Comisia Europeană

Tuna lupta pentru instaurarea Califatului turc

Ca discurs oficial, Tuna (“Dunarea”, în limba turca) este o fundatie umanitara ce militeaza pentru democratie si toleranta. În spatele discursului oficial stau fonduri imense directionate spre falangele fundatiei din întreaga lume, pentru atingerea scopului suprem: înfiintarea Califatului turc. În România, TUNA este finantata de oameni de afaceri turci si sprijinita de seful Cultului Musulman, muftiul Iusuf Muurat. Miscarea din care face parte si fundatia Tuna a aparut ca replica la reformele presedintelui Kemal Attaturk si s-a extins în afara granitelor Turciei, în zeci de tari. Peste tot, reprezentantii acestui curent construiesc licee, universitati si internate unde locuiesc si învata tineri (în marea majoritate baieti), organizeaza si finanteaza actiuni umanitare si culturale prin care încearca sa îsi atraga simpatia si sprijinul autoritatilor. Liderul miscarii este profesorul Fethulla Gulen, care traieste în Statele Uinte. Fundatiile ce slujesc acest curent se orienteaza în special catre comunitatile în care locuiesc musulmani, dar încearca sa atraga si tineri de alte religii. Miscarea pentru edificarea califatului este sustinuta mediatic de un post propriu de televiziune, în limba turca, Samanyonlu si de ziarul Zaman.

Un articol de MIHAI RÃZVAN ROTARU

Tinerii învata limba turca si religie islamica

Fundatia Tuna a fost înfiintata în 1995, la Medgidia, prin asocierea unor persoane de cetatenie româna cu câtiva cetateni turci. În prezent, sediul central al fundatiei se afla în Bucuresti, pe strada Regina Maria nr. 34, cu filiale în Cobadin si Mangalia. În Constanta, Fundatia Tuna a construit si administrat o perioada Liceul International de Informatica; ulterior acesta a intrat în administrarea unei fundatii-surori, numita “Lumina”. La Medgidia si Cobadin, Tuna detine internate în care locuiesc si învata religie islamica si limba turca copii din familii nevoiase. Fondurile pentru aceste centre sunt asigurate de catre oameni de afaceri din Turcia. Pe filiera Tuna, mai multi imami de cetatenie turca au fost adusi sa slujeasca la geamii din Dobrogea (Babadag, Hârsova, Medgidia, Constanta).

Lideri de opinie musulmani nu vor sa îsi asocieze numele cu Tuna

O data cu alegerea pe functia de muftiu a lui Iusuf Muurat, “cota” fundatiei Tuna a crescut simtitor. S-ar putea ca aceasta sa fi fost tocmai conditia pentru sprijinul acordat în campanie, caci aproape toti consilierii lui Muurat au trecut pe la Tuna, ca elevi sau chiar profesori. Prima actiune de anvergura organizata de Muftiat în parteneriat cu Tuna, Kurban Bairam-ul din 2005, a reusit sa creeze ample controverse si chiar contestari din partea unor credinciosi musulmani, caci spectacolul ce a avut loc la Casa de Cultura din Constanta a cuprins un concert sustinut de trupa de muzica dance 3 Sud Est.
La Bucuresti spectacolul a fost si mai fastuos (un fast ce intra în conflict cu canoanele religiei islamice, dupa cum ne-au asigurat mai multi imami). Berbecul de sacrificiu a fost adus cu un elicopter inscriptionat “Tuna”, în prezenta primarului penal Neculai Ontanu. În aceste conditii, tot mai multi musulmani din Dobrogea îsi exprima rezervele fata de Fundatia Tuna. Presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri Turci din România, Ramazan Gur, nu si-ar asocia niciodata imaginea cu Tuna: “Voi sprijini mereu, inclusiv financiar, actiunile muftiatului, dar nu alaturi de Tuna. Nu vreau sa fiu pus alaturi de aceasta fundatie”. De aceeasi parere pare a fi si Nuredin Amzi, imam în Tulcea. Conform unor surse din anturajul sau, imamul a refuzat propunerea fundatiei Tuna de a organiza împreuna o actiune sociala în Tulcea. “Nu îmi amintesc de incident (acesta s-a produs în urma cu doar o saptamâna-n.red). Nu vreau sa fac comentarii pe acest subiect, caci este un proverb care spune ca daca te amesteci în tarâta, te manânca porcii”, ne-a declarat imamul, lasându-ne sa întelegem ca se teme repercusiuni.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top