Profil de Primar

VIDEO: “Îngerul căzut al lui Ceaușescu” va fi inclus în circuitul turistic?

Despre monumentul de pe malul Canalului Dunăre-Marea Neagră, lângă fostul sat Straja, s-a spus că atunci când a fost construit ar fi fost al doilea ca mărime din lume. Unii îl situează în prezent “abia” pe locul 35 de pe Glob. Oricum ar fi, Îngerul Căzut sau Monumentul Tineretului, este cel mai înalt din România și impresionează și azi prin dimensiuni, așezat pe un promontoriu stâncos ce domină Canalul. El a reintrat în atenția opiniei publice odată cu deschiderea Autostrăzii Soarelui, de unde este vizibil, însă doar pentru cei care privesc cu atenție spre sud, atunci când drumul traversează Canalul.

În ultimii ani, autoritățile au propus diverse variante pentru readucerea în lumină a acestui monument uitat. Unul dintre impedimente este acela că monumentul are astăzi un caracter oarecum privat, aflându-se pe lista de inventar a Fundației Județene pentru Tineret Constanța, prelungire anacronică a Uniunii Tineretului Comunist. 

Fundațiile pentru tineret din țară au făcut obiectul numeroaselor discuții publice, pentru că cele mai multe dintre nu mai lucrează pentru scopul cu care au fost create după 1989, acela de a dezvolta programe și proiecte destinate tinerilor, ci sunt folosite pentru înavuțirea celor pe mâna cărora au încăput.
La Constanța, unul dintre cei care s-au ocupat de situația Fundației Județene pentru Tineret este deputatul UDMR Antal Istvan Janos, care a depus o interpelare adresată Ministerului Tineretului și Sportului și Ministerului Finanțelor Publice. (Puteți citi interpelarea aici).
Revenind la monumentul de la Straja, cred ca este inutil să spunem că Fundația nu se poate ocupa de întreținerea unui astfel de obiectiv, de aceea acesta a fost lăsat în paragină. Asta după ce, imediat după 1990, hoții au “dezbrăcat” soclul de beton de basoreliefurile din bronz ce cântăreau câteva tone și reprezentau cuplul Nicolae și Elena Ceaușescu, dar și scene muncitorești din timpul construcției Canalului Dunăre-Marea Neagră.

Deputatul Istvan Antal susține construirea unei ieșiri de pe autostradă

Deputatul Istvan Antal consideră că un astfel de monument nu trebuie lăsat în paragină, chiar dacă el a fost construit pe timpul regimului comunist:
“Vin oamenii din toată țara pe litoral, trec pe autostradă, traversează Canalul Dunăre Marea-Neagră, dar foarte puțini au informații despre canal sau despre acest monument. Cred că ar trebui construită o deviere de pe autostradă și drumul până la monument, aproximativ doi kilometri, ar trebui reparat. Lângă monument există o parcare, acolo ar putea fi montate panouri cu o scurtă istorie a Canalului.  Oricum, este o realizare a poporului român, chiar dacă a fost construit în timpul unui regim dictatorial”.

Deputatul Istvan Antal a avut recent o discuție pe această temă cu președintele Consiliului Județean Constanța, Horia Țuțuianu. „Domnul președinte Țuțuianu a luat legătura cu moștenitorii artistului care a realizat monumentul, de la care a obținut mai multe planuri, în ideea mutării lui. Această variantă nu este posibilă însă, pentru că monumentul este monobloc și nu există soluții tehnice pentru mutarea sa. În această situație, singura șansă este aceea de a facilita accesul de la Autostradă. În acest sens, am în vedere o interpelare sau un amendament la buget, pentru a fi alocate sume pentru construirea ieșirii de pe autostradă și repararea drumului până la monument. De asemenea, voi avea o discuție pe această temă și cu domnul viceprim-ministru”, a declarat pentru Dezvăluiri deputatul constănțean.

Puțină istorie

Monumentul de la Straja, denumit Îngerul Căzut sau Monumentul Tineretului, a vrut să fie un simbol al Canalului Dunăre -Marea Neagră. Acesta a fost inaugurat în primăvara anului 1988, cu câteva luni mai târziu decât se stabilise inițial, din cauza morții mamei Elenei Ceaușescu, soția dictatorului comunist. Lucrarea monumentală este așezată pe un soclu solid din beton armat și este compusă din 12 coloane din metal inoxidabil înalte de 20 de metri. Fără a lua în considerație soclul, monumentul are o înălțime de 38 de metri, iar cu tot cu soclu ajunge la 50 metri. După părerea unora, ar fi pe locul doi în lume, după Statuia Libertății din New York, ca dimensiuni. Dar conform unui studiu mai aprofundat în domeniul monumentelor, ar fi pe locul 35.
Monumentul se află pe malul Canalului Dunăre- Marea Neagră, pe teritoriul satului Straja, județul Constanța. Acest satul a avut ghinionul de a se fi aflat în calea mărețului Canal și locuitorii săi au fost strămutați în blocurile din comuna Cumpăna.
Artistul plastic Pavel Bucur, autorul acestui obelisc, spunea despre creația lui că e „Un înger alb, un înger al libertăţii. Omul, când îl vede, să se simtă şi el legat de natură, de cer, să simtă că zboară”.
Tot Pavel Bucur susținea într-un interviu publicat în urmă cu mai mulți ani în presă că „ideea de a construi acolo un monument a fost a conducerii Uniunii Tineretului Comunist din vremea aceea. UTC-ul a plătit din fondurile sale 10 kilometri din lucrările la Canalul Dunărea-Marea Neagră. Au dorit să lase generaţiilor viitoare un simbol al întregului Canal“.

Planul iniţial al întregului ansamblu monumental cuprindea grupuri sanitare, sursă proprie de curent electric pentru iluminat, balize luminoase pentru aeronave, un heliport, rondou pentru coloanele oficiale, un amfiteatru pentru spectacole în aer liber.

Un articol de Mihai Răzvan ROTARU și Ștefan Doru COPOȚ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top