Actualitate

VIDEO|Ce SOLUȚIE INEDITĂ a găsit un primar pentru a crește promovabilitatea la examene a elevilor din comuna sa

Administrația locală a comunei Crucea (Constanța) pune pe primul loc investiția în viitor, în educație. De aceea, Primăria a pus bazele unui proiect pilot unic la nivelul județului, un proiect care vine în sprijinul elevilor de clasa a VIII-a care se pregătesc în această vară să susțină Examenul de Evaluare Nională.

Proiectul educațional a pornit de la o necesitate: în vara anului 2021, din 21 de copii care au susținut Evaluarea, deși 14 dintre ei aveau bursă de merit, doar 6 au luat peste nota 5 la Matematică. Am considerat la acea vreme că avem o problemă de apreciere, de notare și trebuie să facem ceva pentru copiii din comuna Crucea”, a declarat pentru „Dezvăluiri” Iulian Tudorache, primarul comunei Crucea.

Edilul a luat legătura cu profesorul universitar Alexandru Bobe, prorector al Universității Ovidius Constanța (UOC), căruia i-a explicat situația creată la școala din comuna sa. I-a spus, totodată, că și-ar dori ca elevii să poată avea parte de cursuri suplimentare, de un ajutor. Așa s-a ajuns la Vladimir Vântu, un tânăr de 23 de ani, fost medaliat la olimpiade naționale și internaționale de Matematică, actualmente masterand la UOC. El este cel care, săptămânal, a început să lucreze cu 15 copii de clasa a VIII-a din Crucea care și-au dorit să participe la acest proiect. Cursurile se țin la Universitate, așa că elevii se acomodează încă de pe acum cu un cadru academic.

În cadrul acestui proiect, care se derulează în parteneriat UOC – Primăria Crucea, aducem elevii și timp de patru ore lucrăm cu ei la matematică și la pregătirea psihologică și emoțională pentru examenul din iunie. Lucrăm pe orientare profesională, de exemplu, le oferim toate resursele și sprijinul nostru”, spune Vladimir Vântu.

Copiii sunt dornici să învețe, sunt determinați să lucreze și să folosească la maximum această oportunitate, fiind deschiși spre o bună comunicare încă de la primele întâlniri.

Temele abordate fac parte din programa școlară. Evaluarea Națională s-a schimbat și acum sunt foarte multe noțiuni de clasa a VI-a și a VII-a. Ei au nevoie să-și amintească noțiuni din anii mai mici. Nu țintim să ia nota 10 la școală, ci să aibă toate resursele necesare în cadrul examenului”, explică Vladimir.

Fiind tânăr, dascălul are o altfel de relație cu copiii: se privesc cu respect unii pe ceilalți, un respect care nu pornește de la frică, ci pleacă din prietenie.

În sprijinul lui Vladimir a venit și Oana Leocă, o tânără masterand în Psihologie, care-i ajută pe elevi să înțeleagă mai bine ce-și doresc de la viitor. „Este un proiect ce-și dorește să-i ajute în dezvoltarea lor profesională, să se cunoască mai bine, să-i ajute să decidă drumul pe care apucă în carieră. Mare parte din ei au o idee, dar nu știu cât de mult este ceea ce li se potrivește sau sunt influențați de familie sau prieteni”.

Primarul Iulian Tudorache spune că proiectul educațional este gândit, inițial, pentru elevii de clasa a VIII-a, dar își dorește ca acesta să se extindă treptat și către elevii din clasele mai mici. De asemenea, primarul și-ar fi dorit o mai mare deschidere din partea dascălilor de la Liceul din Crucea, care ar putea veni în sprijinul acestor copii prin mai multă implicare. De exemplu, cei 15 elevi sunt împărțiți în două grupe. Vladimir lucrează cu jumătate timp de două ore (10-12), iar cu cealaltă jumătate alte două ore (12-14). Fiecare grupă are, așadar, două ore timpi morți care puteau fi acoperiți cu cursuri la limba română.

Administrația locală și-a făcut treaba din punctul de vedere al creării unor condiții optime pentru educație în comuna Crucea, spune primarul. Sălile de clasă și de grădiniță arată mai bine ca la oraș, sunt dotate cu tot necesarul bunei desfășurări a activității de învățământ. „Problema cea mai grea este gestionarea sistemului de învățământ care ține de Inspectoratul Școlar și cadrele didactice. Aici încă sunt reticenți”, spune Iulian Tudorache.

Tot pentru a-i determina să învețe, să-și dorească un viitor mai bun pentru ei, primarul vrea să aducă în mijlocul elevilor oameni de succes, oameni care au reușit în viață. De exemplu, l-a contactat pe Sebastian Enache, profesor la ASE București, și el va fi unul dintre modelele cu care copiii se vor întâlni.

Nu în ultimul rând, Iulian Tudorache își mai dorește un lucru important pentru elevii comunei Crucea: să le ofere o masă caldă și condiții pentru a-și face temele după terminarea cursurilor.

Copiii se confruntă cu precaritatea alimentației. Există copii care vin nemâncați la școală, care nu au pachețele. Cred că trebuie dezvoltat sistemul de masă la școală și sistemul de teme after school. Trebuie să ne canalizăm eforturile și de anul viitor să avem o cantină pentru a asigura o masă caldă copiilor și apoi să-i ajutăm la teme. Dar asta ține de școală, de concursul dascălilor, de dorința lor de a-și împlini misiunea”, concluzionează primarul din Crucea.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top