Comisia Europeană

VIDEO – Jumbo Constanța, magazinul în care totul este interzis. Mai puțin cumpăratul cu ochii închiși

Nu cred că am vizitat vreun alt magazin în care regulile să fie atât de mult înclinate în favoarea vânzătorului. În timp ce raioanele nu sunt etichetate (cumpărătorul trebuie să vadă toate produsele până găsește ce caută), mesajele restrictive sunt așezate la vedere: “Cărțile cumpărate NU pot fi returnate”, Vă mulțumim că NU loviți mingile pe jos”, „Produsele cu baterii NU se testează”, „Printați instrucțiunile de utilizare la chioșcurile special amenajate” (unele produse NU au instrucțiunile pe ambalaj), „Toate produsele de curățenie NU se returnează”, „Se returnează și se înlocuiesc NUMAI jucăriile zburătoare cu defect de fabricație”, „Vă mulțumim pentru că NU deschideți ambalajele”, „După schimbarea sezonului la îmbrăcăminte și a produselor sezoniere, retunrările se efectuează NUMAI la începutul sezonului următor”.

Magazinul Jumbo din Constanța este o adevărată capcană a marketingului la limita decenței sau chiar a legalității (vezi amenda pentru neetichetarea produselor). Odată prins în uriașul labirint, trebuie să parcurgi tot magazinul cu raioane înghesuite și neetichetate, gândite de cineva care e în stare să facă orice pentru a te determina să cumperi cu orice preț. În mod intenționat, cei care au gândit traseul de vizitare a magazinului nu au prevăzut culoare de legătură (scurtături), tocmai pentru a fi obligat să treci pe lângă toate produsele.
Să te ferească Bunul Dumnezeu să mergi în acest magazin cu copiii. Deși Jumbo le este dedicate în mare parte, copiii nu au voie să fie transportați în cărucior și să se joace cu nicio jucărie, la fel cum părinții nu au voie să probeze produsele înaine de ale cumpăra. Dacă ai neșansa să cumperi un produs defect sau incomplet (lucruri care se întâmplă foarte des la Jumbo, spun utilizatorii de Facebook), trebuie să te întorci la magazin într-o anumită zi și primești un voucher de cumpărături, pe care nu poți să îl folosești decât în aceeași zi. Și ca tabloul să fie complet, clientul trebuie să își probeze singur produsele electrice cumpărate, la ieșirea din magazin.
La solicitarea publicației noastre, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Constanța a efectuat un control la magazinul Jumbo.

“În urma controlului, s-a aplicat o sancțiune pentru lipsă traducere și/sau instrucțiuni pe produse, cu măsura de a remedia această problemă, iar produsele cu deficiențe de informare sunt oprite de la vânzare până la remediere. În aceea ce privește politica de retur, aceasta aparține comerciantului. Doar în caz de neconformități, aceasta este prevazută de Legea 449, a garanțiilor. Cât despre trasee și scurtături, nu există vreun act normativ care să prevadă acest lucru”, ne-a declarat șeful CJCP Constanța, Horia Constantinescu.

Iată ce scriu mai mulți utilizatori de Facebook despre experiențele lor la magazinul Jumbo din Constanța:

Cumperi un produs (premergător) și are butonul pt melodii blocat cu defect din fabrică. Zic, se mai întâmplă. Mă duc să rezolv problema, primesc voucerul pt cumpărături și mă duc să iau altceva. De data asta aleg o mașinuță tip premergător. Ajung acasă și surpriză, îi lipseau componente importante pt ansamblare. A mai luat cineva produse defecte? Oricum sfatul meu este să verificați la ieșire că să nu faceți drumuri degeaba…

La cât a fost de așteptat… Se vede cât de mult se respectă ca și magazin (mă refer la cele din România) după respectul acordat angajaților apoi clienților. O sigură dată le-am călcat pragul și m-am lămurit.

Eu am fost vineri și la fel, mai mult de jumătate din magazin era întors cu susul în jos, multe rafturi goale pentru că reamenajau. De ce în timpul programului? Eu știu că asta se face în afara programului de funcționare

Știam pt că am auzit multe mămici care se plângeau de produse stricate la jumbo și am.zis că vreau să o verific acolo nu să ajung acasă să mă întorc iar să o schimb…domnișoară de la intrare a fost drăguță și a verificat mașinuța

Și eu am cumpărat o mașinuță (gen antepremergator) și am fost la ieșire cu ea și am insistat să o desigeleze să o verific cu toate că un domn de acolo nu a vrut!!

Da eu am pățit…bicicletă achiziționată nu avea ghidonul… E de toată jena magazinul ăsta. Cum dracu, mă scuzați, să fie bicicletă fără ghidon?. Eu chiar nu înțeleg de ce vin cutiile cu produse incomplete. Cum la alte magazine sunt cazuri izolate iar la Jumbo sunt atâtea cazuri??? Aveți explicație?

Noi cumpăram apă plată din jumbo. Aveam în Coș 6 baxuri x6 sticle. Ce credeți? Doamna de la casă a numărat stiiiiclaaa cu stiicla de îmi venea să îi las apa la casă și să plec!!! Serios? Acest “personal” nu știe să se miște operațional? Al meu soț îi tot zicea: doamnă, sunt 6baxuri a câte 6 sticle! 6×6=36
Ea: da, da, aveți dreptate ! 13, 14, 15….?
Am zis: doamne ajută și dă minte multă și am ieșit cu băiatul de 2 luni jum pe care îl aveam în brațe

Și noi am primit 2 scaunele cadou sigilate și când le-am desfăcut unu avea picioarele strâmbe adică îndoite !

