Comisie și-a început mandatul, ECHO a devenit Direcția Generală Ajutor Umanitar și Protecție Civilă. Această evoluție reflectă prevederile Tratatului de la Lisabona, care conferă un rol comun, mai proeminent, ajutorului umanitar și protecției civile. Kristalina Georgieva este primul comisar pentru cooperare internațională, ajutor umanitar și răspuns la situații de criză.

Comisia a acordat asistență umanitară în peste 100 de țări din întreaga lume. De-a lungul anilor, cei mai mari beneficiari ai finanțării UE în domeniul umanitar au fost: Croația și Bosnia și Herțegovina (în cursul destrămării Iugoslaviei), Sudan, Republica Democratică Congo, Afganistan, teritoriile palestiniene ocupate, Pakistan, Rusia și Burundi.

Solidaritatea UE a avut o contribuție semnificativă la soluționarea unor crize majore, precum tsunami din Asia de Sud-Est din 2004, cutremurul din Haiti și inundațiile din Pakistan care au avut loc în 2010. Un aspect important al activităților Comisiei în domeniul umanitar este concentrarea asupra „crizelor uitate”, reprezentate de situațiile umanitare care nu sunt raportate frecvent în mass-media și, în cazul cărora, Comisia este adesea singurul furnizor de asistență umanitară.

Astăzi, Uniunea Europeană este cel mai mare donator de ajutor umanitar. Primii douăzeci de donatori instituționali pe plan mondial includ Comisia Europeană și unsprezece state membre ale UE – Suedia, Regatul Unit, Germania, Țările de Jos, Finlanda, Danemarca, Spania, Franța, Irlanda, Belgia și Italia.

Pentru informații suplimentare:

Pagina de internet a comisarului Georgieva:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/georgieva/index_en.htm

Pagina de internet a Comisiei Europene privind ajutorul umanitar:

http://ec.europa.eu/echo/index_en.htm

 

Sursa:CE

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top