Actualitate

VIDEO/Lipovenii din Sarichioi și Jurilovca au serbat Ziua Iertării

Comunitățile rușilor lipoveni din Sarichioi și Jurilovca au marcat ziua de Lăsata Secului (14 martie), printr-un eveniment cu muzică și dans tradiționale, la cetatea Enisala.

Evenimentul, care a fost organizat la inițiativa Asociației de Management al Destinației Turistice Delta Dunării, face parte dintr-un demers mai amplu de promovare a tradițiilor unice ale rușilor lipoveni și a locurilor minunate din jurul Lacului Razelm.

Ansamblurile „Landâș” din Sarichioi și „Juraveli” din Jurilovca au cântat și au jucat, alternativ, pe cele mai frumoase cântece din repertoriul lor.

Din câteva sute de ani, rușii-lipoveni din România, sărbătoresc „Maslenița”, sau săptămâna laptelui și a brânzei, care marchează în calendarul popular granița între iarnă și primăvară precum și începerea Postului Mare.
Ultima zi a Masleniței este numită și Ziua Iertării, pentru că atunci se cere răscumpărarea păcatelor înainte de intrarea în post, oamenii cerându-și iertare reciproc.

La eveniment au participat președintele Asociației de Management al Destinației Turistice Delta Dunării, Cătălin Țibuleac, primarul comunei Sarichioi, Vitali Finoghen și primarul comunei Jurilovca, Eugen Ion.

 

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

To Top