Actualitate

Turiști și constănțeni, invitați să participe la reconstituirea Bătăliei de la Adamclisi

Sâmbătă, 5 august 2023, constănțenii și turiștii aflați pe Litoral sunt invitați la Adamclisi, pe platoul de lângă monumentul triumfal și pe platoul de lângă cetatea Adamclisi pentru a asista la o lecție de istorie pe viu, având drept subiect atât istoria veche a Dobrogei, cât mai ales bătălia de la Adamclisi din anul 101, în care romanii lui Traian s-au confruntat cu dacii și aliații lor, conduși de Decebal.
Spectacolul principal va avea loc sâmbătă la orele 19.00 la poarta cetății antice. Dar publicul este așteptat să se alăture evenimentului și mai devreme, pentru a putea admira tabăra militară și pentru a participa la diferite activități în atelierele tematice.

Distracții diverse

Tabăra antică creată cu ocazia evenimentului va include: Două corturi dacice, două corturi romane, un cort al gladiatorilor, atelier de gastronomie, atelier de tâmplărie/sculptură, atelier de pielărie și un atelier de metaloplastie.
Vizitatorii – adulți și copii – sunt așteptați încă de la prânz în ziua de 5 august, fiind invitați să participe la activitățile din aceste ateliere și să se alăture celor 60 de persoane care sunt implicate în crearea evenimentului – cu ocazia antrenamentelor de lupte, trageri cu arcul, aruncarea suliței, trageri cu artileria romană (catapultă și scorpion).
La ora 19.00 este programat spectacolul de reconstituire istorică, la care vor lua parte 8 actori, 12 cascadori cu 6 cai și 40 de reenactori (trupe de reconstituire istorică) – în total 60 de persoane. Va fi prezentat contextul istoric și va fi recreată atmosfera și luptele date cu ocazia Bătăliei de la Adamclisi din anul 101.
În vederea spectacolului, participanții la reconstituirea istorică vor fi prezenți la Adamclisi în perioada 3-5 august. În această perioadă vor fi organizate repetiții, iar în pauzele dintre repetiții vizitatorii vor putea vedea o reconstituire a obiceiurilor și tradițiilor locuitorilor cetății din perioada evocată, ateliere specifice, lupte de gladiatori, probe de iscusință, dresură de cai, etc;

„La Marginea Imperiului”

Spectacolul de reconstituire istorică de la Adamclisi este organizat de Consiliul Județean Constanța, în parteneriat cu Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța și Primăria Adamclisi. El se înscrie în cadrul Proiectului „La Marginea Imperiului”, propus de Asociația Cultural-Artistică Vulturii Carpaților, care vizează spectacole de reconstituire istorică în localitățile Adamclisi, Capidava și Municipiul Constanța.
„La Marginea Imperiului” își propune să fie o lecție de istorie pe viu, cu spectacole și reconstituiri LIVE, având drept subiect povestea reală a ținutului dintre Dunăre și Mare (Dobrogea, cunoscută în antichitatea romana sub numele de „Scythia Minor”).
Spectacolul de reconstituire istorica “La Marginea Imperiului” este compus din trei episoade distincte, care se vor desfășura în trei locații diferite din județul Constanta, mai exact în vecinătatea a trei situri arheologice deosebite și anume cetatea Tropaeum Traiani (Adamclisi), castrul de la Capidava și orașul-cetate Tomis (Constanta). Cele trei momente ale spectacolului de reconstituire au ca punct comun perioada istorica surprinsa, în speță secolele I-IV d.H, epocă în care Dobrogea antica se afla sub stăpânirea Imperiului Roman. Indiferent de perioada abordată, de locația aleasă sau de momentul inedit pe care acesta îl abordează (confruntare militară, trai cotidian, festival public etc), fiecare dintre cele trei episoade interconectate spune povestea unei provincii locuite de romani, geți și greci, o provincie bogată aflată „La Marginea Imperiului” și mereu în pericol de a fi atacată.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top