Actualitate

Tulcea – Simpozionul internațional „Delta și Zone Umede“, la o nouă ediție

Joi, 6 iunie 2019, președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu a participat la deschiderea celei de a XXVII-a ediții a Simpozionului „Deltei și Zone Umede“, răspunzând invitației directorului general al Institutului Național de Cercetare Dezvoltare Delta Dunării, Marian Tudor.

Evenimentul, la care a mai luat parte și prefectul Lucian Furdui, este parte a unei serii de comunicări științifice lansate în 1992 și este organizat cu ritmicitate anuală de către Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Delta Dunării, în acest an desfășurându-se sub patronajul Ministerului Cercetării și Inovării, sub egida Asociației Balcanice de Mediu, în colaborare cu Consiliul Județean Tulcea, Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării, sub auspiciile Președinției României la Consiliul Uniunii Europene.

Simpozionul constituie un prilej de prezentare a ultimelor realizări ale cercetătorilor efectuate în Rezervația Biosferei Delta Dunării și în alte zone umede de interes național și internațional și pentru fundamentarea științifică a managementului acestor arii protejate.

„Consiliul Județean Tulcea a reușit să folosească acest instrument financiar ITI Delta Dunării, singurul din țară, de aproximativ 1,5 miliarde euro, cu tot cu contribuția statului român, prin care Delta Dunării s-a regăsit ca actor important în atragerea fondurilor europene.

 Viziunea pentru regiunea Delta Dunării a fost definită astfel: o zonă atractivă – cu biodiversitate valoroasă și mediu de afaceri dinamic, cu activități economice la nivel mic/mediu atât în domeniile tradiționale cât și în cele moderne – unde oamenii trăiesc în armonie cu natura.

Nu trebuie să uităm că, de-a lungul timpului, Delta Dunării a reprezentat în Europa un reper istoric, în 1856, la Sulina fiind înființată Comisiunea Europeană a Dunării, un prim pas spre ceea ce se întâmplă astăzi, o Europă unită. Așa cum am discutat și cu doamna ambasador al Franței, Michele Ramis, acest areal al biodiversității trebuie protejat. Toți factorii responsabili trebuie să se implice în acest demers, mă refer la guvernele României, mediul academic, institutele de cercetări.

Delta Dunării are nevoie de ajutor și așa cum bine știți este nevoie de un ajutor fundamentat științific. Fondurile europene și bugetul național trebuie să reprezinte componente importante în tot ceea ce înseamnă revitalizarea deltei de la bază, unde sunt cele mai mari probleme. Fără o alocare anuală de fonduri, din bugetul statului român, pe problematica deltei, nu vom avea rezultatele scontate.

Dacă în momentul de față Delta Dunării reprezintă o zonă care necesită un tratament, va veni vremea, nu peste mult timp, când probabil va trebui să sufere operații chirurgicale destul de agresive. Toți cei care suntem aici, de față, și care avem un cuvânt de spus, cred că trebuie să ne unim forțele pentru a evidenția necesitatea absolută de susținere a nevoilor deltei, atât prin mediul academic cât și prin alocări financiare“, a declarat președintele Horia Teodorescu.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top