Fără categorie

Strategia EUROPA 2020 – Prezentare

Strategia EUROPA 2020 propune o nouă viziune pentru economia socială de piaţă a Europei în următorul deceniu, care să ajute Uniunea să iasă din criza economică şi financiară şi să edifice o economie inteligentă, durabilă şi favorabilă incluziunii, cu niveluri ridicate de ocupare a forţei de muncă, productivitate şi coeziune socială.

La nivel european, cadrul general al strategiei a fost adoptat la Consiliul European din 25-26 martie 2010 şi definitivat la Consiliul European din 17 iunie 2010. Majoritatea elementelor Strategiei (Orientările integrate privind politicile economice şi Orientările integrate privind ocuparea forţei de muncă, iniţiativele emblematice, semestrul european) au fost elaborate pe parcursul anului 2010 şi adoptate de către formaţiunile Consiliului. Strategia este implementată la nivelul Statelor membre (SM) prin intermediul Programelor Naţionale de Reformă (PNR). Statele membre au transmis Comisiei Europene (COM), până la 12 noiembrie 2010, proiectele Programe…

Strategia EUROPA 2020 propune o nouă viziune pentru economia socială de piaţă a Europei în următorul deceniu, care să ajute Uniunea să iasă din criza economică şi financiară şi să edifice o economie inteligentă, durabilă şi favorabilă incluziunii, cu niveluri ridicate de ocupare a forţei de muncă, productivitate şi coeziune socială.

La nivel european, cadrul general al strategiei a fost adoptat la Consiliul European din 25-26 martie 2010 şi definitivat la Consiliul European din 17 iunie 2010. Majoritatea elementelor Strategiei (Orientările integrate privind politicile economice şi Orientările integrate privind ocuparea forţei de muncă, iniţiativele emblematice, semestrul european) au fost elaborate pe parcursul anului 2010 şi adoptate de către formaţiunile Consiliului. Strategia este implementată la nivelul Statelor membre (SM) prin intermediul Programelor Naţionale de Reformă (PNR). Statele membre au transmis Comisiei Europene (COM), până la 12 noiembrie 2010, proiectele Programelor Naţionale de Reformă pentru perioada 2011 – 2013, iar varianta finală a fost transmisă până la sfârşitul lunii aprilie 2011. În elaborarea documentului final, au fost avute în vedere atât corelarea cu Programul de Convergenţă, cât şi răspunsul autorităţilor naţionale la observaţiile şi recomandările formulate de către Comisia Europeană în Analiza anuală a creşterii economice, document publicat la 12 ianuarie 2011. Monitorizarea şi evaluarea progreselor înregistrate de către Statele membre în atingerea ţintelor şi în implementarea orientărilor integrate vor constitui, de asemenea, un subiect central  pe agenda anuală a Consiliului European.

La nivel naţional, au fost stabilite ţintele valorice pentru toate obiectivele strategiei Europa 2020. Sub coordonarea DAE, a fost elaborat proiectul  PNR 2011 – 2013 în care au fost abordate: ţintele naţionale, principalele măsuri pentru atingerea acestora, reformele prioritare precum şi blocajele în calea creşterii economice şi a ocupării forţei de muncă. Pentru a asigura continuitatea măsurilor de reformă deja asumate în perioada 2007 – 2010, dar şi concordanţa cu prevederile Memorandumului de înţelegere semnat de România cu Comunitatea Europeană şi cu Programul de guvernare 2009 – 2012, proiectul PNR a propus, ca reforme prioritare, îmbunătăţirea mediului de afaceri, respectiv creşterea eficienţei şi transparenţei administraţiei publice. Proiectul PNR a fost adoptat în şedinţa de guvern din data de 17 noiembrie 2010 şi transmis la COM.  

PNR 2011-2013 a fost finalizat în primăvara acestui an în urma a două runde de consultări cu reprezentanţii Comisiei Europene şi a unui amplu proces de consultare publică care a inclus o conferinţă naţională şi trei mese rotunde. Versiunea finală a PNR 2011-2013 a fost adoptată de către guvern pe 29 aprilie 2011 şi transmisă la Comisia Europeană în aceeaşi zi.

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top