Actualitate

Tulcea a devenit cu adevărat o poartă spre Deltă: S-a inaugurat noua faleză a orașului | FOTO-VIDEO

Un binecunoscut stereotip de comunicare spune că oraşul Tulcea este o poartă de intrare în Delta Dunării. În ultimii ani însă, Tulcea a fost poartă cam „ruginită”, evitată de turiști, lucru reclamat adesea de mulți tulceni cu care am discutat, inclusiv oficiali din administrația publică. Toți aceștia reclamau faptul că orașul lor a rămas cel mult un punct de tranzit pentru turismul din Delta Dunării.

O scurtă plimbare pe faleza de unde se făcea îmbarcarea pe nave spre Delta Dunării te lămurea imediat de ce turiștii evită Tulcea. Faleza arăta ponosit, de-a dreptul degradată în unele zone, un loc de care voiai mai degrabă să fugi.

În ultimii ani, turismul în Delta Dunării a cunoscut o creștere considerabilă și o faleză nouă, care să fie ea însăși un punct de atracție pentru turiști, a devenit absolut necesară. Acest proces a fost unul lung și anevoios, mai ales din cauza unor piedici birocratice, căci faleza aparținea Administrației Fluviale a Dunării de Jos Galați și a trebuit să fie trecută în administrarea autorităților locale. Lucrările propriu-zise au durat doi ani, au acoperit 36.000 metri pătrați și au însemnat atât consolidarea cât și creșterea funcționalității și îmbunătățirea aspectului falezei, din fonduri europene.

În mod inspirat, noua faleză îi poartă numele lui Ivan Patzaichin, marele campion originar din Delta Dunării, care s-a implicat foarte mult în promovarea acestor locuri.

Dacă acum câțiva ani doar ne imaginam că ne putem plimba pe o faleză nouă, în prezent, Consiliul Județean Tulcea a realizat poate cel mai dorit proiect al tulcenilor. Faleza <Ivan Patzaichin”>din Tulcea reprezintă una dintre cele mai importante investiții pentru județul nostru, iar eforturile depuse pentru concretizarea acestor lucrări sunt unele considerabile. În anul 2017 am reușit să aducem faleza în patrimoniul local și să o redăm astfel tulcenilor, a urmat identificarea sursei de finanțare și apoi cel important pas, demararea lucrărilor. Sunt convins că tulcenii își doresc la fel ca și mine o faleză modernă, ancorată la prezent, motiv pentru care am căutat modele de inspirație în marile destinații turistice ale lumii, respectiv zonele de promenadă din Dubai, Barcelona și Suedia. Sunt convins că modernizarea portului și falezei Tulcea va aduce reale beneficii atât în plan local, fiind principalul spațiu de promenadă pentru tulceni, cât și pentru industria turismului, Tulcea devenind astfel o veritabilă poartă de intrare în Delta Dunării. Consiliul Județean Tulcea va marca inaugurarea falezei prin Delta Waves Fest, acesta fiind startul evenimentelor turistice pe noua noastră faleză”, a declarat Horia Teodorescu, presedintele Consiliului Județean Tulcea, la conferința de deschidere.

Horia Teodorescu, președintele Consiliului Județean Tulcea

Faleza Tulcea a fost inaugurată în acest weekend, printr-un eveniment grandios intitulat Delta Waves Fest, trei zile de concerte cu artiști consacrați: Ștefan Bănică, Horia Brenciu, Alexandra Ungureanu, The Motans, Ștefan Bănică, Pasărea Rock, Deniz Chem, Alina Eremia și Balkan Explosion, dar și cu ansambluri dobrogene de renume.

Conceptul evenimentului a legat noul şi vechiul, trecutul şi viitorul, tradiţia şi modernitatea, inclusiv prin amenajarea a două zone distincte pe faleză, legate între ele prin tunelul timpului.

Pe faleză a fost amenajat Tunelul Timpului, o legătură între nou și tradițional

În Zona Promenadei, s-a creat o atmosferă cu toate ingredientele din vremurile de altădată (mâncare tradiţională, delicatese specifice zonei, meşteşugari şi trupe locale).

Ansamblul JURAVELI din Jurilovca a susținut un recital de muzică lipovenească
Președintele CJ Tulcea și primarul din Jurilovca dansează pe muzică tradițională lipovenească

În zona New Wave, contemporanul a fost prezent prin reinterpretarea ingenioasă a celor mai noi trenduri în materie de artă şi show-uri culinare, food truck-uri, petreceri cu DJ sau degustări de vin.

Evenimentul a fost gândit și cu momente suprapuse, pe cele trei scene, astfel că ficare a putut să aleagă la ce dorește să participe.

Pe aer, apă şi uscat, evenimentele speciale, de la show-uri de drone, de artificii și de laser, la petreceri tematice pe bărci, s-au succedat într-o manieră exuberantă și festivă.

„Festivalul Delta Waves își propune să devină un eveniment unic în zonă, închinat turismului de relaxare şi cultural (sau loisir-ului, cum i se spunea odinioară) care va exploata la maximum șarmul și specificul local și va conține elemente ce se subscriu conceptului mai generos de ospitalitate și spirit dobrogean.

Evenimentul se doreşte a fi un punct nodal al creativităţii şi al belşugului dunărean, un eveniment vibrant, cu poftă de viațăcare, încă de la prima ediţie, va fi îndrăgit de iubitori de divertisment superior, ce îmbină tradiţia şi cultura locală cu inovaţia showbiz. Inaugurarea falezei și Delta Waves Fest vor marca momentul în care un oraş istoric se reinventează şi se redeschide către lume”, spun organizatorii.

(Sursă foto deschidere: Facebook-CJ Tulcea)

Text, foto și video: Mihai Răzvan ROTARU, Viviana ROTARU

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top