Profil de Primar

VIDEO Povestea păstoritului, la Festivalul Internațional de la Sarighiol de Deal

Comuna Sarighiol de Deal a găzduit în perioada 14-18 mai ediția a XIII-a a Festivalului Internațional al Păstoritului. Organizatorii Festivalului au fost Primăria comunei Beidaud, Consiliul Județean Tulcea, Primăria Municipiului Tulcea, Inspectoratul Județean Tulcea, Ansamblul artistic Baladele Deltei, Școala gimnazială Sarighiol de Deal, Asociația Culturală Aromână Dor și Ansamblul Artistic Aromân Dor.

Festivalul din acest an s-a bucurat de susținerea și prezența autorităților locale care, prin participare, au dovedit legătura pe care o au cu cetățenii și tradițiile dragi ale acestora. Prezenți la eveniment au fost prefectul de Tulcea, Marin Bădiță, vice-primarul Pașata Stelică, reprezentanți ai ISJ Tulcea și alte personalități.
Festivalul le-a oferit participanților momente speciale care au pus la un loc folclorul zonei, dar și elemente de folclor din zonele istorice ale României, precum și din cuprinsul Balcanilor prin prezența unor ansambluri folclorice reprezentative pentru țările de proveniență, Grecia și Macedonia.
Inițiatorul Festivalului Internațional, profesor Caimacan Popescu Dumitru, este și redactorul unei frumoase reviste numită Primii Pași, ajunsă la ediția cu numărul 10. Publicația, apărută cu ocazia Festivalului, le este dedicată elevilor, cadrelor didactice, părinților dar și participanților la evenimentul internațional. Revista pune în valoare creativitatea elevilor și le valorifică informațiile despre viața pastorală și tradițională pentru a-i apropia de rădăcinile străbunilor.

Ansamblului Folcloric Aromân Dor a împlinit 37 de ani

Un alt eveniment important în cadrul Festivalului Internațional al Păstoritului a fost și împlinirea a 37 de ani de activitate al Ansamblului Folcloric Aromân Dor. De-a lungul timpului, Ansamblul a fost apreciat elogios de personalități în domeniu, cum ar fi Tita Sever, Elise Stan, Emilia Comișel sau Gheorghe Baciu și a evoluat pe numeroase scene ale țării, la București, Baia Mare, Bistrița, Constanța, Rădăuți, Iași, Botoșani, Tulcea etc. De asemeni, Ansamblul Dor a prezentat peste 80 de spectacole, obținând Trofeul Regele Brazilor la Festivalul Internațional de Folclor Regele Brazilor organizat la Bistrița Năsăud.
Dincolo de spectacolul scenei, Festivalul a avut și o importantă componentă științifică prin sesiunea de comunicări cu tema „Locul păstoritului și transhumanța în spațiul balcanic”, participanții fiind profesori de geografie, biologie și istorie din Tulcea, Galați, Brăila și Constanța. Auditoriul a putut afla astfel despre tradițiile, ritualurile și superstițiile anului pastoral la români, an care avea două anotimpuri, marcate de două mari sărbători creștine, dar cu rădăcini mai vechi, precreștine, care au reușit să se impună de-a lungul timpului, rezultând din această dinamică o întrepătrundere specific românească între creștinism și precreștinism.
Cele două borne temporale sunt Sfântul Gheorghe ( Sângiorzul), care marchează începutul anului pastoral și Sfântul Dumitru (Sumedru), care încheie ciclul pastoral. Cele două momente cruciale din viața comunităților de păstori sunt însoțite de ritualuri și manifestări tradiționale, cu aspecte originale de la o regiune la alta, dar cu semnificații identice.
Dincolo de toate, cel mai răspândit și important ritual este măsuratul oilor și primul muls, moment în care se tocmesc turmele și când ciobanii fac prima mulsoare, când se calculează cantitatea de brânză pe care proprietarul urmează să o primească în toamnă. Laptele este măsurat cu unelte speciale, foarte vechi, păstrate cu mare evlavie în comunitățile tradiționale. În aproape toate cazurile, la ceremonial este invitat și preotul satului pentru a binecuvânta turmele. O parte a obiceiului este ca proprietarul ale cărui oi au dat cel mai mult lapte să primească din partea ciobanului o bundă din piele de miel care-i aduce o mare cinstire din partea comunității. Primul muls este marcat de gesturi ritualice, deoarece sărbătoarea presupune intrarea într-un interval de timp sacru, în care forțele naturii ar putea fi influențate.

 

{youtube}rv0WYFKt5Zg{/youtube}

 

{youtube}SG4Jo-ypDJ8{/youtube}

 

{youtube}uLVvyEtab3U{/youtube}

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top