Fără categorie

Wortmann-Kool: „Guvernanța economică este un pilon pentru competitivitatea UE“

Wortmann-Kool: „Guvernanța economică este un pilon pentru competitivitatea UE“
Wortmann-Kool: „Guvernanța economică este un pilon pentru competitivitatea UE“ Transparența cheltuielilor guvernamentale și împiedicarea dezechilibrelor macroeconomice care afectează creșterea economică reprezintă principalele obiective ale pachetului de legi privind guvernanța economică, asupra căruia au căzut de acord marți Parlamentul și Consiliul. Am vorbit cu negociatorul-șef de la Parlamentul European, Corien Wortmann-Kool, care crede că pachetul nu se concentrează doar pe reducerea datoriilor ci oferă și stimuli pentru reforme și politici care favorizează creșterea.

Sursa : © Parlamentul European

Transparența cheltuielilor guvernamentale și împiedicarea dezechilibrelor macroeconomice care afectează creșterea economică reprezintă principalele obiective ale pachetului de legi privind guvernanța economică, asupra căruia au căzut de acord marți Parlamentul și Consiliul. Am vorbit cu negociatorul-șef de la Parlamentul European, Corien Wortmann-Kool, care crede că pachetul nu se concentrează doar pe reducerea datoriilor ci oferă și stimuli pentru reforme și politici care favorizează creșterea.

Acordul asupra căruia au ajuns marți Parlamentul și Consiliul va fi votat în comisia pentru afaceri economice și monetare luni, 26 septembrie și în plen miercuri, 28 septembrie.  Lider parlamentar în negocierile cu Consiliul a fost olandeza Corien Wortmann-Kool de la Grupul Partidului Popular European (Creştin Democrat).

Ce a reușit Parlamentul în negocieri?

Parlamentul European a reușit să impună o procedură de supraveghere mai strictă în Pactul de stabilitate și creștere pentru asigurarea finanțelor publice durabile în statele membre și evitarea unei alte crize a datoriilor similară cu cea din Grecia.

Unul dintre obstacolele întâmpinate în cadrul negocierilor a fost cererea Parlamentului European pentru introducerea votului cu majoritate inversă (o decizie a Comisiei se aplică automat, cu excepția cazului în care majoritatea statelor din zona euro o resping) pentru procedura de sancționare a unui stat care nu ia măsuri de reducere a datoriei publice. Parlamentul a obținut acest tip de vot pentru toate deciziile luate în cadrul Pactului de stabilitate și creștere.

Parlamentul a mai reușit să introducă dialogul economic pentru mai multă transparență și responsabilitate și evaluarea anuală a bugetelor naționale pentru o mai bună coordonare a politicilor economice.

În cadrul Parlamentului European există încă dezacorduri între grupurile politice privind încurajarea austerității în detrimentul creșterii economice și al ocupării forței de muncă.

Guvernanța economică este un pilon important pentru competitivitatea UE. Scopul acesteia nu este doar reducerea datoriilor ci și stimularea reformelor și politicilor care favorizează creșterea.

Pentru ce este necesară austeritatea, dacă datoria publică nu este cauza, ci consecința crizei?

Statele membre care au avut cele mai prudente politici fiscale și strategii de creștere se află acum în cea mai bună situație. Acest lucru dovedește că stabilitatea fiscală duce la creștere și favorizează ocuparea forței de muncă.

Trebuie să ne asigurăm piețele financiare consolidând supravegherea financiară europeană, asigurând o mai bună transparență și stabilind un mecanism de criză pentru sectorul bancar. În plus, sunt luate în considerare și alte măsuri, precum introducerea impozitului pe tranzacțiile bancare și a euroobligațiunilor.

Economiștii avertizează că dezechilibrele macroeconomice provin și din surplusuri excesive, nu numai din deficite excesive. Cu toate acestea, se pare că țările cu deficit, precum Grecia și Spania, sunt cele mai criticate, în timp ce țările cu surplus sunt lăsate în pace.

Parlamentul European a reușit să obțină o abordare echilibrată în problema deficitului și a surplusului. Cu toate acestea, trebuie să ne amintim că nevoia de acțiune este mai presantă în statele care persistentă în deficite ale contului curent și pierderea competitivității.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top