Am luat și noi acum două zile o saltea că ne trebuia în deplasare și surpriză se desumflă ,mai avea și păr prin ea cred că au testat o alții :))

Confirm, un cătel l-am dus nepoatei de 3 ani cadou,a lătrat odată și gata!

Am luat și eu pt fetiță mea o măsuță și îi lipseau două picioare..

Și noi, am primit un saxofon cadou de Crăciun, căruia îi lipseau butoanele. Era o gaură în locul lor ?. A trebuit să-l aruncăm

Diferența este că la Pepco poți returna produsul în 30 de zile și îți primești bănutii. La Jumbo îți dă un voucher cu suma respectivă pe care trebuie să îl folosești numai în acea zi. Adică, du-te prostule și mai ia toată hala la picior și vezi ce ți se mai agată de mană.

Produse de prostă calitate pe care nu prea ai cum să le verifici înainte să le plătesti. Eu mi-am dat seamă că este defectă când puneam produsele în pungi. Au refuzat să îmi returneze banii. Singura opțiune fiind aceea cu voucerul. Horor! În viață mea nu mai calc în acel magazin.

Eu chiar am fost atacată foarte violent(verbal) de un domn(dacă îl pot numi așa) și amenintă cu poliția. Fetița mea s-a speriat foarte tare. Nici nu vreau să îmi mai amintesc!
Și eu am luat un balansoar pentru bebe. După ce că e jalnic la material și nu e buretat,mai lipsea și o tijă.

Eu tot ce am luat a fost defect. Vorbesc de jucării. Am făcut reclamație, și au refuzat să-mi dea banii înapoi.

Nu e vina noastră că produsele sunt defecte. M-am certat degeaba cu ei. Mi se pare prosteală să-ți dea un voucher că să mai intri odată în magazin să mai cheltui niște bani. Eu le-am făcut reclamație la OPC. Dacă am face toți poate nu am mai fi bătaia de joc a lor pe banii noștri.

Eu am avut o experientă neplăcută pentru mine și foarte traumatizantă pentru copilul meu. Un produs defect(depistat la casă). Mi-a spus doamnă de la casă că ea nu mai poate să-l storneze, să îl achit și să merg la recepție pentru înlocuire. M-am dus la recepție și surpriză: mi s-a spus că nu pot decât să îmi dea un voucher și să întru din nou în magazin. Adică vetifică produsele, vezi care mai sunt defecte(dacă îți dai seama pt că majoritatea sunt în cutii) du-te la masină să duci produsele pe care le păstrezi, după care intră iar în labirint(magazinul este un labirint din care nu ieși pană nu treci prin toate raioanele) și ia-o de la capăt; nu de altă dar mâine nu mai este valabil voucherul.
Nu știu ce nervi aveți dumneavoastră dar pentru mine această rezolvare mi s-a părut o bătaie de joc. Și cred că și dumneavoastră ați fi făcut reclamație la OPC pentru un astfel de tratament.
Și da, este o experientă pe care o să o povestesc de câte ori voi avea ocazia ca să nu mai treacă și alții prin ce am trecut eu.
Și da, NU VOI MAI CĂLCA ÎN VIAȚA MEA ÎN jumbo!!! Apropos! M-am lipsit de rezolvarea oferită și am preferat să iau produsele defecte.

La recepție poți merge abia după ce ai plătit produsul. Și dacă e defect te întorci iar în magazin, pierzi o grămadă de timp până la ieșire. O bătaie de joc. Un magazin care se respectă nu ar fii trebuit să aibă atâtea produse defecte…

Primul produs achiziționat a fost defect și am înțeles. Dar la al doilea îi lipseau componente pt ansamblare. Asta nu mai înțeleg. Și dacă ar fi doar câteva cazuri izolate. Dar văd pe aici biciclete fără ghidon, jucării fără butoane…

Peste tot sunt produse defecte, dar nu atâtea produse. Eu m -am lecuit

Un magazin de doi bani !!!cu o politică de tot râsul,nu ai voie să deschizi produsul ca să vezi dacă este bun,că să mai faci incă câteva drumuri pe la ei ,să mai pierzi vremea.

Am pătit cu un microfon, am luat voucherul, am mai făcut o tură de km de magazin să iau altul ,altul tot stricat că m-am oprit la informații să îi fac probă, le-am.zis să cheme de pe raion cu mai multe bucăti să iau unul bun,că nu puteam ajunge acasă la copil fără microfon.Ghici ,4 microfoane probate nici unul nu funcționa , am chemat managerul.Am luat banii pe produs -am dat dracu

Noi nu am avut o tocmai acum mă gândesc probabil nu fost ceva ocazional ghinion… 2 jucării ambele după o nu au funcționat bine

Am pățit-o noi cu niște trasee mașini nu făceau contact noroc -priceput soțul.

Noi am pățit-o de Crăciun. Am câteva ore magazin la recepție, găsesc ceva care fie funcționabil toate componentele. ok direct de la magazinele chinezești.

Un articol de Mihai Răzvan ROTARU

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top