Fără categorie

Tineretul în Mişcare: Investiţii în educaţie, mobilitate şi îngrijire universală a copiilor

Programele de mobilitate a tinerilor din UE au nevoie de finanţare suplimentară, calificările trebuie recunoscute pe întreg teritoriul UE, cooperarea dintre mediul de afaceri şi sistemul de învăţământ trebuie încurajată şi asigurarea unor servicii de îngrijire a copiilor şi educaţia preşcolară ar trebui să fie universale, se menţionează în două rezoluţii ale Parlamentului votate joi, 12 mai 2011.

„Nici măcar într-o perioadă de criză economică, finanțarea tineretului și a educației nu ar trebui considerată un cost pentru perioada actuală, ci o investiție în viitorul Europei”, subliniază rezoluția elaborată de Milan Zver (PPE, SV).

Membrii PE salută „Tineretul în Mișcare” (TiM) ca inițiativă a Comisiei, și susțin obiectivul UE de a asigura completarea învățământului superior sau profesional în cazul a cel puțin 40% dintre tineri. Deputații europeni mai încurajează statele membre să investească cel puțin 2% din PIB în învățământul superior. Parlamentul solicită, de asemenea, un …

Programele de mobilitate a tinerilor din UE au nevoie de finanţare suplimentară, calificările trebuie recunoscute pe întreg teritoriul UE, cooperarea dintre mediul de afaceri şi sistemul de învăţământ trebuie încurajată şi asigurarea unor servicii de îngrijire a copiilor şi educaţia preşcolară ar trebui să fie universale, se menţionează în două rezoluţii ale Parlamentului votate joi, 12 mai 2011.

„Nici măcar într-o perioadă de criză economică, finanțarea tineretului și a educației nu ar trebui considerată un cost pentru perioada actuală, ci o investiție în viitorul Europei”, subliniază rezoluția elaborată de Milan Zver (PPE, SV).

Membrii PE salută „Tineretul în Mișcare” (TiM) ca inițiativă a Comisiei, și susțin obiectivul UE de a asigura completarea învățământului superior sau profesional în cazul a cel puțin 40% dintre tineri. Deputații europeni mai încurajează statele membre să investească cel puțin 2% din PIB în învățământul superior. Parlamentul solicită, de asemenea, un dialog mai puternic cu organizațiile de tineret și o participare sporită a tinerilor în luarea deciziilor.

Sporirea efortului în încurajarea mobilității

Finanțarea pentru programele de mobilitate și pentru tineret, precum programele de învățare de-a lungul vieții (Erasmus, Leonardo da Vinci, Comenius, Grundtvig), Marie Curie, Erasmus Mundus și „Tineretul în acțiune” trebuie mărită începând cu 2013, sunt de părere membrii PE.

Programele de mobilitate nu ar trebui limitate la studenți, ci ar trebui să fie disponibile și în cazul cursanților școlilor profesionale, al profesorilor și al persoanelor implicate în activitățile legate de tineret, susțin deputații europeni. În opinia Parlamentului, copiii ar trebui să învețe două limbi străine de la o vârstă fragedă, inclusiv cele ale statelor vecine. Membrii PE solicită, de asemenea, recunoașterea pe întreg teritoriul UE a calificărilor profesionale.

Gradul de angajare pe piața muncii a studenților și absolvenților

Membrii PE susțin o cooperare sporită între mediul de afaceri și sistemul de învățământ, pentru a alinia programele universitare la  nevoile specifice ale pieței forței de muncă și pentru a moderniza învățământul profesional. Totuși, învățământul superior nu ar trebui doar să asigure angajarea pe piața muncii, dar și să  „stimuleze creativitatea și inovarea în rândul tinerilor și să îi ajute să se dezvolte din punct de vedere intelectual și social”, adaugă deputații. 

„Universitățile deschise”, învățământul online și existența unor orare universitare mai flexibile pentru studenții care au intrat deja pe piața muncii ar trebui încurajate, spune Parlamentul. Membrii PE subliniază, de asemenea, nevoia de a încuraja activitățile antreprenoriale ale tinerilor și de a promova recrutarea tinerilor, ținând cont de faptul că „șomajul la o vârstă fragedă expune individul la un risc foarte ridicat de sărăcie pe termen lung”.

Combaterea discriminării și a inegalităților

Parlamentul solicită sprijin suplimentar pentru tinerii cu dizabilități, tinerii care au copii și cei care caută o „a doua șansă” pentru a-și continua educația. Inegalitățile de gen în alegerile privind locurile de muncă ar trebui combătute, adaugă Parlamentul, în speță prin încurajarea fetelor să se intereseze de la o vârstă fragedă pentru domeniile MIST (matematică, informatică, știință și tehnică) și a băieților pentru meseriile pedagogice, de îngrijire și sociale

Accesul universal la educație preșcolară și la servicii de îngrijire

Într-o rezoluție separată, elaborată de Mary Honeyball (S&D, UK), Parlamentul „solicită elaborarea unui cadru european pentru educația și îngrijirea preșscolara ECEC, care să respecte diversitatea culturală a statelor membre și să scoată în evidență obiective și valori comune”. Furnizarea acestor servicii „ar trebui să fie în mod ideal universală pentru toți părinții și copiii, indiferent de originea sau statutul lor financiar”, susțin membrii PE, care îndeamnă statele membre să introducă obligativitatea unui an de grădiniță și să ofere mai multe servicii de consiliere pentru părinți, atât la domiciliu, cât și în cadrul creșelor.

Parlamentul solicită, de asemenea, statelor membre recunoașterea calificărilor profesionale în cazul celor care lucrează în domeniul asistenței și al celor care lucrează cu copii de vârstă fragedă, oferirea unor programe de pregătire adecvate și atragerea mai multor bărbați care să lucreze în acest domeniu. Personalul calificat ar trebui, în mod ideal, să fie plătit la nivelul profesorilor care predau în școlile primare, spun membrii PE, care adaugă faptul că educația și serviciile de îngrijire „ar trebui să fie pe deplin participative, implicându-i pe toți membrii personalului, pe părinți și, acolo unde este posibil, și pe copii”. Rezoluția a fost adoptată cu 506 voturi pentru, 27 împotrivă și 55 de abțineri.

 

Sursa:PE

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top