Comisia Europeană

Teodosie, măsuri disperate: angajați obligați să demisioneze chiar înainte de Paști. Oamenii au salarii restante și datorii la bănci

Sărbătorile de Paști vor fi lipsite de lumina pe care inculpatul Teodosie o aduce cu barca la Constanța, pentru aproximativ 40 de angajați ai Arhiepiscopiei Tomisului. Oamenii au fost înștiințați cu câteva zile înainte de Învierea Domnului că trebuie să-și scrie demisia sau, în alte cazuri, că au fost dați afară.

Măsurile luate de Teodosie sunt disperate și vin pe fondul recentelor descinderi ale ANAF-Antifraudă la Palatul Arhiepiscopal de unde s-au ridicat documente referitoare la plata angajaților din fondurile publice: Secretariatul de Stat pentru Culte și Consiliul Județean Constanța.

Astfel, din cei aproape 120 de angajați pe care Arhiepiscopia îi avea, 40 au fost deja înștiințați în diferite moduri că au rămas fără serviciu. Mai mult, unii dintre ei sunt oameni care nu și-au mai luat salariile de câteva luni deși statul sau CJC a virat la timp contribuția financiară pentru aceștia. Numărul de 120 de angajați este oricum foarte mare, o parte dintre aceștia fiind cântăreți în Corala Armonia pe care Teodosie i-a angajat pe diferite posturi din instituție doar pentru a le oferi un salariu. Mai multe surse din interiorul Arhiepiscopiei Tomisului ne-au confirmat că oamenii sunt deciși să depună sesizări la Inspectoratul Teritorial de Muncă.

Unii dintre oameni sunt păcăliți, la fel ca și în urmă cu aproximativ 10 ani când a mai fost un val de destituiri, că sunt „dați în șomaj”, deși decizia de a deveni sau nu șomer prin depunerea dosarului la AJOFM aparține în exclusivitate celui dat afară, nu angajatorului.

Așadar, oamenii neplătiți de câteva luni, cu datorii la întreținere și bănci se văd cu o săptămână înainte de Paști în imposibilitatea de a mai putea face cele mai elementare cumpărături pentru sărbători. Întrebat de unii mai curajoși despre ce se întâmplă acum în Arhiepiscopie, Teodosie le șoptește că este vorba de o măsură de moment luată din cauza controalelor.

Mai mult, dacă printre cei dați afară fără nicio logică sau milă se numără și clerici, aceștia sunt amenințați voalat de cei de la departamentul administrativ-bisericesc că-și vor „pierde preoția” dacă nu se supun și nu își scriu singuri demisiile. Cu alte cuvinte, oamenii se văd în postura nu numai de a-și pierde serviciul, dar și slujirea preoțească.
Apele se tulbură din ce în ce mai tare în instituția bisericească de la malul mării, iar valul de nemulțumiri la adresa episcopului a crescut în ultimele săptămâni.
Teodosie Petrescu este inculpat în două dosare penale aflate pe rolul Curții de Apel Constanța. El este primul ierarh acuzat de fapte de corupție din istoria BOR, iar Arhiepiscopia Tomisului este prima instituție bisericească pe care ANAF-Antifraudă o ia la bani mărunți în ceea ce privește destinația sumelor venite de la stat ca salarii pentru clerici și personal neclerical.

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top